Het kwijt zijn van iets of iemand is de afwezigheid van iets wat er wel geacht wordt te zijn, op een aannemelijke plek voor het voorwerp van kwijtheid.

Het komt vaak voor dat er wordt gezocht naar datgene dat kwijt is. Indien het object in kwestie teruggevonden wordt, is dit normaliter op de laatste plek waar gezocht is. Tijdens het zoeken kent men al vanouds een tendens dat er allerlei zaken die al langere tijd kwijt waren, weer boven water komen. Dit gaat doorgaans gepaard met gevoelens van nostalgie en verbazing: hoewel het een voor ieder bekend verschijnsel is, komt het altijd als verrassing om iets terug te vinden waar niet op gedoeld werd. Desalniettemin is er in het geheel geen garantie op het terugvinden van het voorwerp van kwijtheid. Wanneer iets definitief onvindbaar blijft (of totdat het tijdens een volgende zoekactie geheel ongepland weer gevonden wordt, red.), kan dit woede, onbegrip, frustratie, stress en onmacht teweeg brengen. Vooral als er haast is bij het terugvinden van het voorwerp, kan deze gemoedstoestand een maximum bereiken ( bijv. het niet kunnen vinden van geldige bioscoopkaartjes onder het toeziend oog van de kaartjesscheurman).

Wat men kwijt raaktBewerken

 
Kwijte voorwerpen uitgestald op tafel: met van links naar rechts: balpen zonder dopje; fiets; sleutels fiets; sleutels voordeur; paspoort; poes; de hele stapel 'vermist: kareltje'-printjes; sok; sleutels voordeur ex; fijne spijkerbroek; linker nier; sleutels onderste la bureau; mijn ei

Andere bekende zaken die zich graag verzwelgen in het kwijt zijn:

 • enkelvoudige sokken
 • de weg
 • woorden
 • sleutels
 • belangrijke papieren
 • de kluts
 • het noorden

Nieuwe mediaBewerken

In het kader van nieuwe media kunnen we stellen dat draadloze of mobiele telefoons ook vaak onvindbaar blijken. Deze kunnen echter eenvoudig opgespoord worden, door de telefoon op te bellen, te luisteren waar het belsignaal vandaan komt en de telefoon vervolgens bijvoorbeeld onderuit een tas of een ongebruikelijke winterjas te vissen. Het is hiervoor wel nodig dat de telefoon aanstaat en het belsignaal ingeschakeld is, een exemplaar dat uitgeschakeld is zal voor altijd kwijt blijven.

StemBewerken

Een avond schreeuwen (in elke context) kan veroorzaken dat je de volgende dag je stem kwijt bent. Dit is niet een kwestie van zoeken en terugvinden, maar 2 tot 4 dagen geduldig wachten en dropjes eten tot de stem weer komt opdagen.

PersonenBewerken

Ook personen kunnen kwijt raken. Wanneer er gesproken wordt over over 'iemand kwijt zijn', kunnen er vier situaties bedoeld worden:

 • Letterlijk iemand niet kunnen vinden, zoals een kind zijn moeder kwijt is in een groot warenhuis of een jager zijn jachtclub in het bos, als er een dikke mist hangt. Bij het uitblijven van hereniging, kan de persoon van kwijtheid als 'vermist' worden opgegeven.
 • Wanneer een relatie tussen twee personen door een van beide beëindigd is. De ander is deze persoon dan 'kwijt', en kan hier zielige liedjes over schrijven.
 • Wanneer iemand gestorven is, zijn zijn naasten hem kwijt. Dit hoewel de betreffende persoon op dat moment alles behalve onvindbaar is.
 • Als je je zelf kwijt bent, bijvoorbeeld als je dronken, stoned of op een andere manier onder invloed van hersenaantastende middelen bent. Of als je op een dag wakker wordt en je bent je geheugen kwijt. Deze situaties kunnen zich bij jezelf voordoen, maar ook bij naasten, waardoor je diegene kwijt bent.