Oncyclopedia:Forum:OncyChef 2014/1

Forum: Index > Forum:OncyChef 2014/1
Let op: Dit forum is al 2537 dagen verlaten. Dus het is gearchiveerd - de discussie is over. Bewerk deze pagina dus niet, tenzij je wat nuttigs hebt te melden.

Waarde Oncyclopedist,

Het zal u zeker niet ontgaan zijn dat wij, op Neerlandsch grootste Oncyclopedia, zeer gesteld zijn op de gastronomie van de klassieke keuken (ook wel foutief "oma's keuken", het is namelijk wel de keuken van de vrouw geweest, aangezien het feminisme compleet niet was doorgedrongen tot de keuken, maar het is foutief om te stellen dat enkel vrouwen met kleinkinderen en dus kinderen mochten koken, ook minder vruchtbare of celibate vrouwen konden en moesten destijds koken), de zogeheten Cuisine Classique. Het is daarom, dat Oncyclopedisten aan de lopende band experimenteren met het nog verder verfijnen van de smaak van deze bijzondere gerechten. Want ook in deze divisie van de keuken geldt: "de gastronomie is een veranderlijk iets, experimenteer dus ook met van alles en niets". Ook ditmaal dagen wij u, als volleerd, dan wel beginnend Oncyclopedist uit om mee te dingen in dit magische spel der smaken en lustopwekking. Wij zullen deze competitie noemen:

De OncyChef


· Fey|Bart · Spamlijst 19 mei 2014 15:23 (UTC)

SpelregelsBewerken

Dit is een
OncyChef

In deze meerdelige bake-off zal men punten verzamelen over meerdere rondes om zo zijn koksmuts te winnen. Deze rondes lopen allemaal tegelijkertijd. De gerechten zijn:

 • De krieltjes,
 • De gevulde paprika,
 • Het glazuren,

Voor elk van deze onderdelen is een puntentelling in de schaal van 1 tot 10. Aan het eind van de competitie wordt bepaald wie de muts wint aan de hand van de gemiddelde score over alle onderdelen. Als je meedoet zet je {{Oncychefzegel}} op de pagina's waar je mee meedoet. De wedstrijd begint op 25 mei 2014 om 00:00 en loopt af op 5 juni 2014 om 23:59. Dan zal er niet handmatig een bewerkingsstop worden ingevoerd, maar de versie van dat moment wordt gewoon beoordeeld.

JuryBewerken

De volgende bikkels zullen zich wagen aan de meest smerige gerechten:

Hiermee is de jury verzadigd.

De krieltjesBewerken

Het eerste gerecht is de kriel. De kriel is een OnWoordenboek-lemma dat de volgende voorwaarden op goed moet hebben staan:

 • Onderwerp ((Actuele) Oncyclopedische waarde) en uitwerking. "Uitwerking" betekent hier niet lengte, maar hoe goed je het idee hebt uitgedacht. In tien zinnen kan ik een slecht uitgewerkt idee beschrijven, waar ik met een goed uitgewerkt idee misschien maar één zin nodig heb.
 • Taal (Grammatica, spelling en (al dan niet encyclopedische) schrijfstijl).
 • En mogelijkerwijs zelfs: HUMOR. Het spreekt vanzelf dat dit het zwaarst wegende onderdeel is. Als de jury er niet om kan lachen, maakt het geen kans.

Bij een OnWoordenboek-lemma gaat het er natuurlijk niet om hoe lang het stuk is, het gaat vooral om het concept. Als het concept matig is maar het lemma is heel lang, spreekt het voor zich dat de lengte geen factor zal zijn en het stuk een laag cijfer zal krijgen.

KoksBewerken

De gevulde paprikaBewerken

Men kiest een bestaand OWB-lemma van een ander onderwerp voor de geweldige gevulde paprika, en, u raadt het al, vult deze met lengte en humor. Dit zijn de voorwaarden:

 • De taal moet verbeteren dan wel goed blijven. Denk hierbij aan dezelfde punten als bij de krieltjes.
 • Ook hier is humor natuurlijk belangrijk.
 • De lengte moet zijn als die van een normaal artikel. Zoals bij een gewone pieperwedstrijd is dit niet de doorslaggevende factor, maar een lang artikel kan, mits de grapdichtheid hoog blijft, erg meewerken in de beoordeling.
 • Humor is zelfs hier een vereiste. Gek eigenlijk, hè?

Pluspunten kunnen verdiend worden met...

