Page Up

Niet te verwarren met Pig Up.

Page Up is een handig knopje waarmee je een pagina naar boven kan op de computer. Het is wel wat onhandig dat op het gemiddelde computerscherm maar een halve pagina past. Computerkenners spraken van een revolutie, omdat de computermuis praktisch niet meer nodig was. Om er na het oneervol wegknikkeren van de muis erachter te komen dat werken zonder muis behoorlijk irritant is. Het is de meest geliefde computertoets, omdat je maar met één druk op de knop een heel document door kan gaan, terwijl je alle andere toetsen meerdere keren moet gebruiken om één Word-document te maken.

De oorsprong van de 'Page Up'Bewerken

Page Up is al eeuwenlang de benaming voor een god die het computers deed regenen. De Oude Grieken verzonnen er de naam "Panguppios" voor, omdat een omelet met pangasiusfilet en vers geboren guppies de Griekse specialiteit was. De Romeinse pizza Quattro Caesare was echter het favoriete gerecht van de Grieken, dat bekend stond als Griekse specialiteit na de Grieken een eigen versie maakten geserveerd met gyros en knäckebröd, ondanks dat dit laatste niet Grieks was.

De God Panguppios, de eigenlijke uitvinder van de computer, was eenzaam daar boven in de wolken en had verder niets anders te doen dan het fabriceren van computers, die niemand wilde hebben omdat de duivel gewoon betere computers fabriceerde, deze kennen wij tegenwoordig onder het merk Apple. De computers van Panguppios kennen wij nu als die van het Wibra huismerk, die geen computers meer verkopen. Panguppios werd zo boos dat hij al zijn computers naar beneden gooide, wat het uitsterven van de dinosaurussen veroorzaakte. De laatste grottekeningen van de dinosaurussen wezen de mensen op het bestaan van Page Up. Ondanks dat zij nog nooit een regen van computers gezien hadden, geloofden de dino's het wel, ondanks dat ze ook niet wisten wat een computer was.

 
Niet te verwarren met Piet Up.

In de tijd van de Grieken en de Romeinen raakte Julius Caesar geïnteresseerd in het verhaal van deze god. Hij wilde zelf ook graag een computer hebben. De Romeinen waren allemaal zo heidens als de pest, dus van de duivel wilde Caesar niets weten. Toen die toch met een aanbod voor een computer te verkopen kwam, gooide de Romein een Quattro Caesare recht in zijn gezicht, hieruit is ook het taartgooien ontstaan (dus dit was niet door Pipo de Clown van Mamaloetje).

Maar het heeft nooit meer computers geregend omdat Panguppios (Page Up dus, voor diegenen die het zich niet meer herinneren) was gepromoveerd tot messias door Centrale Godenraad en hierna op de aarde neer daalde om over de strijd tegen het duivelse Apple te prediken. We weten allemaal hoe dat toen is afgelopen. Caesar was zo boos dat hij op het punt stond als wraak de wereld te veroveren, maar Asterix kon hem nog net op tijd tegenhouden. Rond die tijd is ook een afkeer naar computers en al het gerelateerde ontstaan, sommige mensen begonnen aan een leven zonder computers met een oneindige levertijd. Deze mensen kennen wij tegenwoordig als de Amish. Toen men later op aarde computers begon te produceren, besloot men voor de eer een toets op het toetsenbord naar de 'grote' computergod te vernoemen, 'de Page Up-toets', waarmee je met één druk op de knop een pagina omhoog kan gaan, steeds meer richting de hemel, met op het einde een plafond dat bestaat uit de bovenrand van de computer als enige barricade op het punt dat je het Aards Paradijs bijna hebt bereikt.

Anatomie van de toetsBewerken

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de anatomie van zo'n toets erg ingewikkeld zou zijn, maar dat valt eigenlijk best mee, sterker nog, het valt zwaar mee.

Oké, de toets bestaat uit twee belangrijke elementen, de bovenkant en de onderkant van de toets. De bovenkant ziet er vrij onschuldig uit, het heeft over het algemeen maar één kleur en er staat in vrij onschuldige letters "Page Up" op. Op sommige laptops is deze toets trouwens niet eens te vinden, dat zijn de laptops die de duivel heeft geproduceerd. Dit was puur bedoeld als "onschuldige" wraakactie. Maar nu komt het moeilijkste gedeelte, de onderkant van de toets. Daar bevindt zich een immens zwart gat dat de doorgang bied naar De Efteling. Sommige experimenteel ingestelde sukkels beseffen niet dat dit geen gratis dagje lol en misselijkheid betekend, maar dat je recht naar de duistere kant van De Efteling wordt gezogen, en soms naar de droge levenloze vlaktes van Bobbejaan Schoepenland.

Het gebruik van de Page UpBewerken

 
Niet te verwarren met Piss Up.

De Page Up is erg vriendelijk in gebruik, tenminste, als je wel eerst je handen wast voor je hem aanraakt. Je hoeft maar één keer op de toets te klikken met je wijsvinger en je gaat een pagina omhoog.

Andere manieren om de Page Up te gebruikenBewerken

Je kan natuurlijk ook bij voorkeur je voeten gebruiken, alhoewel dit door sommige mensen als niet handig wordt ervaren. Uiteraard kan in plaats van je wijsvinger, ook je middelvinger, ringvinger, pink of duim gebruiken.

Weet wel dat verkeerd gebruik van de Page Up kwade geesten op kan roepen.

De Page Up gebruiken voor andere doeleindenBewerken

De Page Up is enkel geoptimaliseerd voor het bereiken van de hemel via pagina's, door één klantvriendelijke druk op de knop. Maar toch zijn er ook nog andere doeleinden waarvoor de knop te gebruiken is, al dan niet illegaal. Zo is er natuurlijk ook van dit product een illegale handelsmarkt. Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel vraag er is naar deze, op het eerste gezicht, onschuldig lijkende knopjes en hoeveel je ervoor kan vragen. Ze zijn zo gewild vanwege de legende dat Panguppios (daar is ie weer) in één van de vele knopjes op de wereld gevangen zou zitten en hij zijn bevrijder van een jaarvoorraad gratis computers voorziet, of op z'n minst een cadeaubon met 10% korting van de BCC.

Zie ookBewerken