Oncyclopediagebouw

(Doorverwezen vanaf Oncyclopediegebouw)

Het Oncyclopediagebouw is gevestigd net buiten Kloosterburen in het rustgevende landschap van de vrijstaat Groningen. In het gebouw bevinden zich kantoren, recreatieruimtes, tempels voor Sophia, archieven en natuurlijk server-ruimtes, sportaccommodaties en een hotel ten behoeve van buitenlandse gasten. Architect van het gebouw is wijlen M.C. Escher.

GeschiedenisBewerken

 
Het Oncyclopediagebouw anno 2007.

Toen in 1900 de gevluchte tsaar van Rusland in Groningen kwam gaf hij opdracht tot de bouw van wat zijn woning in ballingschap moest worden. Voordat de bouw echter in 1932 voltooid was stierf de tsaar in 1918. Zijn erfgenamen lieten het gebouw na aan de stichting "Wonen In Groningen" die het pand onderverhuurde aan verschillende organisaties. Enkele van deze organisaties waren "Veiliger Internet 1935", "Kabinetsformateurs & Zonen" en "Sophiaans Instituut van Vergeten Waarheden en wetenschappen". Uit deze laatste zou de tegenwoordige Oncyclopedia Neerlandica ontstaan.

In 1956 werd door het nog steeds niet ontstaan van een veilig internet (De ontdekking van internet liet nog tot 1963 op zich wachten) "Veiliger Internet 1935" opgeheven. De vrijgekomen ruimte werd door Sophia aangekocht ter uitbreiding van haar steeds groeiende bedrijf. Rond 1970 was Sophia voor ongeveer 73% eigenaar van het pand. In 1980 gaf Sophia al haar bestuurlijke functies over aan een man genaamd schele Willem. Willem was fanatiek en kocht de stichting "Wonen in Groningen" op, die het pand tot dan toe had bezeten. Na in 1985 de overgebleven bedrijven en stichtingen uit het pand weggetreiterd verwijderd te hebben was het pand in volledige handen van "Sophia’s Instituut van Vergeten Waarheden en Wetenschappen". In 1995 verhuisde Sophia naar het Oosterpark van waaruit ze het bestuur weer overnam na de pensionering van schele Willem. In het jaar 2000 werd "Sophia's Instituut van Vergeten Waarheden en Wetenschappen" hernoemd naar "Oncyclopedia", en werd het archief voor iedereen toegankelijk via internet!

WikipediaBewerken

 
De trappenhal in de zuid-oostvleugel.

Al kort na de naamsverandering in 2000 kreeg het Oncyclopediagebouw hevige aanvallen te verduren van een site, die zich manifesteerde als een schandalige parodie op de Oncylopedia Neerlandica. De oorlog die daaruit ontstond is op het moment van schrijven nog steeds gaande, met als laatste geniepige aanval de diefstal van 465.000 kostbare en unieke afbeeldingen, waardoor de Oncyclopedisten zich genoodzaakt zagen het Oncyclopediagebouw in een door nucleaire fusie opgewekt humo-energetisch krachtschild te hullen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de aura's van de personen die er verblijven meteen worden schoongeblazen en rechtgetrokken.

ArchitectuurBewerken

Het gebouw bestaat uit leemstenen en stro gehouden in een eikenhouten geraamte, op een fundering van schelpen en gewapend beton. De gevels zijn weer bekleed met marmerplaten en afgewerkt met 500-jaar oude, zuivere Afrikaanse guano-kalk. Het gebouw is van binnen voor het grootste gedeelte ontworpen door M.C. Escher maar de buitenkant is een ontwerp van Harry Mulisch. De tegenwoordige dinerzaal voor admins in de westvleugel is in 1995 ingericht door architecten- en bouwbedrijf Pauw en Wittenman B.V.

De klassieke Victoriaanse stijl is in het hele gebouw niet terug te vinden, Ook Jan des Bouvrie is geweerd.

GasboringBewerken

Het gebouw is al meerdere malen beschadigd geweest door de altijd maar in kracht toenemende aardbevingen ten gevolge van gasboringen in de vrijstaat Groningen. Maar na een idee van de raad van moderators werd onder de fundering een laag van 5 meter snoepspek aangebracht. Dit absorbeerde de schokken vanaf 1998 zeer goed. In 2005 kwam men er echter achter dat de lokale buurtjeugd uit Kloosterburen de speklaag aanvrat, daarom is men van plan in 2010 de laag te vervangen door kwallengelei.

RondleidingenBewerken

 
hier ziet u een niet gedetailleerde kaart van de west-oost-west-vleugel op ongeveer de 33ste verdieping.
Deze kaart werd gevonden in een neergestorte zeppelin van de Oncyclopedist Theodorus.

