OnBoeken:Kookboek/Brie met aardbeien en knoflooksaus

Leesvoerlogo.png
Leesvoer


Jurrgh! Allemaal vieze rotzooi...bah!
~ De Eurokok over dit recept.

Brie met aardbeien en knoflooksaus is een ouderwetse Franse delicatesse wat jammer genoeg nu niet meer zo vaak gegeten wordt. De gore smurrie (zoals wij het noemen) wordt heel soms nog wel eens in een chique restaurant geserveerd op een crackertje van Lu.

OntstaanBewerken

 
Dit is geen brie in ieder geval.

Brie met aardbeien en knoflooksaus is waarschijnlijk ontstaan toen een kaasboer (die voornamelijk brie maakte) ruzie kreeg met een aardbeienteler omdat hun zoontjes zelf voortdurend met elkaar overhoop lagen. Dit liep uiteindelijk uit de hand; ze pestten elkaar en gingen elkaar ook vaak te lijf. Hun zoontjes werden later echter weer goede maten, maar door de nog steeds lopende ruzie tussen de twee vaders onderling mochten ze op een gegeven moment niet meer met elkaar spelen. De aardbeienteler kocht expres geen brie meer van de kaasboer en vice versa. Hun vrouwen daarentegen dachten daar heel anders over. Zij gingen in het geniep naar elkaar toe en bereidden allerlei gerechtjes met brie en aardbeien. Deze gerechtjes werden als 'heerlijk' beschouwd. Toen de knoflookboerin er zich ook nog eens mee moeide en met een revolutionaire uitvinding afkwam. De knoflooksaus die de kers op de taart zou moeten voorstellen (het was helemaal geen taart maar een cracker) -het puntje op de i dus- mocht niet baten: over de brie en aardbeien kwam een knoflooksaus. Dit bedorf de smaak en al gauw werd heel de buurt er misselijk van. Later, toen de zoontjes van de twee ruziënde vaders groot werden, gingen ze de markt op met hun brie en aardbeiencrackers.

 
De aardbei...

Toen zelfs dit bij de wat chiquere mensen aansloeg, werd het als een royaal crackertje beschouwd. Toch misten ze iets. Een kers op de soes (was geen soes maar ene cracker), de punt op de i, het water bij de wijn (?!), kortom: de finishing touch. Toen kwam een van de hofdames van die nogal chiquere mensen op het idee om er de pas uitgevonden knoflooksaus overheen te doen. Dat was het puntje op de cracker, de kers op de touch (was geen kers want het was knoflooksaus) oftewel de finishing i. Dit werd zorgvuldig in een boogje gedaan en eten maar. "Hmm, apart smaakje. Zeer apart. Dit heb ik nog nóóit geproefd. Eigenlijk best wel lekker! Een royaal hapje. Dat is zeker." (Deze uitspraak kan schokkend zijn. Lees het niet als u niet wilt dat uw eetlust bedorven wordt. Die wordt toch sowieso bedorven door het eten van de brie met aardbeien en knoflooksaus, dus wat geeft het?) Dit hapje werd beroemd door zijn aparte smaak en ging de hele wereld over vanwege zijn 'royale smaak' dat alleen mensen met enigszins bekakte afkomst lusten. Zo kwam brie met aardbeien met knoflooksaus ook in de Lage Landen, wat deze op zijn grondvesten deed daveren.


Bereiding van de 'brie met aardbeien en knoflooksaus deluxe'Bewerken

 
De dingen die deze man in zijn handen heeft, is knoflook, en daar wordt knoflooksaus van gemaakt.

'Brie met aardbeien en knoflooksaus deluxe' is best makkelijk te maken. Er is alleen een keuken met keukenapparatuur, een mens en een ijzeren geduld voor nodig (staal kan ook) als u het maakt. Uiteraard zijn er ook meer dingen nodig. Zoals:

 • Brie
 • Aardbeien
 • Knoflooksaus
 • Ui
 • Haring
 • Zout
 • Olijven
 • Crackers van Lu

Om te beginnen pakt u een crackertje uit de doos en die begint u helemaal kapot te stampen! Aan gort slaan, tot er alleen maar kruimeltjes van over zijn! Leef u uit! Dit proces herhaalt u nog 4 keer zodat u 5 crackertjes heeft vernietigd tot kruimeltjes. Deze gooit u weg omdat u deze uiteindelijk niet meer nodig heeft.

