Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER


Een voorbeeld van een kroon.

Een kroon is een symbool van macht. Voorbeelden van machtige mensen en andere wezens met een kroon zijn koningen, keizers, keizerinnen en aardbeien. Vooral in Spanje zijn er veel aardbeien met veel macht, zo is de volledige Spaanse economie lamgelegd, omdat aardbeien de mocht hadden om meer in andere landen gekweekt te worden, waarbij mensen dit niet meer konden bepalen.

Het naar de kroon stekenBewerken

Sommige mensen houden niet van kronen. Zogenaamde anti-kronisten (niet te verwarren met anti-monarchisten) houden ervan om kronen te steken, dit heet ook wel het naar de kroon steken of iemand naar de kroon steken. Als ze zich beter vinden dan de kroon, proberen ze meestal het naar de kroon te steken. Helaas zijn de voorwerpen nooit scherp genoeg en blijven de kronen bestaan om deze reden. Daarom gebruiken ze soms personen, dan steken ze iemand naar de kroon, meestal gebruikt men hiervoor personen waar men niet zoveel waarde aan hecht en die men alleen nog wil gebruiken voor het steken van een kroon, zoals Peter R. de Vries en Emile Ratelband. De tweede lukt meestal beter, want die heeft een zwarte band.

De kroon spannenBewerken

Soms zit er te weinig spanning op een kroon. Als een koning een kroon op wil zetten en hij zit te los, zetten ze er wat meer spanning op om de kroon wat beter op het hoofd te kunnen zetten. Sommige kronen krijgen zoveel spanning, dat ze eronder bezwijken, meestal komt dit door hevige stress onder kronen, als gevolg van de gespannenheid van het aanspannen, waardoor de kroon zich moet inspannen.

Iemand een kroon opzettenBewerken

 
Deze coole kikker is een kroon opgezet.

Soms willen mensen niet zelf de kroon op hebben maar hem bij iemand anders opzetten. Dan zetten ze bij iemand anders een kroon op, meestal is dit een kroon van een slechte kwaliteit, waarna men later een betere kroon haalt. Zo bewijst men die persoon een eer door een slechtgeleverd product te vervangen door een betere. Er zijn al vele anderen die dit voorbeeld hebben nagevolgd zoals Vodafone en T-Mobile, die na negatieve media-aandacht een positief product kunnen leveren, waar deze bedrijven toch wel een pluim voor verdienen, of beter gezegd, een kroon.

Iemand de kroon van het hoofd nemenBewerken

Sommige mensen hebben geen humor. Zo vinden ze het grappig om van een koning de kroon af te pakken, dit noem je ook wel de kroon van het hoofd nemen, dit is bedoeld om iemand verdrietig te maken maar heet ook wel, de klapjostie uithangen.

De kroon op het werk zettenBewerken

Soms hebben mensen even genoeg van werken en hun saaie kantoorbaan. Wat ze dan meestal doen is zonder het werk af te maken een kroon neerzetten als souvenir voor de baas, die het zelf verder uit mag zoeken. De baas heeft dan meestal geen keuze tussen verschillende kronen, dus dat kan hij niet uitzoeken helaas.

Kronen zijn meestal niet rijkBewerken

Geen rijker kroon dan eigen schoon. Een kroon is meestal het bezit van een ander, waarder kronen niet rijk zijn. Een kroon is dan ook meestal arm, hoewel een kroon door een bezitter met een hoge status toch wel van het Rijk is, wat het geval is bij koningen, is de kroon zelf helaas niet rijk. De meeste mensen vinden dat dit zo moet blijven, daarom is dit spreekwoord ook wel: Geen rijker kroon, dan eigen schoon.

Mensen vinden zichzelf pas mooi en goed als een kroon niet rijker is dan de persoon. In de meeste landen is de persoon rijker dan de kroon, alleen Roemenië spant de kroon met kronen die rijker waren dan hun heersers, dit kwam vooral door Turken die grote nederslagen toebrachten met tulbanden.

De Kroon (film)Bewerken

Peter Baan heeft een film over Kronen gemaakt omdat hij geen baan had, nu heeft hij weer een baan door zijn film. De film draait rondom een kroon die Willem-Alexander en Maxima in hun bezit moeten krijgen om te kunnen trouwen. Ze overleggen met Wim Kok hoe ze dat het beste kunnen doen en moeten dan een reis naar Argentinië maken om de kroon te bemachtigen, maar moeten uitkijken voor de minister van Landbouw die hen met verdelgingsmiddelen tegenhoudt om de kroon te bemachtigen. Deze spannende actie-film won twee oscars en een kroon.


Brits KroonbezitBewerken

 
Het krooneiland Man.

Het Brittenland bezit verschillende kronen, waaronder de Kanaaleilanden en het eiland Man. Zie hiernaast een foto van het krooneiland Man.

Anti-kronistenBewerken

Er bestaan veel anti-kronisten, mensen die tegen kronen zijn. Een bekende anti-kroniste is Juliana, die problemen heeft gekregen met haar voorkeur tegen kronen te zijn. De reden dat Juliana tegen kronen is, is omdat het Koningshuis een kroon heeft en met een kroon rondloopt, ze is het er niet mee eens dat zo'n bekende en befaamde familie een kroon heeft en vindt daarom dat kronen voor iedereen verboden zouden moeten worden. In NRC Handelsblad zijn al diverse opinie-stukken geschreven over hoe geprikkeld ze is door kronen.

Het kroningshuisBewerken

Er is een plaats waar kronen vandaan moeten komen. De oorsprong van kronen ligt bij het kroningshuis. Voordat een kroon er is moet hij eerst geproduceerd worden. Meestal gebeurt dit door twee leden van een kroningshuis die met elkaar in het geheim overleggen met een minister-president, als ze het er allemaal over eens zijn pakken ze het vliegtuig en reizen ze naar het Frankenrijk, de oorspronkelijke herkomstplaats van kronen. Daar bezoeken ze Sarcozy, die dan een kroon uitspuugt als hij het ermee eens is dat er een nieuwe kroon mag zijn. De reden voor de blik van Sarcozy is de kronen die hij altijd in zijn gezicht moet houden.

De Nederlandse kroon is op dit moment in handen van Peter R. de Vries. De Vries bepaalt meestal of een koning wel of niet goed is en of die zijn zaakjes op orde heeft. Zo heeft De Vries geregeld dat Willem-Alexander koning wordt en Maxima geen koningin kan worden, omdat haar vader volgens de Vries crimineel gedrag vertoonde.


Bekende kronenBewerken

 • Marco Kroon
 • Bob de Kroon
 • Carlo Kroon
 • Getjan Kroon
 • Stefan de Kroon
 • Luuk Kroon

Bekende kroonspannersBewerken

 • Eva Jinek
 • Bram Moszkoschnitz
 • Johan Vlemminx
 • Paul de Leeuw
 • Maurice de Hond
 • De hond van Maurice de Hond