Korfbal

Gemengd douchen, ja, ik heb er voor gezorgd!
~ Leo de Loodgieter over de mengdouche

Korfbal is een sport
~ Kapitein Overduidelijk over korfbal

Korfbal staat bekend als de dans waarbij je elkaar eerst een uur lang dekt en vervolgens gemengd gaat douchen.

De rituele dans is een echo van oude Keltische vruchtbaarheidsrituelen, waarbij het doel is om een bal door een mand bovenaan een paal te werpen. Dit dient echter volgens bepaalde rituelen te gebeuren, vastgelegd in Het Geheime Korfbalboek. Tijdens het ritueel, of ook wedstrijd genoemd, worden door de toeschouwers (als er dan toeschouwers bij Korfbal zijn) de heilige voortplantings- en vruchtbaarheidsliederen gezongen. Korfbal is niet te verwarren met mandjebal.

GeschiedenisBewerken

 
De verwijzing naar oeroude vruchtbaarheidsrituelen is duidelijk

OorsprongBewerken

In het jaar 834 na Christus trok een groep Vikingen er op uit, om rond te gaan roven. Aangekomen in het Hollandse plaatsje Hippolytushoef, dachten zij een mooie slag te kunnen slaan. Dit viel echter erg tegen. De 27 inwoners van Hippolytushoef waren straatarm. Het enige wat de Noormannen hier vonden waren een aantal rieten manden en een bolvormig voorwerp van koeienleer. Na het buitmaken van deze voorwerpen werd Hippolytushoef platgebrand. Op de terugreis baalden de Noormannen als een stekker(ondanks dat er nog geen stroom was in die tijd). Hun huis stond al vol met manden en met het rare bolvormige ding wisten ze al helemaal geen raad.

Aangekomen in Anjørgåssenjord, toonden de Noormannen hun buit aan hun vrouwen. Verontwaardigd over de manden, lieten de vrouwen weten dat ze hun mannen maar nietsnutten vonden. Maar op deze zonnige dinsdag middag in 834 werd een ontdekking gedaan, die op menig mensenleven grote invloed heeft gehad. Gunnvör was een van de vrouwen die ruzie maakte met haar man. Gunnvör pakte het koeienleren bolvormige voorwerp uit de handen van haar man Ingiør en gooide deze richting de manden. Dit bolvormige voorwerp belandde precies in één van de manden.

Na deze merkwaardige gebeurtenis viel er een doodse stilte in het dorp. Iedereen keek elkaar, maar niemand durfde iets te zeggen. Totdat het dorpshoofd ‘Alaric’ de ‘bal’ uit de mand pakte en deze richting een andere mand gooide. Hij miste hem echter. Dat wilde de andere Noormannen en Noorvrouwen ook wel eens proberen en het werd een drukte van jewelste.

Klassieke PrehistorieBewerken

Om rellen en bloedvergieten in het dorp te voorkomen, greep het dorpshoofd in. Er werden regels gemaakt voor het gooien met de bal. Tijdens het grote najaarsfeest in het dorp, was één van de inwoners van het dorp met het briljante idee gekomen, om een wedstrijd te houden. Het zou er om gaan wie de bal, vanaf de verst mogelijke plek in de mand kon werpen. Dit bleek een groot succes te zijn. Na dit feest maakten de Vikingvrouwen zelf ook ballen van leer en oefenden Noorman en Noorvrouw, Noorjong en Nooroudere het hele jaar voor het grote evenement.

Na enkele jaren, was de lol er toch wel vanaf. Er werd gedacht aan een nieuwe uitdaging. Een zekere Edgarr GarrGarr kwam met het idee, om de onderkant van de mand open te maken en vervolgens de mand aan een paal de binden, zodat de mand enkele meters boven de grond kwam te hangen. Al snel hingen er overal in het dorp manden aan een paal. Dit alles waren de buurtvikingers van het dorpje niet ontgaan. Binnen enkele maanden was een groot deel van Noorwegen bezaaid met mandpalen. Al snel kwamen er uitdagingen tussen de verschillende dorpen. Iedereen dacht dat hij of zij beter de bal in de mand kon werpen, als zijn of haar buurtvikingers. Zo ontstonden er wedstrijden wie de meeste ballen door de mand kon werpen.

