Liefnius

Li-La-Liefnius!
~ Een enthousiaste supporter hooligan van ADO Den Haag over Liefnius

ADO Den Haag? Da's geen club, da's een bende.
~ Johan Cruijff over ADO Den Haag

Liefnius was een Roemeens Romance Romeins schrijver, tevens historicus hystericus, die vooral schreef in het Taallijn Laattijn (vanaf 3# C.E., daarvoor schreef men in het Vroegtijn). Zijn bekendste werk is Ab Destructa Orbe (Vanaf de vernietiging van de wereld). ADO Den Haag, synoniem voor vernietiging vernieling, dankt zijn naam aan dit geschrift.

Afkomst en NomenclatuurBewerken

Liefnius' eigenlijke naam was Appelmus Vleesjus. Hij behoorde, evenals zijn ouders, tot de Broccoli-dynastie. Andere belangrijke telgen uit dit geslacht zijn o.a.: Bertus Broccolus, Bertus Broccolus II en Bertus Broccolus IV.
Na de invoering van de nieuwe spelling, toen iedereen zijn naam begon uit te spreken als Appélmus, besloot hij zijn naam voorgoed te laten veranderen in Lievernietdus. Dit verbasterde echter al gauw tot Liefnius.

JeugdBewerken

Liefnius toonde reeds op zeer jonge leeftijd belangstelling voor literatuur. Zijn jeugdkameraden, Ali Terati (een naar Rome geëmigreerde Numidiër) en Hyperbaton (een Griekse slaaf met ADHD), zouden grote invloed op zijn stilus stijl hebben. Zijn eerste publicatie was een artikel in het blad Donaldus Anas.
Keizer Autobus was diep onder de indruk van de literaire kwaliteiten van de jonge Liefnius en benoemde hem tot zijn grafschriftschrijver. Het epitaaf dat Liefnius in deze periode heeft samengesteld en later op het keizerlijke graf is gegraveerd, luidt aldus:

"Autobus, je naam was je verdriet,
want inparkeren kon je niet."


Aangezien Liefnius niet kon leven van het hongerloon dat de keizer hem elke maand schonk, nam hij verschillende andere baantjes aan. Daaruit blijkt dat hij aannemer is geweest en verder is het bekend dat hij nog een blauwe maandag filosoof probeerde te zijn, in welke hoedanigheid hij alle tot dan toe bekende aannames omverhaalde.

 
Liefnius in gesprek met zijn hond. Uit de postuum uitgegeven herziene editie van Ab Destructa Orbe.

Ab Destructa OrbeBewerken

Op 28-jarige leeftijd begon Liefnius aan zijn levenswerk, Ab Destructa Orbe. Het is een apocalyptisch verhaal over een kredietcrisis en het einde der tijden dat daarmee samen zou hangen. Liefnius schrijft in de ik-vorm, aangezien hij met zijn hond via een tijdmachine in de toekomst denkt beland te zijn. Het merendeel van de cyclus van zes boeken wordt dan ook gevormd door een dialoog met die hond. Het is in nogal plat Laattijn geschreven, waardoor het in korte tijd ongekend populair werd in alle hoge en lage lagen van de bevolking. In het Nederlands verscheen het onder de titel 'Van miljonair tot krantenjongen'.
Verschillende regisseurs hebben de filmrechten verkregen en er buitengewone kaskrakers van weten te maken, zoals 'Apocalypse Straks' en 'An inconvenient crisis, which is also the truth'.

OverlijdenBewerken

Aan het eind van zijn leven ging Liefnius dood, met als gevolg, dat hij daarna niet meer in leven was.

Auteur of geen auteur, dát is de kwestie!

Bomans · Boon · Brusselmans · Caesar · Christie · Claus · Erasmus · Finkers · Foucault · Van Gaal
Galileo · Goethe · Hitler · Ibsen · Kafka · Luther King · King · Liefnius · Leviticus · Van Loon · Mulisch
Von Münchhausen · Van Ostaijen · Drs. P · Polo · Reve · Shakespeare · Stevin · Tamstra · Wilde · Wolkers