Kleding

Kleding is een welbekend verschijnsel dat bijna overal op straat te zien is. Kleding houdt bedeksels van het lichaam in en in het speciaal voor het geslachtsdeel. Het bijzondere aan kleding is, is dat het gedragen wordt en eerst wordt aangetrokken. Vreemd volgens diverse wetenschappers maar het is niet anders.

GebruikBewerken

 
Waar gaat de wereld toch naartoe?

Het gebruik van kleding is best eenvoudig. Bij een broek (die de benen afschermt) moet men de broek met twee handen vastpakken en over de voeten en benen trekken. Bij een trui of T-shirt is het iets ingewikkelder. De trui of T-shirt bedekt weliswaar het bovenlijf, maar het aandoen is toch ingewikkeld voor iemand die dit nog nooit heeft gedaan. Men neemt de onderkant (de breedste opening dus) en trekt deze over het hoofd. Nadat de trui (of T-shirt) volledig over het bovenlichaam is getrokken, moet het hoofd door de opening vlak boven de grootste opening gestoken worden waar ook de 'kraag' zit. Vervolgens moeten nog de armen door de dingen aan de zijkant gestoken worden en daarna is de trui helemaal aangetrokken. Uit kan ook, maar dan is de trui uitgetrokken. Dit werkt niet vanzelf door o.a. op een knopje te drukken, maar vraagt veel lenigheid. De schoenen doet men heel anders aan. Eerst maakt men de schoen wat ruimer aan het gat waar de voet in moet, men steekt de voet door het gat, even flink doorduwen (zo nodig persen) en dan de veters strikken. Veters strikken is zo ontzettend moeilijk (door sommigen zelfs onmogelijk verklaard), dat er gelukkig ook schoenen met klittenbanden bestaan.

Kleding van vroegerBewerken

 
Zie hier: onderaan de lolbroek, daarboven de grapjas en de pruik.

In de vroege prehistorie was het adamskostuum erg populair, al dan niet afgewisseld met een los aangehecht zondags vijgenblad (of een pikant brandnetelblad voor de durvers), maar in de late prehistorie kwamen pas de eerste vormen van kleding in het licht. Het eerste kledingsstuk was een met een gordel vastgehecht lapje van een afgeschoten stier dat het geslachtsdeel bedekte, ook tevens het begin van het ondergoed. Later in de tijd van de Romeinen kwamen er steeds meer kledingsstukken tevoorschijn. Vooral dan het dragen van meterslange gordijnen leek hen te plezieren. Barbaren hadden voor het eerst de trui en de broek, maar ook de sjaal ontworpen, die de nek beschermde tegen zuigzoenen en bijtende kou. Deze hielpen volgens hen uitstekend tegen de kou, maar aangezien wij nu sauna's en de verwarming hebben, valt dat nu echter nog te betwijfelen. Ook hadden de Romeinen de eerste schoenen. Dit waren simpele teenslippers. In de Lage Landen hadden deze een tulpenmotief. De Romeinen hadden nog een aantal andere kledingsstukken zoals het harnas. Maar de Romeinen waren niet de eerste. De ridders in de middeleeuwen hadden volgens recent onderzoek al veel eerder, 1500vChr., een harnas dan de Romeinen. Hiermee is meteen ook bewezen dat de middeleeuwen lang voor de Romeinse tijd begon, maar deze al gauw een paar eeuwen overleefde. De ridders hadden ook de eerste helm. Veel later kwamen de gewone bedekte schoenen aan het licht, gemaakt uit leer of hout, maar steeds met tulpenmotief, en ook het t-shirt in Delfts blauw en later zwart. Mutsen, hoeden en oorverwarmers kwamen daarna ten tonele en dat zal ook voorlopig niet het laatste zijn dat er ooit gemaakt zal worden. Men is nu volop bezig met de ontwikkeling van een kledingsstuk dat men onder het hemd kan dragen en geen mouwen bevat, zodat de rest van de kleren zweetvrij blijven.

Kledingsstukken van nuBewerken

Kleding draagt bijna iedereen. Alleen een paar stammen in Afrika en in Verweggistan schijnbaar nog niet. Daar heeft men de meeste kledingsstukken lange tijd vaarwel gezegd, zoals wij doen aan zee of in bad. Nu kledij omwille van klimaatverandering en beter wasmiddel weer in zwang raakt is hun legendarische naaktheid vooral terug te vinden en geschikt geacht in ceremonies voor aangapende Westerlingen met fototoestel of filmcamera, die enkel dit als puurheid kunnen appreciëren. De trui, de spijkerbroek (dat is jeans voor de mensen beneden de Moerdijk) en het t-shirt zijn tot zover de bekendste omhullingen des mensen lijf. Er zijn ook verschillende stijlen in kleding. Neem nou clowns. Zij hebben een héél andere kledingssmaak als wij. De lolbroek en de grapjas worden heel vaak gedragen net als de bolschoenen en bij de vrouwelijke clowns de grapjurk. Ook de zelfontstrikkende veter mag niet ontbreken. Maar er zijn natuurlijk ook de streetdancekleren met gangsterstyle die vooral wijde broeken en truien inclusief capuchon hebben. Natuurlijk ook met de bijbehorende pet. Emo's daarentegen dragen meestal alleen zwart, net als Pinokkio en jij. De zomerkleding en winterkleding verschilt enorm van elkaar. De zomerkleding is vooral kort met lichte kleuren. De winterkleding heeft een dikke Eskimo stijl met vooral lange en dikke kleding met donkere kleuren.

DierenkledingBewerken

Aangezien wij ook eigenlijk dieren zijn, maakt het niet zo heel veel uit of dieren kleding dragen. Maar andere dieren zoals katten en honden, lopen gewoon liever naakt. Dit vinden wij niet normaal en een stel mensen gingen ook dierenkleding ontwerpen. Kleinere maten etc. Tot nu toe zijn er alleen maar shirtjes en schoenen te koop met teksten op de shirtjes zoals 'ik haat mijn baasje'. Maar wat nu zo raar er aan is, is dat er nog geen broekjes zijn terwijl men over dat gebied toch zoveel beklaagt! Wij snappen er ook niks van.

Zie ookBewerken