OnBoeken:Kookboek/Boter, kaas en eieren

Leesvoerlogo.png
Leesvoer


Boter, kaas en eieren is een populair doch simpel gerecht dat in het algemeen gegeten wordt door de gemiddelde Oncyclopedist [1]. Het is vergelijkbaar met de omelet, alleen is deze een simpelere variant.

IngrediëntenBewerken

 
Over deze producten beschikt OnMarkt ALLEMAAL! Allen daarheen!
Dit is een advertentie, zoals u (hopelijk) al wel door had...
 Hier kunnen we heel kort in zijn, maar omdat het moet:

 • Boter (smeltboter wel te verstaan, geen margarine)
 • Kaas (jong, belegen, oud, stokoud, naar eigen smaak)
 • Eieren (vier stuks, A klasse)
 • Melk (Zonder melk, geen omelet)

Melk is er in de loop der jaren later pas bijgekomen, anders zou de wereld-kookbond dit gerecht niet erkennen als een officiële omelet, en zou niemand dit eten.

Ook heeft u nodig:

 • Een grote kom
 • Een garde
 • Een pan (bij voorkeur koekenpan)
 • Een houten snijplank (plastic ofzo mag ook), ongeveer iets groter dan de pan zelf
 • Bord
 • Spatel

BereidingswijzeBewerken

 
Zo moet de omelet er ongeveer uit komen te zien, al horen die groene dingen er natuurlijk niet op.

Dit gerecht is op twee manieren te maken, die niet voor iedereen hetzelfde is, namelijk de manier voor echte mannen, en de manier voor echte vrouwen. We zullen het per manier uitleggen.

Echte mannenBewerken

U doet de kom op het aanrecht. U neemt twee eieren, één per hand, en knijpt deze stuk zodat het eigeel naar beneden valt. Let wel dat u het eigeel boven de kom houdt, als het erbuiten valt, kunt u geen goede boter, kaas en eieren-omelet maken, en maakt u van uw vloer al een omelet. Dat willen we niet, maar Rambo moest dat wel, dus eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Toch om het te vergemakkelijken en omdat u zich nu niet in een benarde positie bevindt (zoals ergens in de regenwouden van Vietnam) raden wij u aan om alles in de kom te mikken. Ditzelfde proces herhaalt u weer met twee andere eieren. Nu laat u in de kom melk gieten, maar let wel: u moet het langzaamaan doen, en terwijl u melk in de kom giet, moet u in de kom kloppen. Als echte man zijnde, laat u de garde hangen aan de muur, maar geeft u met uw vuisten de kom een aantal kloppen (let wel dat deze niet breekt - klop met beleid, sla het woordenboek er maar op na, wanneer u dit woord nog niet aan uw vocabulaire heeft toegevoegd) terwijl de melk langzaamaan in de kom valt. U moet wel kloppen in het eigeel, want dat moet uiteindelijk luchtig worden, en een soort van samenbinden met de melk. Nu alles een beetje gemixt is, komt u tot de herinnering dat er kaas bij moet. U neemt een bonk kaas, maar dat gaat niet makkelijk als omelet zijnde. U wilt deze in plakjes, maar dat gaat ook niet. Dan maar geraspte kaas. U neemt uw nagels en raspt stukjes kaas van de bonk af. Dan klopt u nog een tijdje in de kom om alles goed gemengd te maken.

Nu neemt u een klont boter en doet u het fornuis aan, en zet deze op een goed baktemperatuurtje. Nu legt u op het vuur een pan, en ligt u de klont boter in de pan, voor extra vet en smaak. Welnu, nu u denkt genoeg melk in de kom te hebben gedaan (had ik al gezegd dat u niet het pak leeg moest gieten, maar er een klein beetje in de kom moest doen, tot het ongeveer tot een zesde komt?), gaat u nu voorzichtig het mengsel in de pan gieten, die op het fornuis staat en al op een aardig baktemperatuurtje staat te branden. Dan wacht u even, laat u de spatel liggen en gaat u met uw hand de "smurrie met brokjes" een beetje doorroeren om de omelet goed vorm te geven. Let wel dat uw handen zelf de pan niet aanraken, dan verbranden ze. Dan, na een minuut of één of twee, neemt u de pan, laat u de snijplank liggen, en gooit u de omelet omhoog, om deze daarna omgekeerd op te vangen. Doe dit alleen nadat de omelet goed stevig begint te worden. Anders laat u het doorbakken op de vloerverwarming, maar dan is de smaak een stuk minder, eveneens als de temperatuur. Nadat de omelet goed klaar is, neemt u de pan en laat u de omelet op het bord vallen. Dan snijdt u deze in een aantal stukken naar eigen behoeven, en eet u deze op.

Echte vrouwenBewerken

U legt alles klaar, piekfijn schoongemaakt, klaar voor actie. Eerst, u neemt een ei, breekt deze tegen de rand van de kom, en laat het eigeel in de kom kwakken. Dit doet u hetzelfde met de overige resterende eieren. Dan, neemt u de melk, laat u deze voorzichtig in de kom gieten, terwijl u de garde in de aanslag neemt, om in de kom te gaan kloppen met de garde, om de melk goed met de eieren te garderen. Na een tijdje geklopt te hebben en de kop ongeveer een achtste vol zit met melk en eigeel, neemt u een zakje met geraspte kaas (kant en klaar), strooit u een beetje over het mengsel. Nu doet u het fornuis aan en zet u deze op een redelijk baktemperatuurtje. Dan neemt u nu een pan, en zet u deze nu op het vuur. Hier doet u een klontje boter in, om aanbakken te voorkomen. Dit scheelt immers schoonmaakwerk. Nu neemt u de kom, en gaat u het mengsel in de kom in de pan gieten. Terwijl het erop ligt, gaat u met het spateltje de "nog geen omelet te noemen omelet" rond maken. Dan wast u intussen de kom al een beetje af. U neemt na de kom vol te hebben laten lopen de snijplank, legt deze op de pan, en u keert de pan om, zodat de omelet op de snijplank komt te leggen. Dan schuift u deze weer terug in de pan, zodat deze op de andere kant komt te liggen en de andere kant van de omelet die eerst boven lag (raadpleeg eerst de Hoe? voor het handelen!) nu ook kan bakken. U gaat nu de kom schrobben, en misschien de spatel en de garde ook, als u tenminste nog niet merkt of de omelet aanbrandt. Als het lang genoeg op het vuur heeft gestaan, doet u weer hetzelfde met de snijplank, en glijdt u deze omelet ditmaal op het bord. Nu neemt u vork en mes (of mes en vork, kan ook), snijdt u de omelet in stukken en eet u deze op.

ExtraBewerken

Naast boter, kaas en eieren is er ook nog steen, papier schaar, dat alleen is voor de gerijpte liefhebber, die vaker papier eet. Dit kan uitstekend dienen als snackje, het papier, met daarop gegruist steen die zorgt voor een crunchy doch knapperige bite. De schaar is hierbij alleen nodig om de crackertjes het papier te knippen en het steengruis nog verder te vermalen.

Ook mogelijk is tic-tac-toe, een typisch Amerikaans gerecht, dat hier ook uitstekend bij past, als zijnde tictacs en tenenkaas, die dienen als kaviaar onder het non-biologische voedsel (soort van).

Zie ookBewerken

VoetnootBewerken

 1. Aldus een onderzoek dat gedaan is onder 2 personen.