Vroeg-neo-klassieke RenaissanceBewerken

Enkele mannen, maar zeker ook vrouwen kregen deze techniek goed onder de knie. Zijn gooiden alle ballen door de mand, waardoor de uitdagingen tussen de verschillende dorpen kwam te vervallen. Er moest wat anders bedacht worden. Vandaar dat er weer werd aangeklopt bij Edgarr GarrGarr. Deze verstrooide gek, kwam echter met een goed idee. Hij kwam met een spelvorm, waarbij 1 mandpaal in het midden van een vierkant stond en waarbij 2 mannen samen met 2 vrouwen tegen 2 mannen en 2 vrouwen van een ander team mochten strijden. Er kwam bij dat de mannen en vrouwen het elkaar moeilijk mochten maken, met de pogingen om de bal door de mand te werpen. Zo mocht de bal, wanneer deze onderweg was van de gooier richting de korf geblokt worden. Hieruit komt ook de term dekken voor, want het Noorse woord voor dit blokkeren van de bal is ‘dǽkker’.

In de jaren die volgden werd het spel ‘mandpalen’ veel gespeeld in de Noorse dorpen.

Laat-moderne MiddeleeuwenBewerken

In het jaar 863 na Christus werden de Noorse Vikingen verdreven werden uit hun fjorden. Velen van hen werden uitgemoord en zelfs opgehangen aan hun mandpalen. Echter een kleine groep Vikingen wist te vluchten naar de Republiek der 7 verenigde Nederlanden. Hier vestigden zij zich in Wadway, wat in het hedendaagse Noord-Holland ligt. Met deze Vikingen kwam de ‘mandpaal- traditie’ mee naar Nederland. De eerste jaren werd dit alleen gespeeld door de Vikingen in Wadway en wat nieuwsgierige inwoners van nabije gelegen vestigingen. Het spel werd generatie op generatie overgedragen. De belangstelling groeide meer en meer, vooral onder de vrouwen die lang alleen thuis zaten, wanneer hun mannen op handelsschepen de wereld rond voeren.

Post-Imperialistische OverheersingBewerken

Bij het aanbreken van de tachtigjarige oorlog werd het spel echter verboden door de Fillips II. Dit omdat er veel tijd in het oefenen ging zitten. Deze tijd kon wel beter worden gebruikt. Zo moest er oorlog gevoerd worden tegen Spanje. Echter een kleine groep fanatiekelingen lieten de mandpaal-traditie niet vallen. In het geheim bleven zij de sport beoefenen. Toen aan het eind van de tachtigjarige oorlog de sporten weer toegestaan werden in Nederland vond het mandpalen een enorme groeifase. Mensen kregen meer vrije tijd en daarmee tijd om een sport te beoefenen. Al snel werden de ‘ouderwetse’ manden vervangen door goed ontworpen korven, die uit gevlochten riet bestonden. Hieruit is ook de naam korfbal ontstaan. In de jaren hierop volgend verspreidde de sport zich over het gehele land en zelfs in delen van België, Frankrijk en Mofrika. In de periode tot ongeveer 1815 was korfbal de nr1 sport in Nederland. In het begin van de 19de eeuw verschijnt er echter een andere balsport, die in korte tijd erg populair, zelf populairder dan korfbal wordt. Namelijk het Foebele.