 • Lasagnevulling: diepere humor wordt erg gewaardeerd. Denk hierbij aan grappen die alleen begrepen kunnen worden door mensen met voorkennis van het onderwerp. Vul het geheel aan met een Freudiaanse grap, of voeg een grol toe die verwijst naar het levenswerk van Richard Dawkins (zonder dit bij name te benoemen).
 • Actualiteit: kies een lemma dat volledig is gedateerd en blaas het een nieuw leven in.

KoksBewerken

Het glazurenBewerken

Het meest originele onderdeel in de wedstrijd. Dit niet alleen omdat het geen koken is, maar patissierswerk, ook niet alleen omdat het een handeling betreft en geen gerecht, maar omdat dit niets met schrijven te maken heeft, maar met opmaak en versiering. De kompettetors (da's Engels) zullen ieder een bestaand artikel kiezen dat qua opmaak (verdeling kopjes, schrijfstijl, grammatica, spelling en dergelijke) niet mooi is. Het artikel mag óók geen afbeeldingen bevatten. Uiteindelijk moet het...

 • Afbeeldingen bevatten. Copyrightschending is uiteraard niet oké. Onthoud: Google herkent plagiaat binnen vijf seconden.
  • Het moeten 5 zelfgemaakte afbeeldingen zijn. Afbeeldingen die hier al geüpload zijn tellen niet mee en afbeeldingen die gekoppierijt zijn ook niet.
  • Méér mag, telt ook mee in de beoordeling, en hoeft zelfs niet zelfgemaakt te zijn, maar koppierijt mag nooit.
 • Mooie schrijfstijl bevatten. Zie de inleiding.
 • Mooie opmaak bevatten. Ook hier verwijzen we naar de inleiding.

KoksBewerken

PrijzenBewerken

De gigantisch originele en goed gefotoshopte (not) Koksmutsen!

UitslagBewerken

Ook deze wordt later bekend gemaakt.

PraatkamerBewerken

Zegt u wat uw hart u ingeeft.

OnduidelijkhedenBewerken

Ik hoop dat ik het zo een beetje goed gestructureerd heb. Als er iets verkeerd is of onduidelijk, geef het dan gráág aan. De prijzen en afbeeldingen worden later pas gepubliceerd. · Fey|Bart · Spamlijst 19 mei 2014 15:23 (UTC)

Wat bedoel je precies bij gevulde paprika, moet je dan zelf een artikel schrijven, of een artikel herschrijven? BHJ 19 mei 2014 15:37 (UTC)
En, moet je krieltje een OWB-lemma worden? BHJ 19 mei 2014 15:41 (UTC)
De gevulde paprika is een OWB-lemma dat wordt omgetoverd tot artikel en de kriel is inderdaad een OWB-lemma. · Fey|Bart · Spamlijst 19 mei 2014 16:12 (UTC)

Komen de zojuist verplaatste OWB-onwaardige Oncy-waardige stukjes ook in aanmerking voor de krieltjes?

21 mei 2014 18:17 (UTC)

Je bedoelt zeker de Gevulde Paprika. BHJ 21 mei 2014 18:11 (UTC)
Ik neem ook aan dat je de Gevulde Paprika bedoelt: Ik denk het wel, misschien dat ik beginnetjes in het algemeen ook wel oké vind, maar die zijn vaak toch wel erg lang... Misschien van zaak tot zaak bekijken. Draag maar een voorbeeld voor zou ik zeggen.   · Fey|Bart · Bijdragen 21 mei 2014 18:15 (UTC)
Samengevat: dit is een herschrijfwedstrijd, neem ik aan?     Lambic Ptoïng     22 mei 2014 09:10 (UTC)
Nee, 'bsoluut niet. Er zijn drie onderdelen: de kriel is een onderdeel waarin OWB-lemmata worden geschreven, de gevulde paprika is een onderdeel waarin een OWB-lemma wordt verlengd tot volwaardig artikel en bij het glazuren moet men een lelijk artikel (qua schrijven en zonder plaatjes) mooi maken met afbeeldingen en betere schrijfstijl. Als één of twee van de onderdelen niet leuk lijken kun je je ook apart inschrijven, maar in dat geval kun je niet de hele wedstrijd winnen. Voor de uitgebreide spelregels moet je even de kopjes lezen. · Fey|Bart · Bijdragen 22 mei 2014 09:18 (UTC)
"Nee, 'bsoluut niet", terwijl het tweede en het derde onderdeel van de wedstrijd het menu toch duidelijk herschrijfopdrachten zijn, of kan ik nu helemáál niet meer lezen?     Lambic Ptoïng     22 mei 2014 09:37 (UTC)
Herschrijven != Uitbreiden. De tweede gaat om het uitbreiden van een OWB lemma en de laatste gaat om het herschrijven van het taalgebruik (eventueel) en niet om het veranderen van het concept. Het ligt ook aan je interpretatie van het woord, maar het is niet bedoeld als het wijzigen van andermans werk, meer als verbetering. · Fey|Bart · Bijdragen 22 mei 2014 10:06 (UTC)

