Litouws

Iemand die het Litouws beheerst.

Litouws is een taal die gesproken wordt in de Baltische staten. In ongeveer 350 na christus was Litouwen het grootste land van de wereld en hebben ze veel invloed gehad op Europa. Zo is het woord 'Pollepel' via het Litouws in het Nederlands terecht gekomen. Het woord Pollepel vind zijn oorsprong bij de Polen. Toen Litouwen en Polen nog bij elkaar hoorden, was er vaak strijd tussen Litouwers en Polen over het eten, omdat Polen meer hielden van wodka door de soep heen, terwijl Litouwers Baltische recepten erin wilden. Daarom bedacht men lepels die van Polen gemaakt waren zodat ze geen last meer hadden van Polen, pollepels.

Een pollepel

In het Duits is zo het woord 'Pollöffel' terecht gekomen en in het Esperanto 'Kulero'. Men vond het Litouws zo'n mooie taal dat men van het symbool van Litouwen, de pollepel, het woord 'Kulero' heeft gemaakt, een verbasting van 'Kelere wat mooi!'. Verder heeft het Litouws nog invloed gehad op het Estisch, het Lets en het Mongools. In de taal Roemeens gebruikt men ook nog het woord pollepel, maar dan als 'polonic', om het Russisch te laten klinken. In Zweden vond men Litouwers nogal stinken in het algemeen, dus heeft men het woord 'skänk' voor pollepel bedacht. Hier kwamen ze op via het Engelse woord 'skunk'. De letten hielden niet zo van Litouwers, omdat dat hun concurrenten waren als Baltische sprekers, dus hebben die het woord 'kauss' bedacht voor pollepel, omdat dat er niet meer op leek. In het Jiddisch heeft men het woord 'Kaklappel' voor pollepel, de Jidden vonden net als de Zweden Litouwers nogal stinken, dus vonden ze het kaklepels. De Finnen vonden Litouwers nogal vervelende onruststokers, dus bedachten die het woord 'Kapusta', om te laten merken dat ze Litouwers helemaal kapot wilden maken. Met pollepels. Het woord 'Pollepel' heeft dus grote invloed gehad op andere landen, zo wordt het woord vandaag de dag nog steeds in het Nederlands gebruikt! Zelfs helemaal in Zuid-Afrika hebben de Litouwers het woord 'Pollepel' ingevoerd. Toch heeft niet iedere taal het woord 'Pollepel' overgenomen, zo zijn er landen zoals Rusland waarin men nog simpelweg: 'Kovsj' zegt en in Polen waar men het een chochla noemt, terwijl het in IJsland een ladle is.

Het ontstaan van LitouwsBewerken

 
Lee Towers

Men wilde een mooie taal ontworpen die leek op de taal uit sprookjesboeken, dus vroeg men aan Grimm om zoiets te ontwerpen. Grimm bedacht uitgangen zoals -ojas en -uk, en dat klonk niet Europees, dus heel romantisch en exotisch en zo is Litouws ontstaan. Het Lets vond dat ook wel mooi en nam het direct over van het Litouws.

VilniusBewerken

Vilnius was de naam van een boer uit Litouwen. De boer hield van aardappelen en aardappelpuree. Zijn ouders heetten willem en Minoes en toen hebben ze de naam Vilnius voor hun zoon bedacht. De boer werd zeer beroemd vanwege zijn Litouwse stampot en is toen uitgegroeid tot het symbool van Vilnius. Er zijn alternatieve theorieën voor de naam Vilnius. Zo zouden veel Litouwers van vruchtensap houden en zouden naar Duitsland geëmigreerde Litouwers in Engelse wijken vaak vragen: 'Villen Ieoes?', oftewel: Wilt u sap? Men gebruikte dit zo vaak dat deze uitspraak een symbool voor Litouwen werd en men de hoofdstad Vilnius ging noemen.

De strijd om AukstojasBewerken

 
De steen.

Er ligt een bekende steen in Litouwen die Aukstojas heet. Men vond dat een mooie naam voor de steen dus noemde men hem Aukstojas. Er zijn zelfs hele gevechten uitgebroken om de steen, zo zijn Pruisen en Polen Litouwen binnengevallen om de steen Aukstojas te veroveren en in hun eigen land neer te zetten. Litouwen toonde veel verzet en heeft de Pruisen en Polen teruggeslagen. Daarna heeft men de Engelsen moeten terugslaan, en zelfs de Amerikanen die een toeristisch oord in Colorado voor Aukstojas wilden maken, omdat ze alle Europese cultuur jatten. Daarnaast hebben de Mongolen nog geprobeerd om onder Dzjengis Khan de Aukstojas te veroveren, maar die werden weer door de Tataren tegengezeten. De Tataren waren helaas niet sterk genoeg voor de Litouwers, ze hadden namelijk te weinig varkensvlees om bij krachte te komen.

Zie ookBewerken

Litouwen