Neon Genesis Evangelion

      Oeps! Bedoelde je soms één van de duizend andere robotshows uit Japan?
Neon Genesis Evangelion
Neon Genesis Evangelion
Genre: Pure mindfuck
Hoofdrollen: 14-jarigen die niet helemaal goed snik zijn
Afleveringen: 24 en een Ghibli-film
Land van herkomst: Japan
Waardering: Ster.pngSter.pngSter.pngSter.png
Zou Queen het kijken? Geen mening...


Die kinderen hebben serieuze problemen...
~ Freud over Shinji, Asuka en Rei

Mijn show was gewoon te vergaand voor zijn tijd!
~ De maker zijn excuus over waarom niemand NGE begrijpt

Jou show is nog steeds te ver voor zijn tijd.
~ Kapitein Overduidelijk over de maker zijn excuus

Neon Genesis Evangelion (ook NGE en EVA genoemd) is een animeserie over gigantische robots, Evangelions, die vechten tegen slechte wezens van hetzelfde formaat die Engelen genoemd worden. Als reden voor de gevechten wordt gegeven dat het de enige mogelijkheid is tenzij de hele wereld dood wil. Omdat normale wapens niet werken tegen deze Angels worden gevechtsrobots ingezet die bestuurd worden door onzekere 14-jarigen met serieuze jeugdproblemen. Om ervoor te zorgen dat deze 14-jarigen echter niet alles gaan vernietigen werken deze robots op netstroom en kunnen ze maar 5 minuten zonder stroom doen.

PlotBewerken

In 2000 was er een gigantische explosie op Antarctica waardoor de helft van de wereld dood ging (niet te verwarren met de Aanslagen op de Achmeatoren waarbij 2 ouderen hun gestrand zaten op het vliegveld van Londen). Hierdoor ontstond er een enorme verandering in het klimaat, later door Al Gore het broeikaseffect genoemd.

15 jaar lang gebeurde er niets op de wereld. Althans, niets bekends. Ondergronds werd de geheime organisatie NERV opgericht om het broeikaseffect te onderzoeken. Zij kwamen door onderzoek erachter dat het niet was ontstaan door het verstoken van fossiele brandstoffen of de explosie op Antarctica maar door engelen die de wereld misbruikten als hun persoonlijke speeltuin. Diverse overheden besloten daarom om van NERV een geheime militaire instelling te maken die de sterkste wapens ter wereld tot hun beschikking zou krijgen. Zo krijgen zij de macht om Christenen en Joden belachelijk te maken zonder gevolgen en 3 zwaar bewapende en vrijwel onverwoestbare Evangelions (robots) die uitsluitend door 14-jarigen met zware psychische problemen bestuurd konden worden.

Het hoofd van de organisatie, Gendo, werd daardoor met de zware taak opgelegd om 3 instabiele jongeren te vinden. De "Eerste", Rei, had hij al snel gevonden. Zij was namelijk een kloon van zijn overleden vrouw die al 3 keer gestorven was. De "Tweede" was gevonden toen Gendo te horen kreeg dat hij al 14 jaar zijn zoon verwaarloosde die daardoor zware mentale littekens had. Hierdoor moest Gendo alleen nog maar zoeken naar een "Derde" kind. Deze vond hij in Duitsland. Daar leerde hij via via een meisje kennen die voor haar eigen ogen haar moeder zelfmoord had zien plegen waardoor ze alleen achter bleef met het waanidee dat haar moeder nog altijd om haar gaf en bij haar was.

Nog geen week nadat de drie kinderen gevonden waren werden ze voor het eerst ingezet om hun eerste tegenstander uit te schakelen. Allereerst werd de kloon van Gendo's dode vrouw gestuurd. Zij faalde hard en ging dood waardoor ze opnieuw gekloond moest worden. Na Rei was het de beurt aan Shinji, de zoon van Gendo. Hij faalde bijna maar vlak voor zijn dood sloeg zijn Evangelion op hol, doodde die de engel en at hem op.

De tweede keer dat de Evangelions werden ingezet verliep precies hetzelfde. Rei stierf weer en Shinji faalde bijna waardoor zijn Evangelion er weer genoeg van had en zelf aan begon te vallen met als beloning een goed uitgebalanceerd avondmaal. Dit ritueel bleef doorgaan tot alle engelen dood gingen. Onduidelijk is dan ook nog waarom er een derde kind nodig was.