Krijgt de winnaar ook zoiets als een Koksmuts op zijn/haar KM-sjabloon?. BHJ 23 mei 2014 15:00 (UTC)

Als jij je sjabloontje aan wil passen is dat een leuk idee, ga je gang, maar ik ga het niet officieel deel van de KM maken. Ik adviseer je wel om de KM niet al te serieus te nemen; het is vooral om gebruikers een schouderklopje te geven, maar zodra heel de Oncy (en niet alléén wedstrijden) een soort competitie wordt lijkt mij de lol eraf. · Fey|Bart · Bijdragen 23 mei 2014 20:41 (UTC)

Vóór de wedstrijdBewerken

leeg

Tijdens de wedstrijdBewerken

Ik kan eigenlijk helemáál niet fotosoepen dus 't is nog effe kieken of da wel goed goat komen Герой   Советского Союза! 2 jun 2014 14:20 (UTC)
Als ik (De hopeloze fotosoeper) kan fotosoepen, kan jij CRUOR het ook. Heil aan Sophia en Succes! BHJ 2 jun 2014 18:40 (UTC)
Waar is de Diskwalifikoksmuts? BHJ 5 jun 2014 13:56 (UTC)
Jammer dat het gefotosoep niet meer is gelukt.  BHJ 16 jun 2014 17:50 (UTC)

Na de wedstrijdBewerken

De Wedstrijd is afgelopen zo te zien! BHJ 6 jun 2014 14:24 (UTC)

Succes met het beoordelen van de artikelen, wanneer verwachten jullie de uitslag?. BHJ 7 jun 2014 09:12 (UTC)
Huh, waar blijft de jury?, hoelang duurt de uitslag nog voordat hij bekend is? BHJ 10 jun 2014 13:24 (UTC)
Misschien dat een koekje helpt. BHJ 10 jun 2014 13:24 (UTC)
  BHJ
heeft een cadeau voor je!
Namelijk een lekker koekje.
Eet je het niet helemaal in één keer op?

Bart, ik begreep dat je op mij zat te wachten. Ik ben er! MDV   Overleg 22 jun 2014 07:21 (UTC)

Voor het mooie moeten we even op de IRC meeten, welke dag en hoe laat heb je de tijd? · Fey|Bart · Bijdragen 22 jun 2014 10:27 (UTC)
@iemand, wanneer begint de zomerpieper/peer/ding? BHJ 25 jun 2014 18:19 (UTC)
Op het moment dat je het het minst verwacht...
26 jun 2014 02:47 (UTC)
20 september is zo'n moment       Lambic Ptoïng     26 jun 2014 20:47 (UTC)
Jij verwacht het niet op 20 september? Is dat te vroeg dan? · Fey|Bart · Bijdragen 27 jun 2014 06:15 (UTC)
Ik zou het niet verwachten vanaf 21 december. BHJ 27 jun 2014 12:28 (UTC)

Over de wedstrijdBewerken

Prachtig idee, jongens!

20 mei 2014 22:44 (UTC)

