Neteldieren

Neteldieren zijn sociale constructies!
~ Max Horkheimer over Neteldieren

Werkelijke grootte in verhouding tot een duiker.

De neteldieren (Cnidaria) vormen een stam van het dierenrijk. De stam omvat de schijfkwallen, de kubuskwallen, de pannenkoekkwallen, de kapstokkwallen en de bloemdieren. Neteldieren leven allemaal in het water, waarvan slechts enkele soorten amfibi en vleesetend zijn. De meesten leven in zee, maar er zijn dus ook groepen die hun biotoop eerder op land hebben. Niet zelden zijn deze laatsten actief als de luidste roepers in buurtcomités, nader onderzoek heeft dit echter nog niet bevestigd. Vaak wordt in plaats van neteldier het woord holtedier (Coelenterata) gebruikt om deze stam der dieren aan te geven. Dit wordt echter ontraden, omdat niet alleen de naam te moeilijk is, maar alzo ook sponsdieren onder deze categorie als holtedier worden beschreven. Het wordt verder ook ontraden bij gesprekken met Kapitein Overduidelijk, die meest waarschijnlijk per direct op onderzoekspad zal gaan om te bewijzen dat holtedieren hol zijn.

Neteldieren in de popcultuurBewerken

Media over neteldierenBewerken

Neteldieren komen al lang op aarde voor, maar aangezien ze voor een groot gedeelte geen skelet maken, zijn de fossiele bewijzen van hun bestaan slechts beperkt tot de brandwonden die diep in talrijke menselijke en overige dierlijke skeletten zichtbaar zijn. Ook blijkt hun aloude bestaan uit vele soorten media. Sinds mensenheugenis wordt geschreven over kwallen. De Catilinarische redevoeringen bijvoorbeeld, andere klassieke geschriften (zoals de Koran of de Bijbel) en hedendaagse lezersbrieven staan bol van de beschrijvingen over kwallen.

De toon waarop er over deze diersoort geschreven wordt, is meestal negatief en dysfemistisch. De dieren hebben nooit echt genade gekregen in de menselijke cultuur. Zo worden kwallen vaak geschuwd, bespot en zelfs voor de rechter gesleept. Landen zoals Japan maken jacht op kwallen en -eens in gevangenschap- worden zij geprepareerd en opgegeten.

Mieke Maaike over neteldierenBewerken