Oncy-sur-École

Oncy-sur-Ecole.jpg

Da's niet echt duidelijk!
~ Kapitein Overduidelijk twijfelt...

Oncy op school bestaat toch al?
~ Verwarde Oncyclopedist

Mais non! Tu rigoles ou quoi?
~ Franse Oncyclopedist

Tiens...zou er ook een Wiki-sur-Ecole bestaan?
~ Wikipediaan

Mag je er snijden? Mag er Tokio Hotel gedraaid worden??
~ Emo

Oncy-sur-Ecole is een dorp, speciaal gebouwd voor de Oncyclopedisten die hun vakantie heerlijk willen doorbrengen. Wikipedianen zijn verboden, die gaan trouwens naar Wiki-Resort. Het krijgt heel veel media-aandacht door de gekke naam. Helaas is het dorp een beetje verloederd en beginnen de Oncyclopedisten een grote verhuis naar Oncyclopolis, waar ze hun eigen "Reich" uitbouwen. Verdere informatie vind je hieronder...

MeerBewerken

Het dorp telt 22 huizen, 5 boerderijen en 456 schapen. Sinds er vele boerderijen gesloten moesten worden werden al deze schapen aan hun lot overgelaten. Ze werden wilde, opgefokte beesten en begonnen te evolueren met de jaren heen. Scherpe tanden waren nodig om, buiten het verdorde gras, andere dieren te verscheuren en vreemde lullen af te bijten. Al vele toeristen en wandelaars zijn zo ongelukkig aan hun einde gekomen. De Franse regering grijpt niet in, het is immers illegaal om schapen te doden. De plaatselijke bevolking heeft ooit gepleit voor een dierenpsychiater omdat de beesten niet meer te houden waren. Die psychiater is uiteindelijk ook gekomen, maar niemand heeft deze ooit nog levend teruggezien.

Als het springtij is komt het dorp geheel onder water te staan. De straten staan dan ook helemaal blank. Dan worden er festiviteiten gehouden. De dorpsbewoners kleden zich helemaal uit omdat ze geen kleding meer nodig hebben. De plaats Rubberbootjes, vlotten, olietankers, veerboten en alle dingen die kunnen drijven komen bijeen in de straten en houden een rally. Na de festiviteiten (wanneer springtij over is) komen de boten op het droge te liggen en wordt er een botenverbranding gehouden.

NaamBewerken

Vraag nooit aan een Franse Oncyclopedist of hij/zij al in dit dorp geweest is. Wees zeker dat deze jou zal uitlachen...

Wat vrij logisch is is dat de naam in het Frans is en dat daardoor het dorpje in Frankrijk ligt.

Nee joh! Dat kan toch ook in Zwitserland liggen? Daar spreken ze ook Frans!
~ Kapitein Overduidelijk nog eens aan het woord.

En Wallonië dan? Daar spreken ze toch ook een soortement Frans?
~ Kapitein Overduidelijk verduidelijkt de situatie nog even.

Er is trouwens ook een stukje Canada waar ze Frans spreken, maar ik weet zo snel niet hoe dat ook alweer heette
~ Kapitein Overduidelijk denkt door zodat u dat niet hoeft te doen.

Volgens sommige linguisten valt het Catalaans ook in de Gallo-Romaanse taalgroep, waar het dicht tegen het Frans aan staat. Zo bezien is het dus eerder een kwestie van definitie van het woord 'Frans' dan een nationaal-geografische kwestie
~ Kapitein Overduidelijk gaat zijn boekje te buiten en verliest de interesse van de eerder joviale lezer.

GeschiedenisBewerken

De eerste vestigingen op deze plek waren van de Romeinen, ze bouwden er een "hiberna" (winter -en werkkamp) waar de Romeinen tussen de gevechten in zich konden vermaken. Deze werd echter vernietigd door de Grieken, die een bloeiende beschaving waren na de Romeinen. Na de Grieken kwamen er Perzen, maar die werden ook verdreven. In de middeleeuwen bouwde een paus de "eclesia triumphanta", gewijd aan de plek waar ooit iemand de maagd Maria zag verschijnen, later werd het de Onkapel van Oncy-s.-Éc. Bij de kapel werd een boerderij gezet en al gauw werden de eerste bewoners niet alleen.

LinksBewerken

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Oncy-sur-École.