Dankje. Waarom zie ik eigenlijk je naam nog niet bij de deelnemers staan?   · Fey|Bart · Bijdragen 21 mei 2014 07:57 (UTC)
Omdat ik al jaren geen inspiratie heb  . Het glazuren lijkt me wel erg leuk, alleen.
21 mei 2014 10:42 (UTC)
Schrijf je maar in voor het glazuren hoor. Dan is daar mooi weer wat meer competitie. Ik zal de aanmeldprocedure straks wat aanpassen als ik thuis ben. · Fey|Bart · Bijdragen 21 mei 2014 12:58 (UTC)
Ik heb maar meteen de vrijheid genomen om je er in te schrijven. Als je toch liever niet mee doet haal je je naam maar weg. · Fey|Bart · Bijdragen 21 mei 2014 14:22 (UTC)
'k Zal morgen eens kijken of ik me inschrijf als ik eraan toekom. R7 •   • je maintiendrai •   • FAQk 23 mei 2014 19:23 (UTC)
@FeyBart, wanneer krijgen we een glazuuronderwerp toebedeeld? BHJ 26 mei 2014 16:01 (UTC)
Nee, nee. Je ziet het verkeerd. Je mag zelf een artikeltje uitkiezen zonder afbeeldingen, waarvan je vindt dat het taalgebruik en/of de indeling van het artikel ook te wensen over laat. Ieder artikel zonder afbeeldingen komt in aanmerking, het is aan jou om het uit te zoeken. Bedenk wel dat hoe meer werk er in zit (dus hoe lelijker het artikel qua taal), hoe meer punten je kunt scoren. · Fey|Bart · Bijdragen 26 mei 2014 16:38 (UTC)
Azië dan maar. BHJ 26 mei 2014 16:56 (UTC)
Heul goed idee. Dat is inderdaad geen mooi artikel. · Fey|Bart · Bijdragen 26 mei 2014 17:36 (UTC)
't wordt nogal een saaie wedstrijd, angezien roye en ik de enige zijn die iets hebben gedaan tot nu toe. BHJ 31 mei 2014 11:05 (UTC)
Een duel!     Lambic Ptoïng     31 mei 2014 20:03 (UTC)
YEAH (p.s. Lambic, doe gewoon mee, dat is veel leuker, wordt het nog spannend)!BHJ 31 mei 2014 20:04 (UTC)
Nope, niet mijn ding, ben met andere dingen bezig (Verweggistan, om het niet te noemen).     Lambic Ptoïng     31 mei 2014 20:06 (UTC)
En duels zijn ook spannend!     Lambic Ptoïng     31 mei 2014 20:06 (UTC)
Helaas.... BHJ 31 mei 2014 20:07 (UTC)
Begin nou maar niet over duels BurgerHalloJan, daar de daadwerkelijke winnaar op dit moment dit aan het typen is. Ik raad u allen aan zich terug te trekken nu het nog kan; ik waardeer Lambic's wijze besluit om niet mee te doen: de overwinnaar staat namelijk al vast. Hulde ende appeltaarten naar uw aller Poliburocomissaris, Cruor Cruorovitsj Cruor!! Герой   Советского Союза! 2 jun 2014 12:42 (UTC)
Nou ja, de wedstrijd kan dus nog spannend worden, dus het wordt Cruor vs Roye vs BHJ voor de krieltjes, Cruor vs BHJ voor de Gevulde Paprika en voor 't glazuren dus Vsot (als hij tijd vind) vs BHJ vs Cruor. BHJ 2 jun 2014 13:28 (UTC)

InquisitieBewerken

Nu was deze wedstrijd gezien de schamele deelname misschien geen denderend succes; maar de juryleden zijn de deelnemers nog wel een uitslag verschuldigd. Ik wil hier niet de Zwarte (of, zo u wil, andersgekleurde) Piet spelen, maar heeft de jury al enig idee wanneer er een uitslagje te lezen zal zijn? Герой   Советского Союза! 2 jul 2014 16:14 (UTC)

Ik ben het wel met Cruort eens, WAAR BLIJFT DIE UITSLAG Plaats scheldwoord hier? BHJ 2 jul 2014 18:07 (UTC)
Hij zit vast in tramlijn 7. Maar zonder gekheid, zou Monty Python minder grappig zijn. Nee, serieus, dat is het niet.
Wat ik bedoel te zeggen is: er wordt aan gewerkt. · Fey|Bart · Bijdragen 2 jul 2014 20:59 (UTC)
Een beetje zoals de Belgische regering: daaraan wordt óók gewerkt. Enfin, vooral tegengewerkt, daar, me dunkt, maar toch, de vergelijking dringt zich op.     Lambic Ptoïng     2 jul 2014 21:32 (UTC)
Je wilt toch niet suggereren dat MDV en ik te vergelijken zijn met Vlaanderen en Wallonië? In dat geval vraag ik me ernstig af wie nou wie is. Hebben jullie trouwens niet net je kabinetsvorming afgerond, vlak voor de verkiezingen, na een jaar of 294? · Fey|Bart · Bijdragen 2 jul 2014 21:52 (UTC)
Minister-President Rutte heeft daar iets slims op verzonnen. Hij heeft ontdekt dat het veel makkelijker is om géén duidelijke standpunten in te nemen; dat maakt het daarna een stuk makkelijker om een kabinet te formeren. Герой   Советского Союза! 3 jul 2014 07:36 (UTC)
Tsja.BHJ 3 jul 2014 14:25 (UTC)