Nu u handen warm zijn gaat u beginnen om de brie te snijden. Snij de brie in nette plakken (gewoon hup, hup, hup zonder nadenken) waar er maximaal 2 centimeter breedte mag zijn bij de plakjes. De plakjes moeten ongeveer ietsje groter zijn als het crackertje. Niet te groot natuurlijk, want anders passen er geen andere crackers op de plank/het bord.

U pakt nu een paar aardbeien. Deze snijdt u in kleine stukjes zodat er vier stukjes aardbei op de brie passen. dan snijdt u een wat grotere plak af en die legt u op de aardbeien. Ziet er al lekker uit hè?

Dan gaan we over naar de haring. Deze knijpt u fijn en smeert u voorzichtig de plakkerige zooi van die haring over de randen en bovenop de aardbei. Een klein beetje maar. Gewoon voor de smaak. Maar ja, bij haring hoort ook ui. U pakt dus daarom een ui en die gaat u pellen. Aan de verkeerde kant doen, want dan is de smaak ook sterker. U zult waarschijnlijk nu beginnen met tranen, maar o wee als er een traantje op de cracker komt...dan moet alles weer overnieuw, dus laat dat uit uw hoofd! Nadat u de ui gepelt heeft, maakt u er snippers van. Deze snipper je over de cracker heen. Alles wat erop blijft plakken laat u zitten. De rest haalt u weg en bewaart u.

Dan komen we aan bij de kers op het puntje, de i op de finishing, de taart op de touch (het was geen taart, het was een cracker), oftewel: de knoflooksaus. Deze spuit u langzaam in een sierlijke boog op de top. Op de absolute top strooit u nog wat zout (potje is genoeg) Dan doet u als allerlaatste nog een dikke vette olijf erop. Op een stokje, welteverstaan. Heeft u geen stokje? Uw probleem.

Uiteraard kunt u de brie met aardbeien en knoflooksaus deluxe ook nog verrijken met wat tandpasta, pindakaas, sambal, zalm, hagelslag, spek, kool en nog veel meer. De variaties zijn onbegrensd. Met tandpasta is het wel zo dat u er ook aak nog een frisse adem van krijgt. In combinatie met knoflooksaus zal iedereen waar u bij in de buurt van komt genieten van uw adem!

Bereiding van de 'brie met aardbeien en knoflooksaus'Bewerken

De brie met aardbeien en knoflooksaus heeft ongeveer dezelfde bereiding als de brie met aardbeien en knoflooksaus deluxe, maar zijn er alleen minder spullen nodig en moet je de stappen met haring, uitjes, zout en olijven overslaan.

 • Brie
 • Aardbeien
 • Knoflooksaus
 • Crackers van Lu

De bereidingswijze staat eigenlijk hierboven al, en aangezien schrijver dezes nogal vol zit van de brie met aardbeien en knoflooksaus deluxe, kan deze de bereidingswijze niet afmaken. Nu zoekt hij nog iemand die dat wel wilt doen. Hoe dan ook, eet smakelijk, niet te vlug want anders word je akelijk. Maar ja, dat word je toch al sowieso van het fenomeen brie met aardbeien en knoflookaus.

Reacties op de brie met aardbeien met knoflooksausBewerken

Aangezien alleen nogal chique en rijke en wellicht ook 'bekakte' mensen dit lekker vinden, betekend het niet dat u het ook lekker moet vinden. Over brie met aardbeien en knoflooksaus is nog een gezegde ontstaan. Deze is gemaakt door Johan Cruijff die zei:

 
 
Brie met aardbeien en knoflooksaus is gewoon niet lekker.
 

 

—Johan Cruijff.

Deze uitspraak doelde als een vernietigende ontkenning op de royale smaak van de brie met aardbeien en knoflooksaus. Er zijn ook mensen die de brie met aardbeien en knoflooksaus gewoon een gore smurrie noemen omdat men gewoon gewend is om die verrukkelijke patat met frikadellen en kaassoufflés te eten. Of natuurlijk ook nog al het andere uit de gezonde toer. Of ongezond.Hon hon hon, l’article hier est geschreven door een Francement!

}