Pas nadat de engelen dood waren kwam de waarheid aan het licht. Gendo probeerde zijn zoon te laten fuseren met Rei (op dit moment de 19e kloon wat genoeg was voor 3 volle spaarkaarten van Clones-R-Us) zodat de wereld zou vergaan. Omdat Shinji dit echter door had stopte hij de plannen van zijn vader door 1999 van Prince te draaien na 1999. Hierdoor verging de complete mensheid behalve Shinji en Asuka (de derde piloot). Hierdoor moest hij de wereld herbevolken met Asuka waardoor iedereen van elkaar afstamde en het Syndroom van Down had door fouten in iedereens DNA.

PersonagesBewerken

 
Shinji caramelldansend met Asuka. Een teken van hun gekte.

De namen in dit artikel zijn geschreven zoals een Japanofiel ze zou schrijven. Dus eerst de achternaam en dan de voornaam. Dit is gedaan voor uw eigen veiligheid omdat otaku's er niet tegen kunnen als je iets verkeerd zegt wat ironisch is aangezien ze zelf helemaal geen Japans kunnen.

Ikari ShinjiBewerken

Ikari Shinji is de zoon van Ikari Gendo, de baas van NERV. Hij geniet er van om te zeuren, huilen, weg te lopen, per ongeluk de wereld redden, stilletjes in de foetuspositie te zitten depressief te zijn, te staren naar de kloon van zijn moeder zonder te weten dat het een kloon is van zijn moeder en te masturberen op Duiste meisjes die in coma liggen. Opvallend genoeg staat Shinji op een gedeelde nummer 1 op de lijst van "Meest Depressieve Wezens". Hij deelt deze plek met de wereldberoemde robot genaamd Marvin (bekend van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Ayanami ReiBewerken
 
Een overzicht van de reeds honderden klonen die gemaakt zijn van Gendo's vrouw.

Ayanami Rei is een gemiddelde scholier die toevallig is opgebouwd uit de restanten van Gendo's vrouw die opgelost zit in Evamgelion-01. Dit werd gedaan door de restanten te mengen met seamonkeys waarna Rei-I begon te leven. Deze werd vermoord binnen 3 jaar tijd waarna Rei-II werd gefabriceerd. Deze en de 18 opvolgende Rei's ondervonden hetzelfde lot. De hobby's van Rei-XIX, de enige Rei die lang genoeg leefde om hobby's te vinden, zijn onder andere het naakt op haar kamer zitten, uit het raam staren, naar het plafond staren, het lezen van boeken, het vervelen van anderen en mensen veranderen in een oersoep door ze te poken.

Langley AsukaBewerken
 
De pose waarin Gendo zich 99,9% van de serie bevindt.
 
De pose waarin Gendo zich de andere 0,1% in bevindt.

Langley Asuka is een zeurende en zwaar oversekste Duitse piloot van de derde Evangelion die nooit in actie is gekomen tot op het laatste moment. Hierin verloor Asuka en werd ze levend opgegeten wat volgens vele fans het beste is aan de hele serie, puur omdat ze het verdiende. Asuka heeft als haar hobby het verleiden van mannen die 2 keer haar leeftijd zijn al gaat dit wel eens mis waarbij ze zodanig doordraait dat ze de man in kwestie vermoord wordt zonder schuldgevoel. Dit maakt haar tot een ideale piloot voor een massavernietigingswapen die aangesloten zit op het stopcontact.

Ikari GendoBewerken

Ikari Gendo is de baas van Nerv en de vader van Ikari Shinji, al vergeet hij dat vaak. Hij was verantwoordelijk voor een poging tot de ondergang van de wereld die gestopt werd door zijn eigen zoon die in plaats van de wereld alleen de mensheid te vernietigen. Hij verloor zijn vrouw in 2011 tijdens een ongeluk met het maken van een Evangelion. Hierbij werd zij opgelost in de Evangelion waardoor ze telkens moest aanzien hoe haar zoon aan het huilen was over wegrennen terwijl hij werd ingemaakt door een engel. Gendo heeft maar 3 hobby's: het winnen van macht, het negeren van zijn zoon en het klonen van zijn vrouw in de late uurtjes. Gendo is wereldberoemd door zijn pose die door velen is nagedaan vanwege de intimideerde blik.

De restBewerken

Voor de rest zijn er officieren die willekeurige dingen zeggen over powerlevels en andere zaken die dramatisch klinken. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal de pestpocke hebben aan Shinji. Dit omdat hij nooit eens kan winnen zonder al te veel brokken te maken. Vooral zijn klasgenoten haten hem hiervoor omdat ze continu dakloos worden door hem.

