Dit artikel gaat over een uitvinding.
Namelijk:
Papier.
Papier is uitgevonden door Andrew O'Bama
voor het geval dat.

Papierrr hierrr!
~ Holle Bolle Gijs in actie.

Papier is dé basis tot maatschappelijk succes, of in ieder geval persoonlijk. Het simpel lijkende dunne velletje kent een zeer rijke geschiedenis, die zo direct volgt.

GeschiedenisBewerken

 
Een in de Middeleeuwen gemaakte replica van de Oncyclopædia Ægyptica
 
Een portret van Andrew O'Bama (rechts), ironisch genoeg gebeiteld in zandsteen

Maar eerst een stukje voorgeschiedenis. Lang, heel lang geleden schreef men nog niet. Totdat één randdebiel besloot dat tóch te doen, en hoe: de idioot vond zowaar het spijkerschrift uit, door spijkers op een dusdanige positie neer te leggen dat ze samen een "karakter" vormden. Meerdere daarvan bleken een woord, meerdere woorden een zin, meerdere zinnen een verhaal te vormen, enzovoort. Op een gegeven moment leidde dit tot het verschijnen van de "Oncyclopædia Sanskritia", die helaas verloren is gegaan. Dergelijk verlies viel ook te betreuren bij vele andere, wel, feitelijk alle spijkergeschriften, aangezien bij verplaatsing de spijkers bijna gegarandeerd door elkaar en/of kwijt raakten. Eeuwen later zou men de vorm van de spijker op een steen of in een rots inslaan, maar ook dit bleek onpraktisch. Het verplaatsen van dit type geschriften bleek namelijk een logistieke ramp. Het op die manier samenstellen van een map, boek of een archief was dus ook uitgesloten, waardoor niemand het belang zag van een in steen uitgehouwen versie van de Oncyclopædia Sanskritia.

Andrew O'BamaBewerken

 
Deze krant is helaas niet meer geschikt voor krantenpapier

In de bloeiperiode van beide Egyptische Rijken (hoog en laag) kwam daar een rijke Keltische migrant, Andrew O'Bama[1], bijgenaamd de Pap-Ier, vanwege zijn omvangrijk postuur, te wonen. Hij zag het onpraktische in van de stenen (door geniepige handelaren verkocht als kleitabletten) en besloot te experimenteren met allerlei dingen die hij in de omgeving vond. Zo kwam hij bij een plant die, na platstampen, uiterst geschikt bleek om een geschrift van te maken. De eerste versies van deze papyruskoeken[2] waren niet zeer flexibel, maar jaren van experimenteren toonden aan dat het beter en langer fijnstampen de koek, eerst tot de dikte van een pannenkoek, later tot de dikte van wat wij nu als karton kennen, een handelbaarder product opleverde. Later zouden er nog vele nieuwe soorten van O'Bama's uitvinding komen, die we nog altijd naar hem noemen: het papier[3].

Soorten papierBewerken

Inmiddels zijn er al vele en vele soorten papier, te veel om ze allemaal op te noemen! Maar wij van de Oncyclopedia zijn niet te beroerd om er een aantal op te noemen en toe te lichten.

KopiepapierBewerken

Het meest reguliere en gebruiksvriendelijke. Behalve het aanbrengen van karakters of kunstigheden is het uitermate geschikt om er dingen mee te kopiëren (wat de naam al zegt), zoals fotografieën, tekstdocumenten en Chinezen. Dat laatste is uitgevonden en veelvoudig toegepast door de Chinese Regering.

KrantenpapierBewerken

Niets anders dan papier gefabriceerd van oude kranten. Kranten blijken een prima grondstof voor papier. De textuur van de vezels lijkt namelijk erg op elkaar. Maar waarom zou je er papier van maken, als je er ook een prima schip van kan maken? Blijkt dit ondanks alle voorzorgen tóch niet zeewaardig, dan zet je het gewoon op je hoofd, en heb je een modieus hoofddeksel. Krantenpapier is de goedkopere variant van gewoon papier.

Wc-papierBewerken

Wc-papier is een vezelige substantie die voornamelijk gebruikt wordt om na geurig toiletbezoek het ontlastende deel van de anatomie schoon te maken, en eventueel, bij een overschot aan enthousiasme, de rest van de omgeving ook. In vroeger tijden, zo ongeveer vanaf het begin van de IIde eeuw na C. tot aan het begin van de XXIste eeuw, werd er ook op geschreven, en werd het ook bedrukt, activiteiten die overigens best te combineren waren met de eerder vermelde schoonmaakprocedure. Is verkrijgbaar in de vorm van bladen van diverse grootte, maar het aanbod is sterk geslonken sinds de literaire functie zo goed als weggevallen is. Wc-papier is eigenlijk een aparte uitvinding, maar word wegens uiterlijke overeenkomsten toch in hetzelfde rijtje geplaatst[4].

KartonBewerken

De verstevigde versie van papier, en geschikt voor industrie. Het principe voor karton is ontdekt door en vernoemd naar de industrieel Eric Karton. Zijn uitvinding werd echter niet gebruikt waarvoor die bedoeld was, en Karton kreeg daar spijt van. Hij probeerde dit te compenseren met de oprichting van de Kartonprijs, die tot op heden regelmatig word uitgekeerd.

ToekomstBewerken

De toekomst van papier is tegenwoordig onzeker. De computer (of nog erger, INTERNET) verdringt het gebruik en nut ervan. Wie weet heeft men in de toekomst nog nooit van papier gehoord, maar wat geeft het? Wij gebruiken het niet, wij hebben computers, en jij ook! Ja, jij, Henk de Vries, ook jij bent schuldig! Bewijs hiervoor is het lezen van dit artikel, dat niet op papier staat!

MisbruikBewerken

Een steeds vaker beschreven fenomeen is papiermisbruik. Dit niet normale maar helaas ook niet illegale verschijnsel duikt vooral op in huishoudens zonder eerbied voor het dunne velletje. De volgende voorbeelden kunnen worden aangemerkt voor papiermisbruik:


Zie ook:Bewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
18 augustus 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.