Nijmegen

Nijmegen
Vlag nijmegen.png
Wapen nijmegen.png
Motto: Studeren is leuk!
Officiële talen: Nijmeegs en Nederlands
NS Staions: 4
Burgermeester: Thom de Graaf (D66)
Scholing: 14% Basisschool, 43% Radboud Universiteit Nijmegen, 24% HAN, 18% ROC, 1% NEC
Inwoners: 161.675
Munteenheid: Euro en consumptiemunten voor het Goffertstadion en Goffertpark

Ik, Mojo Jojo, kan niet begrijpen waarom iemand een artikel over Nijmegen zou willen schrijven maar niet iets over mij, Mojo Jojo, op deze humoristische website. Satire is een vorm van erkenning en ik, Mojo Jojo, krijg geen erkenning wat mij pijn doet! Maar omdat ik, Mojo Jojo, niet weet hoe deze site werkt kan ik, Mojo Jojo, er niets aan veranderen waardoor ik, Mojo Jojo, noodgedwongen moet blijven toekijken naar hoe dit artikel wel bestaat en een artikel over mij, Mojo Jojo, niet bestaat!
~ Mojo Jojo zijn kritiek over het gebrek aan een artikel over hem

Nijmegen? Dus echt niet dat ik daar weer uit een vliegtuig spring
~ Veteraan over parachutespringen in Nijmegen

Nijmegen is de stad van a bridge too far...of was dat Arnhem? Blijkbaar een stad te ver dus.
~ Johan Cruijff over Nijmegen.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en staat bekend als overstappunt van de NS richting het zuiden, noorden en westen. Verder is Nijmegen de stad met de meeste studenten waarvan de meerderheid vrouwen zijn wat deze stad zo aantrekkelijk maakt voor hopeloze mannen zoals de gemiddelde Oncyclopedist.

GeschiedenisBewerken

 
Op bovenstaande kaart is te zien hoe Nijmegen groeide en weer kromp.

Nijmegen is zo een 2000 jaar geleden opgericht met als doel de oudste stad van toekomstig Nederland te zijn. Destijds begreep niemand wat Nederland zou zijn maar men vond het wel een leuk idee om uit te voeren. Door de bouw van Nijmegen werd het destijds door Romeinen bewoonde gebied verlost van de zware recessie waarin ze verkeerde. Toen de bouw compleet was werd meteen doorgebouwd naar het oudste station van Nederland (door omstandigheden pas in 1865 afgerond waardoor station Haarlem het oudste station van Nederland werd), het oudste openbaar toilet van Nederland, de oudste verkeersbrug die deel zou zijn van operatie Market Garden, Nederlands oudste universiteit en de oudste voetbalclub (N.E.C.).

Door het vele bouwen groeide Nijmegen in 500 jaar uit tot een welvarende stad ter grote van het huidige Amsterdam. Het kwam echter door een fatale fout van Burgemeester Walter De Donder in 1923 dat meer dan de helft van Nijmegen gesloopt werd en teruggebracht tot hoe het was voor de bebouwing. Aan deze massavernietiging is Nijmegen tot op de dag van vandaag niet gewend en het blijft een gevoelig onderwerp voor Nijmegenaren.

Tegenwoordig is Nijmegen een studentenstad met meer vrouwen dan mannen wat het maakt to een walhalla voor hopeloze mannen en verhuurders van studentenkamers. Een gemiddelde kamer kost in Nijmegen dan ook maar 300 euro per maand of als alternatief, 200 consumptiemunten voor het Goffertpark/Goffertstadion.

OnderwijsBewerken

Het Onderwijs in Nijmegen is dat waar de stad tegenwoordig het beste om bekend staat. Zo zijn er maar liefst 8 scholen:

Dit zijn er al 4 meer dan de meeste steden hebben wat ervoor zorgt dat men kan kiezen tussen veel verschillende scholen en opleidingen. Met name de opleidingen op het Radboud Universiteit zijn zeer in trek bij de jongeren. Deze lessen bevatten vaak hoe men een vrouw moet versieren, hoe men iemand kan bezwangeren, waar dat hangende ding tussen je benen voor dient en kunst. Uit deze opleidingen is alleen de kunstopleiding in trek bij vrouwen.

SportBewerken

 
De gemiddelde reactie die je krijgt als je N.E.C. uitspreekt als "nek" in plaats van "EN-EE-CEE". Let vooral op hoe de N.E.C.-supporter het zelf ook niet echt weet.

Nijmegen kent vele sportclubs die allemaal gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp. Zo ligt de oudste voetbalclub van Nederland, N.E.C. (spreek uit EN-EE-CEE tenzij je in elkaar geslagen wil worden) in Nijmegen. Ook heeft Nijmegen een aantal Parachutespringverenigingen, Nederlands eerste (en enige) onderwaterdammenclub en zelfs een discussiegroep. Toch is Leren verreweg de meest populaire sport in Nijmegen en wordt het beoefend door 90% van haar inwoners. De kleine minderheid die niet sport, doet veelal aan mandjebal, bij clubs als SkunK of Noviomagum.

VoetbalBewerken

In Nijmegen ontstonden de twee grootste voetbalclubs op Nederlandse bodem: N.E.C. en Vitesse, twee clubs die tegenwoordig aartsvijanden zijn. Vitesse verdween uit Nijmegen na de grote afbraak door burgermeester Walter De Donder en vond zijn nieuwe thuis in het naburige Arnhem. Dit wordt vaak als de reden gezien dat N.E.C. en Vitesse elkaar niet mogen. N.E.C. beschuldigd Vitesse er namelijk van de stad Nijmegen en haar inwoners te hebben verraden, iets wat door geen volk wordt getolereerd. Als deze twee topclubs tegen elkaar staan in het stadion is er dan ook vaak sprake van rellen en een goede omzet voor de lokale bruincafés.

 
De eerste keer dat er parachutegesprongen werd in Nijmegen was in 1944 door een groep gewapende toeristen. Sindsdien wordt dit ieder jaar nagedaan door de Guusje Terhost Parachuteclub

ParachutespringenBewerken

Parachutespringen is al sinds 1944 een vaste sport in Nijmegen. Vrijwel alle inwoners hebben zelf wel een parachute gesprongen boven de bekende Waalbrug. Deze traditie die zich ieder jaar herhaald sinds een groep gewapende toeristen parachutesprongen om de nazi's te laten zien dat ze meer ballen hadden. Ieder jaar springen er gemiddeld 900 mensen uit een vliegtuig boven de Waalbrug waarvan er ±850 hun parachute op tijd weten te openen. Zij die hun parachute niet op tijd geopend kregen worden herdacht bij het monument voor overleden parachutespringers op "Plein 1944", een plein hernoemd naar de parachutisten die hun parachute niet op tijd wisten te openen tijdens 'De eerste grote sprong' in 1944.

LerenBewerken

Leren is iets wat iedereen in Nijmegen dagelijks beoefend. Waarom de inwoners van Nijmegen deze sport zo leuk vinden is echter onduidelijk. Sommigen beweren dat men in Nijmegen gewoon leuke dingen te leren heeft. Dit zou kunnen worden verweten aan de aanwezigheid van veel alcohol en veel studenten wat voor gezellige avondjes "leren" kan zorgen. De gemiddelde meerderjarige Nijmegenaar leert met zijn of haar boeken in een café alwaar het rookverbod genegeerd wordt en het bier rijkelijk vloeit en betaald wordt per studiefinanciering.

Zie ookBewerken

De skriever van deze artikel kömp uut 't oosten van 't laand!

}