Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452-1519) was een groots Italiaans uitvinder, ingenieur, filosoof, filantroop en antiloop. Hij werd voornamelijk bekend door zijn boek de Da Vinci Code en het niet te verwaarlozen gezelschapsspel Mens-erger-je-niet.

BiografieBewerken

 
Leonardo da Vinci, zelfportret.

In 1452 werd Da Vinci ter wereld gebracht in het stadje Vinci, logischerwijs zou men hem de achternaam Van Vinci geven, maar na een administratieve fout werd het toch Da Vinci. Bij zijn geboorte bleek het al dat Da Vinci een pienter ventje was, hij had namelijk schetsen gemaakt van hoe een foetus in de baarmoeder er echt uit ziet.
In zijn peutertijd werd Da Vinci gebeten door een hond, dit had echter geen verdere invloed op zijn leven en is deze vermelding volledig irrelevant, maar trek het uzelf niet aan en lees rustig verder.
Toen Da Vinci naar school ging bleek al dat hij een genie was, hij was de eerste die erin slaagde om een cirkel rond te tekenen. Dit terwijl er bij andere leerlingen nog vele kronkels aan te pas kwamen. Toen hij op zijn vierde reeds het woordje wereldgezondheidsorganisatie kon schrijven was de maat vol. Da Vinci moest naar de speciale klas waar voornamelijk autisten vertegenwoordigd waren. Dit deed Da Vinci veel verdriet, mede doordat hij nauwelijks nog contact had met zijn grote liefde uit de kleuterschool, Mona Lisa.

Da Vinci, de Homo UniversalisBewerken

En zo slenterde Da Vinci verder door het leven, na een moeilijke puberteit waarin hij zich tijdelijk bekeerde tot het emoschap werd Da Vinci, in 1470, 18 jaar. Vanaf dit levensjaar ontwikkelde Da Vinci nieuwe hobby's. Naast bikkelen deed hij nu ook aan schilderen, bouwen, uitvinden, schrijven en wetenschappen[1]. Omdat hij goed kon schilderen kreeg hij een baantje bij een schildersbedrijf, waar hij gevels schilderde, meestal in het wit. Na enkele jaren werd hij dit grondig beu, hij verhuisde naar Rome waar hij hoopte een rooskleurigere toekomst te krijgen. Die kreeg hij ook, hij werd aangenomen bij een schildersbedrijf waar hij gevels in het roze moest schilderen.
Ook dit ging enkele jaren door, maar het werken was hard, zo hard dat hij ondanks zijn vele hobby's nog geen enkel schilderij, bouwwerk, boek of uitvinding had gemaakt. Zo werd hij op zijn 30 jaar benaderd door een selectief groepje wetenschappers die dezelfde hobby als Da Vinci beoefenden, bikkelen. Na een paar potjes bikkelen werd Da Vinci opgenomen bij het groepje wetenschappers, Vrienden en E=mc². Zo kon hij eindelijk aan de slag gaan als wetenschapper, uitvinder, schrijver enzoverder.

 
De mens van Vitruvius, eindelijk gecensureerd.

Wetenschap voorop!Bewerken

In zijn eerste jaren bij Vrienden en E=mc² deed Da Vinci verschillende ontdekkingen en uitvindingen. Zo merkte hij dat je voor grafdelven een schop en geen hark moet gebruiken en vond hij de druppel die de emmer doet overlopen uit. Tevens maakte hij in deze periode het meest invloedrijke gezelschapsspel van de 20ste eeuw[2], mens-erger-je-niet.
Het was ook in deze tijd dat Da Vinci zijn meest mysterieuze werk maakte, de mens van Vitruvius. Wetenschappers geloven dat Da Vinci in contact was gekomen met aliens met 4 armen en 4 benen, wat tegenstrijdig was met de gebruikelijke 3 die de mens bezat. Hindoes zijn er dan weer van overtuigd dat dit het bewijs van Shiva's bestaan.
Qua schilderwerken was Da Vinci nog niet zo actief, hij maakte er slechts één, zijn zelfportret dat rechtsboven op deze pagina te bezichtigen is. Hij schreef ook maar één boek, de Da Vinci Code. Het werd later verfilmd en Da Vinci's erfgenamen, waaronder Dan Brown, krijgen nog steeds massa's royalty's voor het boek en de film.

Autonoom en vrijBewerken

Tijdens zijn 40ste levensjaar vond Da Vinci het wel welletjes geweest en verliet hij het groepje wetenschappers. Na een bankoverval te hebben gepleegd kocht Da Vinci een atelier in Rome. Zijn periode van kunstzinnigheid was aangebroken. Tot zijn dood hield Da Vinci zich bezig met schrijven, schilderen, masturbatie[3], wetenschappen en uitvinden[4].
In de volgende 20 jaar zou hij belangrijke werken maken zoals Het Laatste Feestmaal, De rattenvanger van Rome en Ode aan Leo, een zelfportret. Ook schreef hij de boeken De Bijbel, deel 2 en De Bijbel, deel 3. Sommige vermoeden dat hij ook De Bijbel, deel 4 had geschreven, maar tot op vandaag de dag wordt de huidige Paus als auteur van dit boek aangeduid.

De verhuisBewerken

 
Da Vinci in zijn tank.Deze tank zou later nog door Pantser Benny, één van de vele reïncarnaties van Benny Ratzinger, gebruikt worden.

