Nostradamus

Nostradamus stond bekend om zijn veelvuldig gebruik van wiet.

Nostradamus, stagename voor Michel de Nostredame (Saint-Rémy-de-Provence, 14 december 1503 – Salon-de-Provence, 2 juli 1566) was een Frans apotheker, dealer en illusionist. Hij staat er om bekend voor de zestiende eeuw - een tijdperk dat tenslotte nog weinig ruimte tot experimenteren toeliet - zeer liberaal te zijn geweest wat betreft het gebruik en bezit van softdrugs en hallucinogene middelen. Uit vele bronnen blijkt dat hij ook een arts zou zijn geweest, maar volgens enkele medestudenten is hij er enkel in geslaagd af te studeren, omdat hij de examenvragen op voorhand kende.

Zijn positie als medisch wetenschapper verschafte hem eenvoudige toegang tot diverse drugs, medicinale cannabis en LSD, waardoor hij zich steeds vaker opsloot in zijn atelier om te trippen of te chillen. Hij droomde dan van een toekomst waarin gebruik gelegaliseerd zou zijn. Verder hield hij zich ook bezig met astrologie, dichtkunst en voornamelijk luisteren naar muziek. Hij schijnt een grote fan geweest te zijn van onder andere Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Peter Tosh, en The Beatles - waaraan hij verschillende kwatrijnen opdroeg. Ook de beginperiode van Eric Clapton sprak hem aan - maar niet diens "cleanere", latere periode. Hij droomde ervan ooit Woodstock te bezoeken, maar besefte maar al te goed dat dit toekomstmuziek was.

In zijn jeugd was Nostradamus een onvoorspelbaar maar vooruitziend kereltje. Hem werd een grote toekomst toegedicht. Tijdens zijn studententijd aan de Hogeschool van Avignon, brak de Zwarte Dood uit, en werd hij er weggepest. Later zou hij "de roze pil" uitvinden, volgens velen de voorloper van XTC, als remedie tegen de pest, maar er bestaan geen meetbare resultaten over de heilzaamheid van deze pil.

Vandaag de dag is hij vooral bekend om zijn bijzondere voorspellingen van de toekomst, welke hij in raadselachtige kwatrijnen en centuriën neerpende in zijn Poëziealbum. Omdat hij er voor koos in deze bijzonder moeilijke dichtvorm te schrijven, kon hij niet altijd klaar en duidelijk zeggen wat er te zeggen viel, maar moest hij zich houden aan de ijzeren wet van vers, rijm en metrum. Dit kwam de duidelijkheid niet ten goede, en heeft er voor gezorgd dat zijn voorspellingen noodgedwongen nogal vaag overkomen. Sceptici klagen dan ook de multi-interpreteerbaarheid van zijn voorspellingen aan, geheel ten onrechte overigens want: wees maar eens duidelijk in een gedicht!

VoorspellingenBewerken

 
Zo zag een visioen van Nostradamus er waarschijnlijk uit.

Nostradamus werd wereldbekend in 1555, toen hij zijn "profetieën" uitgaf. Hij werd naar eigen zeggen volledig verrast door zijn onvoorspelbare succes. Deze Profetieën zijn ook vandaag nog steeds een immens succes op de boekenmarkt en jaarlijks verschijnen er nieuwe interpretaties. Voornamelijk omdat de voorgaande interpretaties foutief bleken te zijn.

Les Prophéties is een tamelijk gekunsteld werk, vooral wat de constructie ervan betreft. Het bestaat uit twee maal vijf min drie plus zes gedeeld door twee en een half Centuriën, ongeveer. Later zijn er nog twee Centuriën gevonden. Er zijn verder ook Centurie 11 en 13, die niet geheel compleet zijn en waarvan de echtheid wordt betwist. Centurie 12 zal volgens Nostradamus pas in 2089 ontdekt worden op de zolderkamer van zijn geboortehuis, in de kast boven het aanrecht, naast de schuif met de messen en de vorken (já, daar!). De meeste Centuriën bestaan uit 100 kwatrijnen, ofwel vierregelige verzen. Maar soms ook niet. Ongeveer één op de zes kwatrijnen gaat over The Beatles.

De periode van de voorspellingen begint vanaf het moment dat Nostradamus zijn visioenen kreeg in 1524 en eindigt in het jaar 3797. Nostradamus noemt dit jaartal in zijn begeleidende brief aan zijn zoon, César.

 
The Beatles komen in heel wat kwatrijnen voor.

Een tweede begeleidende brief richtte Nostradamus aan de toenmalige koning van Frankrijk, Hendrik II van Navarra, en een derde aan Sir Paul McCartney, maar deze beweert nooit iets te hebben ontvangen.

Afhankelijk van de interpretatie, zijn heel wat kwatrijnen en centuriën verrassend accuraat. Onder andere voorspelde Nostradamus volgende zaken correct: de opkomst van Hitler in 1975, de ontdekking van de maan in 1969 met een telescoop, de Tweede Wereldoorlog, de Derde Wereldoorlog in 2015, de eerste intergalactische oorlog in 2025, en de dramatische split van The Beatles en de daarop volgende moord op John F. Lennon.

Mythes, misbruik en theorieënBewerken

 
Tegenwoordig wordt Nostradamus regelmatig misbruikt.

Ondanks Nostradamus klare taal, worden zijn kwatrijnen regelmatig foutief geïnterpreteerd, verdraaid, vertaald of zelfs misbruikt om bepaalde gebeurtenissen te kaderen binnen een universeel complot, of om intrigerende documentaires te maken. Aangezien Nostradamus wist dat hij in de toekomst misbruikt zou worden voor politieke redenen of geldelijk gewin, maakte hij zijn kwatrijnen opzettelijk nog complexer. Dit heeft helaas alleen maar geleid tot nog meer onduidelijkheid. Het is net dit misbruik en de vele foute vertalingen en herinterpretaties, die ertoe leidden dat meer en meer voorspellingen onjuist blijken te zijn.

Ondanks alle onderzoeken, boeken en teksten die over Nostradamus werden gepubliceerd, blijft zijn figuur in mysteriën gehuld. Vooral vreemd aan de voorspellingen van Nostradamus blijft het feit dat zij steevast pas ná de genaamde gebeurtenissen opduiken, en nooit ervoor. Bijvoorbeeld: na 9/11 werd onmiddellijk beweerd dat Nostradamus deze ramp voorspelde - doch vóór die tragische dag kraaide geen haan naar diezelfde voorspelling - hoewel ze duidelijk en voor iedereen leesbaar op papier stond, en nochtans vele levens had kunnen redden. Helaas moeten we hiervan zeggen dat een voorspelling na de feiten helemaal geen voorspelling is maar een achterspelling.

  Orakels en Orakelkunstenaars

Astrologie · Bezetenheid · Cleopatra · Dobbelstenen · Filosofie · Feng shui · Frenologie · Gelukskoekjes · Handlezen · Helderziendheid
Horoscoop · I Ching · Jomanda · Koffiedikkijken · Staren in een kristallen bol · Monopoly · Necromantie · Nostradamus · Numerologie
Pendelen · Peter R. de Vries · Tarotkaarten · Rad van Fortuin · Tao Te Ching · Telepathie · Tepellezen · Volksetymologie


Zie ookBewerken