1. De archieftoren (geschatte hoogte; 150 verdiepingen)
2. Sophia's kantoor

Verder zijn de zalen onbekend al kunt u de koffiekamer en de nucleaire testruimte herkennen aan de symbolen.

In de periode maart tot oktober is het mogelijk een rondleiding door het gebouw te volgen, op deze tour kom je onder andere langs het kantoor van Sophia en de speciale ruimte om je te vergapen aan de admin dinerzaal. (Deze dinerzaal mag men echter niet in, maar alleen vanuit de deuropening (2 seconden per persoon) bekijken.

Tijdens deze rondleiding kan men altijd vragen stellen aan de gids, of deze vragen worden beantwoord is niet zeker, maar afhankelijk van uw merk schoenen. Zolang de voorraad strekt is er voor iedere bezoeker één appelpunt apart gehouden. Deze zullen door de admins worden verorberd.

Tot de bezienswaardigheden van deze tour horen onder andere:

 1. De Wapenzaal. Hier bevinden zich o.a. een antieke puddingbuks en allerlei wapentuig om:
  • draken mee te steken,
  • mensen mee in de lach te schieten
 2. Een state-of-the-art Gymnastiekzaal om in vorm te blijven.
 3. De Leeszaal. Hier zit nooit iemand omdat Oncyclopedisten over het algemeen andermans onzin niet lezen. De leeszaal heeft verschillende deuren.
  • Deuren naar de OnBibliotheken, bevattende de na- en voorslagwerken waar de Ocyclopedisten hun Onzin onverantwoord onderbouwen en de OnBoeken;
 4. Een deur naar de archieven. In de Archieven wordt al vanaf de ontdekking door Hoofdarchivaris W. Gheeftet (Sophia hebbe zijn ziel) het zogeheten KS (Kleine Snippertjes)-systeem gehanteerd. De muizen zijn er dol op en zijn nuttige hulpjes. Bezoekers krijgen voor het binnentreden gasmaskers en plastic zakjes voor over de schoenen uitgereikt. Hier worden onder andere oude jaargangen van OnNieuws bewaard.
 5. De Stafkamers met het communicatiecentrum.
 6. De Redactieruimtes, met stretchers voor uitgeputte Oncyclopedisten.
 7. De Ontvangstzaal, voor ceremonieën, prijsuitreikingen en feesten gehouden worden.
 8. Kelders, catacomben en kerkers.hier bevinden zich onderandere de volgende gelegenheden:
  • Verhoorkamers (deze zijn voor degenen die "boven" niet zo wilden meewerken)
  • de Drukpersen. deze zijn druk aan het drukken en het persen. altijd druk druk druk! Werken volgens het "Hogebloeddruk"-procede.
  • <<CENSUUR>>
  • <<CENSUUR>>
 9. het Zeppelinplatform. De OnZeppelin is speciaal voor dit platform ontworpen en drijft op gebakken lucht
 10. De keuken. Hier worden alle larie- en lulkoeken gebakken, waarvan de recepten angstvallig geheim worden gehouden in de Sophiaanse Loge. En natuurlijk ook appeltaart.
 11. Het prachtige Park, met fonteinen, bloemen, planten, een mini-zoo
 12. De kapel. Hier is het altaar waar Zij-die-niet-bij-naam-genoemd-mag-worden-daarom-doen-we-het-toch-Sophia wordt vereerd en waar Oncyclopedisten tot rust en bezinning kunnen komen. De kapel biedt doorgang naar het Tempelcomplex, maar dit is voor bezoekers taboe.

TriviaBewerken

 
De boten.
 • <<<< Voor Sophia's intrede in het gebouw werkten de Oncyclopedisten in boten.
 • De naam Sophiaans Instituut van Vergeten Waarheden en wetenschappen werd alleen gebruikt van 1900 tot 2000. Hiervoor hete Het instituut al Oncyclopedia.
 • Er bevinden zich onder de administrators nog oude roeislaven van de boten.
 • Kannonskogelrijden kan op het dak naast de landingsplaats van de zeppelins beoefend worden.
 • Appeltaart wordt vers gebakken door mevrouw Fluit in de gebakkenluchtkeuken op de 23e verdieping.
 • Er logeerden in 2006 maar liefst 41 verschillende staatshoofden in het met 10 sterren bekroonde hotelgedeelte.
 • TV kok Rudolf van Veen zit momenteel in de kerkers vanwege een aardappelschillenaanslag op Sophia.

Externe linksBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
22 okt 2007 14:00
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad