Kolonie

Cecil Rhodes, no. 1 in de lijst van grote Britten

De term kolonie heeft in de geschiedenis diverse betekenissen gehad, natuurlijk zijn wij van de Oncyclopedia niet te beroerd om ze allemaal te behandelen:

OudheidBewerken

 
Een aantal Belgische koloniën, gekenmerkt door stijl en spierballerij
 
Een aantal Nederlandse koloniën, gekenmerkt door zeewaardigheid en zuinigheid
 
De invloedssfeer der Romeinen, ook wel het Romeinse Rijk of Mediterania, en bezaaid met coloniae.
 
De situatie in Afrika in 1914, zeer nauwkeurig gecartografeerd door de atlasafdeling van de Oncyclopedia
 
De situatie in Azië in dezelfde tijd, door dezelfde afdeling in dezelfde nauwkeurigheid

In de oudheid stichtten machtige volkeren dorpjes waar hun boeren konden verblijven. Aangezien men in die tijd veel behoefte had aan biodiesel, kregen de boeren opdracht om koolzaad te verbouwen. De oude Grieken gaven deze dorpjes daarom de naam Koolzaadboerderij. Toen de Romeinen Griekenland binnenviel hoorde de slechthorende Romeinse generaal Gaius Dus ervan, maar verstond het als Kowlonjaai. Het bestuur in Rome latiniseerde dat naar coloniae, als meervoud van colonia. Men vond het een goed idee van de generaal om ook op Romeins grondgebied soortgelijke dorpen te bouwen, dus Dus werd overspoeld met beloningen.

Laterrr...Bewerken

In de loop der tijd bouwden de Romeinen hun coloniae, die van kleine dorpjes zonder belangstelling uitgroeiden tot machtige steden met onmeunig lange namen. Maar met de komst van de Germanen die Rome binnenvielen en vernietigden hoorden ze het in Colonia Claudia Ara Agrippinensium nog donderen. Dit betekende dus het einde van de Romeinen en hun coloniae.

MiddeleeuwenBewerken

In de tien eeuwen tussen de vallen van beide Romeinse Rijken was het bouwen van koloniën[1] zoals de Romeinen dat deden niet zo populair. Het annexeren van bestaande plaatsen was veel hipper, tenminste, in het grootste deel West-Europa. De Grieken (die nog Oost-Romeins waren) trachtten hun kolonie in Centraal-Azië (tegenwoordig Tzatzikistan) in stand te houden. Aangezien de vuile Perzen roet in 't eten gooiden, was dit het einde van middeleeuws kolonialisme.

Nieuwe tijdBewerken

Toen de religie van de platte aarde viel begon de drang naar het ontdekken van nieuwe gebieden. Het kolonialisme werd onverwacht wederom een hype door de Spanjaarden, die bijna heel Amerika veroverden en bijna helemaal hebben uitgemoord en leeggeroofd. De restjes was aan andere Europese grootmachten.

IndiëBewerken

Toen Turkije de tolheffingen uitvond werden de Arabische handelaren onaangenaam verrast. Deze moesten de prjjzen van hun Indische specerijen daarom flink opschroeven. Wij Europeanen waren natuurlijk niet van plan de volle mep te betalen, en joegen de Mohammedaanse handelaartjes weg. Dit had onder andere het gevolg dat de PVV werd opgericht, om dit alles te handhaven. Maar die kruiden waren toch wel lekker... Plots vonden Portugese ontdekkingsreizigers als Vasco da Ronaldo en Fernaõ Pepe de weg naar Indië, maar houden deze geheim. Achterdochtige Hollanders als Barend Willemsz en Jakko Kerkheem dachten slim te zijn om via de noord Indië te bereiken, maar kwamen een winter land vast te zitten op Terschelling. Toen slimmere Nederlanders de weg wél wisten de vinden begon men aan het massaal annexeren van het gebied. dit deed men ook in Afrika, waarbij de Belgen succesvoller waren.

WereldoorlogenBewerken

De jaloerse Oostenrijkers en hebzuchtige Duitsers minachtten de machtspositie van de Engelsen en de Fransen, die de grootste koloniale machten waren. Geen wonder natuurlijk dat Duitsland België binnenviel. Op zoek naar de kaarten die naar de Kongobekken leidde werden die Pruissen in de pan gehakt door geallieerden, waardoor ze moesten opgeven. Later probeerden ze het weer en kwamen erachter dat Nederland ook nog gebied had in zowel Oost- als West-Indië. De Duitsers faalden weer, maar vele koloniale machten moesten hun koloniën inleveren bij de VNA[2].

NuBewerken

Tegenwoordig staat kolonie synoniem voor horror, en is het een taboe in de huidige politiek. De Engelsen bedachten de naam dominion om hun overgebleven koloniën te verbergen. Later volgden de Fransen (overzees departement), Nederlanders (bijzondere gemeente) en Amerikanen (territory).

Hedendaagse koloniënBewerken

Er zijn heden nog een handjevol koloniën op de aardbol:

Antillen
Nederland bezit de eilandengroep ABC-SEM[3].
Khyonesia
Vlaanderen en Wallonië delen het gebied in Indochina.
Afrika
China neemt het continent stukje bij beetje in.
Oekraïne
Van de Russen, of niet?
Wereld
Tja...
Ceci n'est pas un pays.
Europa: België · Bordurië · Catalonië · Duitsland (DDR · NDDR) · Gallië · Joegoslavië · Oostenrijk-Hongarije
Polen-Litouwen · Romeinse Rijk · Scandinavië · Sovjet-Unie · Syldavië · Transnistrië
Daarbuiten: Gazastrook · Geconfedereerde Staten van Amerika · Filistijnen · Indië · Islamitische Staat
Kolonië · Ottomaanse Rijk · Perzië · San Theodoros · Soedan · Taiwan · Verweggistan