Nieuwspreek

Groot Broer, uitvinder van Nieuwspreek
Dit artikel gaat over een uitvinding.
Namelijk:
Nieuwspreek.
Nieuwspreek is uitgevonden door Groot Broer
in verband met een nationaal kampioenschap uitvinden.

Nieuwspreek (voortgekomen uit Oudspreek/Algemeen Beschaafd Nederlands:Nieuwe vereenvoudigde spreektaal) is een in 1984 uitgevonden taal gebaseerd op het Nederlands. Nieuwspreek is uitgevonden door Groot Broer[1]. Groot Broer wilde de vaak lastige Nederlandse grammatica vereenvoudigen. De eerste versie van Nieuwspreek werd geïntroduceerd met de uitgave van de Eerste editie van het Nieuwspreekwoordenboek. Nieuwspreek wordt gekenmerkt door de vele samentrekkingen.

GebruikBewerken

De taal wordt vooral gesproken door politiek correcte communisten binnen de regering, Het is ontworpen als brugtaal binnen de Europese Unie.

GrammaticaBewerken

Nieuwspreek kent een simpele grammatica, zonder enige onregelmatige vormen. Werkwoorden worden vervoegd volgens de regelmatige spellingsregels. De stam wordt in Nieuwspreek verkregen door de infinitief te nemen en daar -n af te halen. Ook onregelmatige werkwoorden in Oudspreek worden volgens deze regels vervoegd. Het werkwoord zijn, wordt als voltooid deelwoord bijvoorbeeld gezijd[2], en het werkwoord doen wordt in de verleden tijd enkelvoud bijvoorbeeld doete.

Persoon Tegenwoordige Tijd Verleden Tijd Gebiedende Wijs Voltooid Deelwoord
1ste pers. enk. Stam Stam + te Stam Ge + stam + d
2de pers. enk. Stam + t Stam + te Stam Ge + stam + d
3de pers. enk. Stam + t Stam + te Stam Ge + stam + d
1ste pers. mv. Stam + n Stam + ten Stam + n Ge + stam + d
2de pers. mv. Stam + n Stam + ten Stam + n Ge + stam + d
3de pers. mv. Stam + n Stam + ten Stam + n Ge + stam + d

WoordenschatBewerken

De woordenschat van Nieuwspreek volgt ook een regelmatig patroon.

OntekenningBewerken

In Nieuwspreek wordt een ontkenning gemaakt door het voorvoegsel on- voor een werkwoord/bijvoegelijk naamwoord te zetten. Als iets onzijn, bestaat het dus niet. Een ander voorbeeld is onmooi, wat in het Oudspreek lelijk betekent.

Trappen van vergelijkingBewerken

De stellende trap is in Nieuwspreek gelijk aan de stellende trap in Oudspreek. De vergrotende trap wordt gevormd door -er achter de stellende trap te zetten. De overtreffende trap wordt gevormd door -st achter de stellende trap te zetten. Ook bij de trappen van vergelijking geldt dat er geen onregelmatige vormen zijn. De overtreffende trap van goed wordt dus goedst, en de vergrotende trap van veel wordt dan dus veelst.

Plus en dubbelplusBewerken

In plaats van de trappen van vergelijking kan ook gebruik worden gemaakt van de prefixes plus en dubbelplus. Als je iets erg leuk vindt noem je het bijvoorbeeld plusleuk, om het nog eens extra te benadrukken gebruik je dubbelplusleuk.

Veranderingen bij letters/woordenBewerken

In Nieuwspreek worden ook een aantal letter(combinaties) en woorden niet meer gebruikt, en vervangen door een andere letter.

IJ / EI = Y
CH = G
Ministerie = Mini
GROOT BROER = GB

IJ / EI = YBewerken

In Nieuwspreek worden de IJ en de EI uit het Oudspreek altijd vervangen door de Y, dit omdat het makkelijker te onthouden is, en ze niet meer met elkaar verward kunnen worden.

CH = GBewerken

De CH werd in Oudspreek altijd al uitgesproken als G, hierdoor zou verwarring kunnen ontstaan, wat niet goed zou zijn voor de situatie in Oceania

Ministerie = MiniBewerken

Ministerie wordt geschreven als Mini, dit komt doordat dit woord al werd gebruikt in de spreektaal, bij de 9e herziening van het Nieuwspreekwoordenboek is het ook echt toegevoegd als woord.

Grote Broer = GBBewerken

GB KOEKELOER![3]

Toekomstige wijzigingenBewerken

AA = Á
EE = É
OO = Ó
UU = Ú
IE = Í
Ä = Á
Ï = Í
Ë = É
Ö = Ó
Ü = Ú

Een aantal wijzigingen aan Nieuwspreek zijn al besloten en zullen over een onbekend aantal jaar worden ingevoerd.[4]

AA = Á / EE = É / OO = Ó / UU = ÚBewerken

Na jaren van twijfel is besloten dat dubbele klinkers te gecompliceerd waren, deze zullen worden vervangen door de desbetreffende klinker met een accent erboven.

IE = ÍBewerken

Na veel gestreggel werd de ie vervangen door een í, gewoonweg omdat het paste bij de regel hierboven.

Ï = Í / Ë = É / Ö = Ó / Ü = ÚBewerken

Klinkers met ¨ worden afgeschaft, simpelweg omdat er veel te veel regels aan vast zaten.


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
23 maart 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


VoetnotenBewerken

  1. Oudspreek/Algemeen Beschaafd Nederlands:Grote Broer.
  2. Officieel als gezyd gespeld.
  3. Alhoewel vaak nog wel geschreven als GROOT BROER.
  4. Wanneer het volgende Nieuwspreekwoordenboek wordt gepubliceerd.