OnBoeken:Kookboek/Lava

Leesvoerlogo.png
Leesvoer


Lava is een heel erg hete saus die ook wel gebruikt wordt als soep. Lava wordt af en toe geserveerd in de Italiaanse, Oosterse en de Pacifische keuken. De saus wordt gezien als de heetste saus ter wereld, nog zelfs heter dan de sambal oelek en wasabi dat al ieders keel doet vlammen.

De sausBewerken

 
Een bron van magma, waar lava weer van gemaakt wordt.

Lava wordt gemaakt van magma, en magma is te herkennen aan de oranje/rode kleur en aan het agressieve geklots op de plaatsen waar het gewonnen wordt, namelijk onder de grond of in vulkanen waar men al heel erg moeilijk bij kan komen vanwege de hitte. Alleen op koele momenten of dat een vulkaan uitbarst kan men de magma binnenhalen. Dit gebeurt uiteraard niet zonder risico's. Hier zijn al heel veel arbeiders door om het leven gekomen of hebben nu een lichaamsdeel minder, alleen maar omdat ze de hete smaak van de magma niet aankonden, en omdat magma niet zo gegeten dient te worden: het is daar te heet voor, dus dodelijk. Als het wel gelukt is om de magma mee te kunnen nemen, doen ze het altijd in kisten waar de temperatuur van het lava ietwat van omlaag gaat. Niet te koud, anders zou het lava hard worden en dan kan het ook niet meer geserveerd worden. Eenmaal aangekomen bij de bereidingsruimte houden ze de lava in de kist en doen ze de deksel open. Nu gaan ze beginnen met het bereiden van de lava.

BereidingBewerken

Het lava is nu wat rustiger geworden en kan het zonder gevaar (hoewel...) bereid worden. Altijd eerst een aantal snufjes peper en zout om alle de overbodige hitte eruit te halen en voor een ietwat sterkere smaak. Dan komen er verschillende kruiden doorheen wat helaas productgeheim is. Dan gaat de magma dat inmiddels lava geworden is voor een half uur in de oven voor 3000 graden. Soms wat warmer, maar dat is nooit nodig geweest. Na dit half uur haalt men de kist met lava eruit en men ziet dat het alweer een beetje begint te klotsen. Nu gaat de deksel dicht voor een uur. Na dat uur worden er 10 ijsklontjes ingedaan. Nu begint het lava een beetje klonterig te worden. Nu meet men de temperatuur en doet de lava in andere bakjes met ongeveer dezelfde temperatuur. Nu kan het zo de supermarkt in en is ook klaar om geserveerd te worden! Aangeraden is om de lava na servering even goed af te laten koelen.

Hoe lava te serveren en te etenBewerken

Lava kan op verschillende manieren geserveerd worden, maar er is maar één manier om het te eten zonder al te veel brandwonden te krijgen. Lava kan uiteraard gegeten worden als saus, maar ook als soep. Alleen zijn dan bij de bereiding de ijsklontjes weggelaten om het minder klonterig te maken. Als saus dient men de lava met een heel erg klein scheutje op het bord te kwakken. De kans bestaat dat de lava door het bord heen brandt, maar het beste is dan ook om het gewoon maar in het bakje te laten. Dan dip je bijvoorbeeld een patatje in de saus voor 0,01 seconden en eet je het direct op. De kans dat de patat verbrand als je het te lang in de saus houdt is groot. Nu na het opeten zal de eter een brandend gevoel in de keel krijgen. Water helpt niet, onthoud dat goed. Dit gevoel zal een week aanhouden en uiteindelijk wordt het zelfs onmogelijk om heet eten te eten. Ervaren lava eters hebben maar een uur last van het branderige gevoel omdat zij het gewend zijn. Zij eten lava dan ook niet als saus, maar als soep. Om de soep te eten is het aangeraden om het dan ook in één keer naar binnen te gieten. Dan is de kans kleiner dat de eter moet lijden van de hitte en het branderige gevoel in de keel en in de maag. Bij de soep wordt er om het branderige gevoel een beetje te verminderen een beetje kokos over de soep gedaan en naast de soep in een bakje waar de kokos direct erna gegeten kan worden zonder erbij te hoeven na te denken waar de kokos stond. Bij het vragen stellen aan trouwe lava eters is het gebleken dat lava op zich weinig smaak heeft, maar wel een heel erg kleine waterige en peper en zout achtige nasmaak heeft.

Zie ookBewerken