Accolade

(Doorverwezen vanaf Linkse accolade)
Accolades.GIF

Een accolade is een Latijnse knuffel. Onder "Latijns" verstaan wij de culturen die zich, zo goed en kwaad zij kunnen, bedienen van een van het Latijn afgeleide taal om zich onder elkaar verstaanbaar te maken. Wie ooit getracht heeft om een gesprek tot stand te brengen met iemand die in zo'n cultuur opgegroeid is, weet wat het effect is buiten die cultuur. Om de communicatie met de niet-Latijnse wereld toch nog wat gaande te houden, maken deze mensen uitvoerig gebruik van de zogenaamde accolade. Deze innige knuffel, een onduidelijke combinatie van een schouderklop met een omhelzing, kent twee versies: de linkse accolade, verkort weergegeven met "{", en de rechtse accolade, verkort weergegeven met "}". Ten einde de échte bedoelingen van de accoladeverstrekker te achterhalen, worden beide versies hieronder kort toegelicht. Een diplomatiek incident ligt in een klein hoekje.

Rechtse accoladeBewerken

 
Een lekkere rechtse accolade.
 
Nóg een lekkere rechtse accolade.

Getrouw het motto:

Een Oncyclopedist
dat is een optimist
rechtdoor tot in de kist

wordt hier eerst de rechtse accolade uiteengedaan behandeld. Om de naamgeving niet te omslachtig te maken, noemen wij vanaf nu elkeen wiens moedertaal met enige inspanning tot het Latijn terug te voeren is, een "Latijn".

Fysieke herkenningBewerken

Wanneer een Latijn of een Latijnse u met open armen langs voor bespringt, let dan goed op of zijn of haar hoofd de richting van uw rechterschouder neemt. Zo ja, dan zijn de bedoelingen van deze persoon uiterst positief, en is het einddoel een rechtse accolade. Buig het hoofd ietsje naar links, want alle gloriemomenten van Latijnse voetballers ten spijt, mikt niet elke Latijn even goed. Geniet even van een zweterig en hijgend contact, antwoord met een beleefd schouderklopje, en wees blij dat het geen linkse accolade was. Uw dag is goed, men meent het goed met u, al spreekt u de taal niet.

Schriftelijke toepassingBewerken

De accolade wordt veel in correspondentie toegepast, en wanneer een stenodactylo een brief opneemt, vervangt zij stelselmatig elke vriendelijke bejegening door een even sierlijk als discreet, maar om didactische reden hier even uitvergroot tekentje:

}


dat één der zeldzame steno-tekens is dat ook op computerklavieren voorkomt.

Telefonische accoladeBewerken

De telefonische rechtse accolade vraagt enige oefening, en een cursus stemvorming is geen luxe voor wie de techniek goed onder de knie wil krijgen. Het geluid van de rechtse accolade kan het best omschreven worden als een hartig en welgemeend klinkend

Hrmm hrmm ahaaaaaaa hèhèhè ohoooo hin hin!


Een goede managementsopleiding omvat doorgaans dergelijke cursus, dus kijk goed uit indien u degelijk wil opgeleid worden tot manager. De vakkennis wordt vooral bepaald door het onderscheid tussen een rechtse en een linkse telefonische accolade.

Linkse accoladeBewerken

 
Een onheilspellende linkse accolade. Hoor ik daar sombere muziek?

 
Indachtig het motto:

Een Oncyclopedist
die zich teveel vergist
belandt snel in een kist

wordt hier vervolgens de linkse accolade verexplikeerd behandeld. Om de naamgeving niet te omslachtig te maken, noemen wij ook nu weer elkeen wiens moedertaal met enige inspanning tot het Latijn terug te voeren is, een "Latijn".

Fysieke herkenningBewerken

Wanneer een Latijn of een Latijnse u met open armen langs voor bespringt, let dan goed op of zijn of haar hoofd de richting van uw linkerschouder neemt. Zo ja, dan zijn de bedoelingen van deze persoon uiterst negatief, en is het einddoel een linkse accolade. Ontsnappen is op dat moment niet meer mogelijk, omwille van de armen die u zowel links als rechts de pas afsnijden. Grijp de armen vast voor één ervan naar het op het lichaam van de aanvaller verborgen steekwapen grijpt (meestal is dit de linkerhand, een wetenschap die u de luttele reddende seconde kan opleveren), doe een dansje met de persoon, zodat de sfeer voor de omringenden niet verpest wordt, en haal de onverlaat met een kordate voethaakbeweging onderuit. Presenteer deze beweging als onderdeel van het dansje, buig dankend voor het applaus, en maak u uit de voeten. Wees niet bedroefd: ooit krijgt u weleens een rechtse accolade. Ooit.

Schriftelijke toepassingBewerken

De accolade wordt veel in correspondentie toegepast, en wanneer een stenodactylo een brief opneemt, vervangt zij stelselmatig elke gluiperige bedreiging door een even sierlijk als discreet, maar om didactische reden hier even uitvergroot tekentje:

{


dat één der zeldzame steno-tekens is dat ook op computerklavieren voorkomt.

Telefonische accoladeBewerken

De telefonische linkse accolade vraagt enige oefening, en een cursus stemvorming is geen luxe voor wie de techniek goed onder de knie wil krijgen. Het geluid van de linkse accolade kan het best omschreven worden als een somber en dreigend klinkend

Hrm hrm ahaaaaaa hèhè ohooo hiin hiin!


Een goede managementsopleiding omvat doorgaans dergelijke cursus, dus kijk goed uit indien u degelijk wil opgeleid worden tot manager. De vakkennis wordt vooral bepaald door het onderscheid tussen een linkse en een rechtse telefonische accolade.


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
22 juni 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Zie nietBewerken