Oncyclopedia:Forum:Beveiligingsbeleid

Forum: Index > Forum:Beveiligingsbeleid
Let op: Dit forum is al 4722 dagen verlaten. Dus het is gearchiveerd - de discussie is over. Bewerk deze pagina dus niet, tenzij je wat nuttigs hebt te melden.


Even iets saais: Beleid.

We hebben nooit richtlijnen gemaakt voor het beveiligen van pagina's. We kunnen het zo laten, maar ik ben bang dat als het niet gebeurt, er in de toekomst onenigheid over kan komen, zoals nu eigenlijk al het geval is.

Op wikipedia geldt de regel dat pagina's beveiligen eigenlijk tegen het idee van een wiki is, en dat pagina's alleen beveiligd mogen worden in het uiterste geval, dus als ze regelmatig worden gevandaliseerd. Natuurlijk zijn de belangrijkste doelwitten voor vandalisme de vbelangrijke pagina's zoals de voorpagina.

Bij ons ligt de zaak niet zo strak. Wat wordt onze richtlijn?

  • Beveiligen we alleen pagina's die regelmatig oneerbiedig worden behandeld, zoals de emo's? Of beveiligen we ook uit voorzorg, zoals de hoofdpagina('s)?
  • Beveiligen we ook voor de lol, of zomaar, zoals GPs van admins?.

Dus A: Maken we hier beleid over? worden dat strakke of losse richtlijnen? B: laten we het zo? Graag de meningen hierover. DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 13 jul 2008 20:18 (UTC)

Maak maar een beleid denk ik. En ik ben er niet voor dat de hoofdpagina word veranderd, of wiki.png. Deze paginas word niet eens aangezeten, mensen weten niet waar ze zitten, en weten niet hoe ze er moeten komen. Bovendien, als er al een boefje komt, is de schade snel weer weg. Ik ben tegen het beveiligen van de hp en dergelijke, omdat ik steeds een admin moet lastigvallen nu. Zoals laatst met "Sophia met feestdagen". Dan moet ik eerst het bestand naar Vsotvep sturen met msn, en dan moet hij het er nog eens opzetten. Erg onhandig, terwijl dat niet nodig is. הingαanτouwtje Face-devil-grin.png - 14 jul 2008 20:28 (UTC)

Ik stel het volgende voor:

  • Als het even kan en in principe worden pagina's niet beveiligd.
  • Meerdere keren gevandaliseerde pagina's worden volledig beveiligd (dus ook voor ingeschrevenen). De duur is niet zo belangrijk, de eerste keer voor een maand en als hij daarna weer wordt misbruikt, voorgoed. Na een tijd kan wel weer eens geprobeerd worden of de aanvallen erop gestopt zijn.
  • De Hoofdpagina's worden alleen bewerkbaar gemaakt voor ingeschrevenen. Dit worden cascadebeiligingen, dus alle sjablonen e.d. op die pagina worden meteen meebeveiligd. Zodra blijkt dat de voorpagina gevandaliseerd wordt, gaat de zaak helemaal op slot. vraag: Wat doen we met de voorpagina's van owb etc?
  • De mediawikipagina's blijven volledig beveiligd. Ze vallen eigenlijk buiten de publieke ruimte. Veranderingen kunnen op verzoek worden aangebracht.
  • Gebruikerspagina's van admins: Aangezien gebruikerspagina's (de hoofdpagina, niet de subpagina's) in feite "taboe"zijn voor anderen, moeten de admins zelf maar uitmaken of ze hun hoofdpagina beveiligen.

Iets vergeten? bezwaar of commentaar op een van de onderdelen graag hieronder. Groetjes, DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 16 jul 2008 15:59 (UTC)

Ik heb bezwaar op het tweede punt, als ik een leuke toevoeging heb aan een artikel wil ik die (als ingeschreven gebruiker) doorvoeren. Dat het artikel een paar keer gevandaliseerd is vind ik niet echt een goed excuus om dat niet te mogen. MDV Jankrijk.png Overleg 16 jul 2008 16:17 (UTC)
Misschien zo: eerst een alleen-ingeschrevenenbeveiliging. Als mensen de moeite gaan nemen om eerst in te schrijven en dan te vandaliseren wordt het een volledige beveiliging voor een week, daarna voor een maand, en daarna voor een niet-gedefinieerde tijd. Ingeschreven gebruikers kunnen alktijd vragen om (tijdeljke) opheffing. Zo beter? DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 16 jul 2008 16:33 (UTC)
Daar kan ik me wel in vinden. MDV Jankrijk.png Overleg 16 jul 2008 17:15 (UTC)
Lijkt me allemaal heel redelijk zo, alleen dat stuk over die MediaWikipagina's zou ik schrappen, het is normaalgesproken niet eens mogelijk om die onbeveiligd te hebben dus dat zou overbodig beleid zijn. --Wubbomethalo.png RONGONIUS-overleg 16 jul 2008 17:42 (UTC)
WikiMedia spreekt voor zich. Daarmee kan je het hele uiterlijk van de site gaan vernaggelen... Verder boeit het me weinig. Op Wikipedia is er een iets dat ervoor zorgt dat een nieuw ingeschreven gebruiker pas na 3 dagen beveiligde pagina's kan bewerkingen. Is dat iets voor hier? En zal dat ene sjabloon voor beveiligde pagina's ook worden toegepast om het aan te geven of laten we iedereen in het duister? '·.·' Sgt Pepper RAF icon.png Gratis therapie .·'·. 16 jul 2008 20:34 (UTC)
Het sjabloon is lelijk en iemand die wat wil bewerken, merkt het vanzelf. De gewone lezer hoeft het niet te weten toch? Of misschien een grappige mededeling per pagina als sjabloon, maar niet automatisch. DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 16 jul 2008 21:13 (UTC)
Op zich leuk, maar ik ben tegen de cascade beveiliging voor de hoofdpagina. Het is nog nooit gebeurt dat iemand is gaan kloten in sjablonen van de hoofdpagina en als je nu cascade doet worden sjablonen als Woord van de Dag, uitgelicht, en Wist je dat ook beveiligd! 유유유ΞΞΞΞ @ 17 jul 2008 05:54 (UTC)
Die cascade beveiliging geldt dan toch alleen anoniemen? DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 17 jul 2008 10:27 (UTC)
Dat klopt, maar ik heb ook weleens een leuke anonieme bijdrage gezien aan de Wist je dat van de maand. 유유유ΞΞΞΞ @ 17 jul 2008 11:17 (UTC)
ok, wat stel je voor? alleen Main Page? of ook het inhoudssjabloon? DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 17 jul 2008 11:29 (UTC)
Ik denk voorpagina alleen Admin, en sjabloon:inhoud alleen ingelogde gebruikers, de rest open 유유유ΞΞΞΞ @ 17 jul 2008 11:35 (UTC)
ok. DeGeNerator Oog1a.gif Doe je ding 19 jul 2008 21:05 (UTC)