Toen in 1516 Hannibal de Alpen overtrok met een leger van Olifanten vond Da Vinci het te gevaarlijk in Rome. Hij pakte zijn koffers, verkocht zijn werken op een openbare veiling, pakte nog een koffer en vertrok naar Frankrijk. Hier kocht hij een kasteeltje nabij Amboise, hij was immers rijk. In zijn laatste levensjaren hield Da Vinci zich bezig met revolutionaire uitvindingen zoals de helikopter, de tank[5] en de teletijdmachine, die pas eeuwen later door professor Barabas zou worden uitgevonden.

Da Vinci's eindeBewerken

In mei 1519, toen Da Vinci in zijn tuin wandelde op zoek naar grassprietjes voor het bouwen van een grasmachine, legde een vogel een ei[6]. De vogel vloog net over Da Vinci toen hij het ei legde, aangezien deze vogel een struisvogel was, kwam dit Da Vinci niet ten goede. Hij was op slag dood en werd later de dag begraven door zijn robot, bij wie hij speciaal de functie had geïnstalleerd om hem te begraven als Da Vinci moest sterven. Einde verhaal.

VerwezenlijkingenBewerken

In zijn leven heeft Da Vinci ontzettend veel uitgevonden, geschilderd, geschreven en gewetenschapt. En wie zou de Oncyclopedia zijn om de belangrijkste niet even op het rijtje te zetten?

Het laatste feestmaalBewerken

Het laatste feestmaal wordt door filmcritici beschouwd als het lelijkste werk van Da Vinci, maar aangezien filmcritici niets hebben te zeggen over schilderijen, beginnen we even opnieuw.
Het laatste feestmaal wordt door kunstkenners beschouwd als het mooiste en meest intrigerendste werk van Da Vinci. Het is de afbeelding van Jezus die samen met zijn apostelen zijn 33ste verjaardag vierden. Het is een momentopname van het moment[7] dat Jezus zegt, Eén van jullie zal er voor zorgen dat ik morgen diarree heb![8]. Na deze woorden ontstaat er paniek, en Judas Van de Wereld knijpt hevig in zijn geldbuidel, die hij kreeg voor het toedienen van laxeermiddel in Jezus' bloed wijn en Jezus' lichaam brood. Deze opdracht kreeg hij van aanhangers van Professor Barabas, die wisten dat als Jezus naar het ziekenhuis moest gaan om zijn anticonstipatie te laten behandelen, ze de professor konden bevrijden uit Jezus' privé-gevangenis. Let vooral op de ongelovige Thomas, die zijn middelvinger opsteekt naar Jezus omdat hij er niets van gelooft.

 
Vlnr: 1; Bartolomeus de verschrikkelijke, 2; Jakobus de Minderwaardige, 3; André Andreas, 4; Judas Iskariot Van de Wereld, 5; Pierre, 6; Johannes de vrouw, 7; Mohammed, 8; de ongelovige Thomas, 9; Jacobus de Meerderwaardige, 10; Flip, 11; Mathijs, 12; die andere Judas en 13; Simon zegt...

Da Vinci CodeBewerken

Tijdens zijn tijd bij Vrienden en E=mc² schreef Leonardo da Vinci een boek dat zelfs vandaag nog in de top tien van de best verkocht boeken staat[9]. De Da Vinci Code is een semi-autobiografisch boek. Het gaat over een jongeman die probeert om in 24 uur tijd het cijferslot van Da Vinci's fiets te kraken. Het is het vervolg op het minder bekende Da Vinci Mysterie. De protagonist in beide verhalen is sociaal wetenschapper Robertus Langonius.

 
De Da Vinci Code, eerste druk ca. 1519

Da Vinci schreef het boek in 1489, maar moest wachten op de uitvinding van de moderne boekdrukkunst van de 16de eeuw. Zo verscheen de eerste druk van de Da Vinci Code in het jaar 1519. Het boek veroorzaakte ontzettend veel commotie bij het Opus Dei, een vrome afscheiding van de katholieke Kerk. De antagonist Silas, die probeerde de Code van Da Vinci's cijferslot te kraken, was lid van het Opus Dei. Het boek verspreide een moraal die stelde dat leden van het Opus Dei fietsendieven waren, waardoor de populariteit van het Opus Dei fors daalde. Sommige complottheorieën stellen dat het Opus Dei verantwoordelijk was voor de dood van Da Vinci. Ze zouden de struisvogel op hem hebben afgestuurd die dan een ei boven zijn hoofd moest leggen. De struisvogel zou hier enkele zakken zand voor hebben gekregen[10].

Huis-, kunst- en kladschilders

Bosch · Bruegel · Claus · Dalí · Da Vinci · Hitler · Magritte · Mondriaan · Picasso · Rembrandt · Rubens · Van Eyck · Van Gogh · VermeerAan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
25 jun 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Dese articola is gescrefe door ene Italiano!

}


NotenbalkBewerken

  1. Het schappen van weten.
  2. Een bewijs van hoe vooruitstrevend hij wel niet was, hij deed de uitvinding al in de 15de eeuw.
  3. Anders zou hij abnormaal zijn.
  4. Het vinden van 'uit'.
  5. Niet alles op de Oncyclopedia is gelogen.
  6. Het was immers mei.
  7. Anders zou het geen momentopname zijn.
  8. Zie fragment uit de Bijbel, het evangelie van Judas Iskariot Van de Wereld, hoofdstuk 69, vers 69.
  9. Volgens de jaarlijkse verkoopcijfers van OnBoeken.
  10. Om zijn hoofd in te steken.