Industrieel-Romantische (Napoleontische) PeriodeBewerken

Toch blijft niet uit dan, midden in de industriële revolutie er een korfbal bond wordt opgericht, voor het behoud van de traditie. Zo werd er in 1912 het eerste Nederlandse kampioenschap gehouden. In totaal deden hier 5 teams aan mee. Zoals te verwachten was, won het team uit Wadway. Met het houden van Nederlandse Kampioenschappen, groeide de interesse met de jaren. De korfbalbond groeide van 63 leden in 1912 naar 934 leden in 1920. Mede door de seksuele ontwikkelingen van de mens, werd korfbal steeds populairder. De relatie tussen seks en korfbal werd officieel vastgelegd in 1939, toen de korfbalbond, als eerste sportbond ter wereld, seksuele handelingen in de kleedkamer niet meer verbood.

In de 2e Wereldoorlog werd het korfbal enkele jaren niet tot weinig gespeeld.

Postmoderne (Amerikaanse) degeneratietijdvakBewerken

Maar in 1950 was de sport uitgegroeid tot een van de topsporten in Nederland. Veel vrijgezelle mannen en vrouwen beoefenden deze sport, vrijwel alleen voor het gemengde douchen. Deze ontwikkeling zorgde er ook voor dat de sport wereldwijde bekendheid kreeg. Omdat het de meeste mensen alleen om het douchen ging, werden in 1983 de spelregels aangepast. Zo werd er niet meer 2 x 45 minuten gespeeld, maar nog maar 2 x 30 minuten. Om de sport toch ethisch iets verantwoordelijke te maken, werd voor de jeugd tot 12 jaar een gezamenlijk doucheverbod ingesteld.

Recentelijk is de traditionele rieten mand vervangen door een kunststoffen korf. Dit besluit is genomen, naar aanleiding van de toename van SOA’s binnen de korfbalbond. Door de korf van kunststof te maken, krijgen de spelers meer gevoel met het kunststof wat gebruikt wordt in condooms. Daarbij heeft de korfbalbond het op een akkoordje weten te gooien, met de kunststoffabriek. Zo kunnen korfbalclubs via de korfbalbond goedkope condooms bestellen en deze in hun kleedkamers leggen.


SpelregelsBewerken

Het spel bestaat uit 2 helften. De eerste helft wordt op een veld of in de zaal gespeeld. De tweede helft speelt zich af in de kleedkamers.

Eerste HelftBewerken

De eerste helft kan buiten op een veld of binnen in een sporthal worden gespeeld. Het hoofddoel van deze helft is om de bal zo lang mogelijk in de zogeheten korf te houden. Hierbij is het verboden om contact te maken met de scheidsrechter die beslist wanneer de bal eruit moet. De tegenstanders kunnen door middel van obscene handgebaren de bal uit de korf lokken om zo zelf in hun eigen korf de bal vast te houden.

Om de zoveel tijd bepaalt de scheidsrechter wanneer spelers moeten wisselen om zo te voorkomen dat steeds hetzelfde team blijft winnen. Als beide coaches van de 2 teams bepalen dat ze genoeg hebben gezien zal de scheidsrechter de eerste helft eindigen.

Tweede HelftBewerken

De tweede helft speelt zich af in de kleedkamer van één van de teams. De bedoeling is nagenoeg hetzelfde als in de eerste helft, alleen bevind de korf zich lager, is er geen scheidsrechter of publiek aanwezig en is de tijdsbepaling slechts een richtlijn.

Deze helft is nogal controversieel vanwege het feit dat er maar weinig mensen weten hoe er in deze helft punten worden gescoord, omdat alles zich achter gesloten deuren afspeelt. De Korfbalbond weigert in te gaan hierop en geeft iedere keer steevast dezelfde verklaring.

Volgens mij zijn de regels toch echt duidelijk genoeg!
~ Korfbalbond over de beschrijving van de Tweede Helft.

Derde HelftBewerken

De derde helft is de benaming van het niet-officiële gedeelte van de wedstrijd die zich afspeelt in de kantine. Hier worden verschillende formulieren ondertekend onder het genot van een drankje en als de tweede helft succesvol was, een sigaret.

De derde helft is nog niet zo lang opgenomen als onderdeel en is afkomstig van de derde helft uit het voetbal.

Zie ookBewerken

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
27 aug 2007 07:14 (UTC)
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.