Wetenschappelijke conclusie over de serieBewerken

Omdat niemand precies weet wat er gebeurt in de serie heeft een team van Franse wetenschappers zich ooit gebogen over de serie om met de volgende conclusie te komen:

NGE is het resultaat van het mengen van nooit gebruikte scripts die bedoeld waren voor Final Fantasy-spellen. Iedereen die begrijpt waar deze serie over gaat wordt geacht zich te melden bij het gekkenhuis voor een geheel verzorgt verblijf op de gekkenafdeling voor de rets van hun leven.

Een tweede conclusie van studenten aan de Universiteit van Amsterdam luide als volgt:

NGE is verzonnen door een stel Japanners die te veel wiet hadden gerookt en maar wat opschreven in de hoop dat er iemand het zou kunnen begrijpen.

Om deze stelling te bevestigen hebben dezelfde studenten de serie opnieuw bekeken toen ze high waren van het beste hasj uit Oss. Hieruit bleek de stelling van de studenten te kloppen omdat ze toen wel met een begrijpbare(?) conclusie wisten aan te komen:

Man, wat de hel is dit is voor shit? WOW! Shit man, die lasers! JA GRIJP HEM! WAAAAAA! Wow... die heeft tieten! KIJK UIT! EEN ENGEL! Sjjjjezus he... ik weet niet wat ik kijk, maar dit is lijp!

Aldus de reactie van de studenten op de screensaver die na 15 minuten aansprong.

De studio Ghibli filmBewerken

Hayao Miyazaki, bekend van zijn films Mijn Buurman de Filosoof, Rita's Pakjes Bezorgdienst en Het Bewegende Oncyclopediegebebouw heeft een eigen uitvoering gemaakt van NGE. Deze versie werd veel beter ontvangen door het veel dieper gaande verhaal en de vele kleuren.

In deze film volgt men Shinji, een jongen die vergeten is door zijn vader nadat zijn moeder stierf door een ongeluk. Op een dag wanneer hij dwaalt door een bos met zijn beste vriendin Rei vinden zij een Evangelion. Met zijn drieën gaan zij op pad om een manier te vinden waarop iedereen een goed en vrolijk leven kan leiden. Nog voordat zij dit doel hadden bereikt stierf Rei om nog geen 10 minuten later terug te worden gevonden door Shinji die haar terugvond in zijn hart. Het moraal hiervan is dat niemand sterft omdat iedereen voor altijd in je hart zit.

Het verhaal richt zich dan op de 14-jarige Asuka, een meisje die sinds haar 6e verdwaalt is en de weg naar huis heeft teruggevonden. Zodra ze thuis komt vindt ze haar moeder hangen aan een touw. Asuka rent weg het bos in waar ze bewusteloos raakt. Hierin luidt het moraal dat ieders hart thuis te vinden is.

Shinji, Rei en Evangelion vinden Asuka waardoor Shinji ontdekt wat liefde is door over haar bewusteloze lichaam heen te masturberen. Rei walgt hiervan en verlaat Shinji met als leerstof voor de kijker dat het hart soms meer kapot maakt dan je lief is. Omdat Shinji Rei terug wil probeert hij zichzelf te bewijzen door een project te starten waardoor de hele wereld blij zal zijn. Alleen komt Shinji er net op tijd achter dat dat helemaal niet nodig waarna Rei terugkomt en alles goed is. Rei legt aan Shinji uit dat hij hier zelf achter moest komen omdat de boze tovenaar Gendo een spreuk op haar had uitgesproken waardoor ze nooit iets erover kon zeggen. Het moraal hiervan is dat iemand soms diep in zijn eigen hart moet zoeken naar een oplossing. De aftiteling rolt af en na wat subliminale boodschappen komen de woorden The End in beeld te staan.

TriviaBewerken

 
Gendo in het echt
  • Als je alle merchandise van NGE opstapeld heb je genoeg gewicht op Texel te laten zinken.
  • Nederland heeft in het echt ook Evangelions. Dit ontkend Balkenende eigenlijk ondanks dat hij verdacht veel op Gendo lijkt.
  • Als NGE wordt bekeken door een kind van 14 dan zal hij/zij voor eeuwig een Evangelion willen besturen
  • NGE is één van de bekendste anime ooit en heeft de meeste no-life fanboys.
  • Het bekendste merchandise is het "NERV Speelhuis". Hiermee kan iedereen de favoriete scènes naspelen uit de serie.
  • Door NGE is de vraag naar Reiquariums gestegen van 0 naar 5 waarvan er 3 door Balkenende gekocht zijn.

Zie ookBewerken