Oncyclopedia:Etalage

Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

"Muil houwe" is 't credo van de stad.

Rotte'dam is de hoof'stad van Zuid-Holland, maar de facto van heel Holland natuurlijk. Als 'ie naar de inwoners kijk, is het de op een na grootste stad van Nederland, maar als 'ie kijk naar ekenomies belang is 't tuurlijk nummer één.

Dit ekenomiese belang komp door de have, die loop van Hoek van Holland, helemaal tot achter Kralinge. Dwars door de stad loop namelijk een rivier: de Maas, die de stad in Noord en Zuid verdeel. D'r loop ook nog 'n Rotte, maar dat ken niemand verrotte. Rotte'dam staat naas d'r ekenomiese belang ook bekend om de intellectueligheid van de gozerts hiero. 't Mag dan ook geen wonder hete, dat de discussieclub Feyenoord is gestationeer in Feijenoord.

Loop meer te legge te leze...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
MiddellandseZee.JPG

De kust van een Middellandse Zee ligt tegenover haar eigen kust.
~ Kapitein Overduidelijk liggend in een strandzetel.

Een Middellandse Zee is een zee die middenin één land ligt, wat maakt dat het overvaren ervan niet leidt tot emigratie, en nauwelijks als toerisme kan beschouwd worden. Net als een gewone zee heeft een Middellandse Zee een zoutgehalte van minstens 3%, al beweert het N.I.S. dat de gemiddelde Middellandse Zee slechts 0,763% haalt. Het begrip "Middellandse Zee" is samen met het begrip "land" ontstaan: enerzijds is het onmogelijk om een zee "middellands" te noemen als er geen land is, en anderzijds zijn staatshoofden ervan overtuigd dat een vijvertje een "zee" noemen, bijdraagt tot het prestige van hun land.

Zwem, vaar en vis verder...


Vorige week:
OostendeWapen.GIF

Vaart een visser op Oostende met veel vis voor u en mij,
weet dan zeker dat Westende in de rouw is en niet blij!

~ Aanhef van het beroemde Oostendse 'Thuiskomstlied'.

Oostende is een aan de Vlaamse kust gelegen badplaats, die bekend staat om haar uit de XIde eeuw stammende rivaliteit met tweelingstad Westende. De naam "Oostende" laat vermoeden dat Oostende ergens het oostelijke einde van is, en meer bepaald van de mythische plaats Hiehelhanzehem. Deze legende wordt op kwaadwillige wijze verspreid en onderhouden door die van Westende, die bovendien beweren de oorspronkelijke locatie van Hiehelhanzehem te bewonen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de naam voor het eerst voorkomt op de Oostendse stadskeure uit 1034, waarin de toenmalige Graaf van Vlaanderen, Boudewijn V, bijgenaamd "metten Crommen Neuse", de nederzetting Brollehem, gelegen ten oosten van zijn vakantieverblijf Leffinghe-aan-Zee, stadsrechten verleende op voorwaarde dat ze hun belachelijke dorpsnaam inruilde voor het chiquere "Oostende".

Zwem en/of vis verder...