OnBoeken:Kookboek/Plastic soep

Leesvoerlogo.png
Leesvoer


Plastic soep is een gerecht waarvan de belangrijkste ingrediënten kunststoffen zijn. De soep is vanaf het begin van de 21e eeuw populair geworden in de Verenigde Staten en later ook West-Europa. Vanwege het hoge gehalte aan koolwaterstofverbindingen is plastic soep een voedzaam alternatief voor koolhydraten.

Het gerecht is vooral populair onder millennials, waarschijnlijk omdat ze van nature aan plastic voorwerpen gehecht zijn.

GeschiedenisBewerken

Het gerecht is bij toeval ontstaan in Silicon Valley, toen een onderzoeker in een halfgeleiderfabriek een mengsel van diverse polymeren proefde. Hij was verrast door de aangename smaak en verfijnde het mengsel tot een smaakvol gerecht. Al snel werd de soep als lunch geserveerd in de fabriekskantine. Niet lang daarna zetten restaurants in de omgeving het gerecht op de kaart. Binnen enkele maanden werd plastic soep populair in een groot deel van Amerika, en later ook in Europa.

Er zijn inmiddels ook recepten voor plastic soepen bedacht die verrijkt zijn met zware metalen. Deze varianten zijn relatief onbekend, vanwege de gezondheidsrisico's van zware metalen.

Om aan de stijgende vraag te voldoen, is de ontginning van plasticmijnen drastisch verhoogd. Regelmatig komen diverse milieuorganisaties hiertegen in actie. Zij vinden dat plastic in de aarde moet blijven, omdat het een natuurproduct betreft en diverse flora en fauna ervan afhankelijk zijn. Mijnbouwbedrijven hebben inmiddels aangekondigd naar alternatieven te zoeken, waaronder recycling.

Vanaf eind 2018 is plastic soep ook te verkrijgen bij McDonald's.

  OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: McDonalds serveert plastic soep


BereidingswijzeBewerken

voor 4 personen

BenodigdhedenBewerken

 • 1 liter water
 • gebruikte fietsband
 • halve lege vuilniszak
 • staafmixer
 • rasp
 • koriander, verpakt

BereidingBewerken

 1. Breng het water aan de kook. Laat de koriander in de verpakking en vul deze geheel met water.
 2. Snijd de halve vuilniszak aan reepjes en voeg deze al roerende toe aan het kokende water.
 3. Wanneer een zachte massa ontstaat, maak het mengsel fijn met de staafmixer en laat het ongeveer 10 minuten zacht doorkoken.
 4. Neem nu de fietsband en rasp deze fijn boven de pan tot de soep ondoorzichtig wordt. Voor een stevig gebonden soep dient u een minuut langer te raspen.
 5. Haal de koriander uit de verpakking, gooi het kruid weg en snijd de verpakking in dunne reepjes. Voeg deze reepjes toe.
 6. Na ongeveer vijf minuten is de soep klaar. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.