Paralympische Spelen

Rolstoel.jpg Dit artikel kan sporen van grappen over gehandicapten bevatten.
En zoals u aan het beruchte invalide-parkeerplaats-icoon op ons logo kan zien zijn we daar een groot voorstander van niet blij mee.


Zijn handicap zal deze doorgewinterde redneck niet stoppen om indringers neer te schieten op zijn terrein

De Paralympische Spelen is een vorm van de Olympische Spelen waarbij alleen atleten met een beperking mogen meedoen met als doel dat de gehandicapte atleten in de illusie verkeren dat ze net zo belangrijke sporters zijn als de anderen. Om dezelfde redenen bestaan er ook sporten voor vrouwen. Aangezien dit minder populair is dan de Olympische Spelen gaat het bij de Paralympische Spelen niet om wie het meeste geld over een balk smijt, maar om wie er wint met de sporten.

OpeningsceremonieBewerken

 
de tragische val van Marcia Malsar

Aangezien de Paralympische Spelen vlak na de Olympische Spelen komen en deze weer na het EK voetbal komen zijn mensen vaak voor het begin van de Paralympische Spelen het sport kijken wel weer beu. Daarom heeft het Paralympisch comité het idee bedacht om een gehandicapte het idee geven dat ze hem of haar in het zonnetje zetten, en vervolgens deze nietsvermoedende atleet volledig belachelijk te maken.

Dit deden die sadisten in 2016 bijvoorbeeld door een ietwat naïeve dame van een respectabele leeftijd om te laten vallen terwijl ze de fakkel droeg. Het hele stadion lachte de arme oud-paralympic uit. Dit zou misschien menig mensen afschrikken, maar ze stond gelukkig prompt weer op beide benen (en een vierpotige wandelstok) en schreed vol trots naar de volgende toortsdrager waar ze hem triomfantelijk doorgaf aan de minder succesvolle Amerikaanse oud-paralympic Steven Hawking, waarna ze in elkaar zakte en bezweek aan een hartaanval.

HandicapBewerken

Om je te kunnen kwalificeren voor de Paralympische Spelen moet men voldoen aan een van de volgende categorieën. Welke categorieën mee mogen doen variëert per onderdeel en soms zelfs per discipline.

  • Blinden en slechtzienden
  • Sporters met een amputatie (vingertopjes en kleine tenen tellen niet)
  • Sporters met een hersenbeschadiging (zoals spasten)
  • Sporters met een mentale beperking
  • De klassieke rolstoel-gehandicapte
  • Dwergen
  • Autisten (deze mogen pas sinds 2008 meedoen)

SportenBewerken

Vanwege het feit dat alle deelnemers een beperking hebben zijn de sporten uiteraard aangepast, zodat iedereen mee kan doen. De Paralympische Spelen bevat op het moment 7 sporten. Sommige sporten zijn echter weer opgesplitst in disciplines, dus zijn het er in feite meer. De sporten die worden beoefend op de Paralympische Spelen zijn:

Rennen, Springen, Smijten, Vliegen, Rollen en meer RennenBewerken

Rennen, Springen, Smijten, Vliegen en meer Rennen is bij verre de meest veelzijdige sport op de Paralympische Spelen. Niet alleen kan men hier rennen, springen, smijten, vliegen en meer rennen zien, maar ook combinaties van deze sporten. Alle disciplines waarbij springen of rennen van enig belang is worden sterk gedomineerd door de sporters met geamputeerde benen, aangezien deze springveren krijgen als vervanging. Ook zitten sommige van deze atleten in rolstoelen, waardoor ze ook kans maken op medailles in de rolstoelrace. Verder zijn er ook een aantal smijt-onderdelen aan de orde van de dag, waarbij gesmeten wordt met kogels, frisbees, speren,kegels, medicijnballen en om het een beetje in het thema van de Olympische spelen te houden ook met geld. Op de Paralympische Spelen wordt ook dwergsmijten beoefend, maar dit valt sinds 1988 niet meer onder atletiek en is een eigen sport geworden.

BankdrukkenBewerken

Bankdrukken (ook wel bankduwen en bankschuiven) is een sport waarbij een team van 4 atleten een bank zo snel mogelijk naar de andere kant van de kamer moeten verplaatsen. Hierbij mag de bank niet worden opgetild en moet hij dus verschoven worden. Elk team moet ten aller tijden bestaan uit een rolstoel-gehandicapte of dwerg, een blinde of iemand met een blinddoek, een spast of verstandelijk gehandicapte en een autist die alleen dient om het moeilijker te maken door de bank perfect evenwijdig te plaatsen aan de muur, de lamp, de tv en de schutting.

DwergsmijtenBewerken

Dwergsmijten is een edele sport die vrijwel alleen op de Paralympics en bij Jackass wordt vertoond. Hierbij wordt een dwerg bij de benen vast gegrepen, drie keer in het rond geslingerd en vervolgens zo ver mogelijk weggesmeten. Dit is de enige sport waarbij doping is toegestaan, omdat de dwergen zich alleen laten smijten zonder tegen te stribbelen als ze zo stoned zijn als een kameel met een crackverslaving.

Iets met een BalBewerken

Alle balsporten van de Olympische Spelen moesten drastisch worden veranderd zodat de gehandicapten ze ook konden beoefenen. Hierdoor zijn de sporten zo aangepast dat ze nauwelijks herkenbaar zijn voor de normale sportkijker en allemaal maar onder de categorie Iets met een Bal geplaatst. Hier heb je bijvoorbeeld de sporten: belletjesvoetbal, iets wat op basketbal lijkt, blind handbal met meer doelen, jeu de boule, rolstoeltennis, pingpong en rolstoelrugby.

BoogschietenBewerken

Boogschieten is op de Paralympische Spelen vrijwel hetzelfde als op de Olympische, maar nu moeten de atleten soms wegens gebrek aan armen met hun voeten schieten. Alle klassen atleten konden tot voor kort meedoen, totdat in 2004 het comité besloot dat de blinden niet meer mee mochten doen vanwege het hopeloos slechte resultaat dat ze gemiddeld haalden, 3 doden en 12 gewonden.

PaardensportBewerken

 
Dit paard met het syndroom van down heeft al twee keer goud gewonnen.

Zoals iedereen weet doet bij paardensport het paard al het werk, dus zou het geen verschil maken of de berijder gehandicapt is of niet. Daarom heeft het Paralympisch comité een manier bedacht om paardrijden net zo hilarisch te maken als de andere sporten. Het paard moet simpelweg om mee te doen in een van dezelfde categorieën vallen als de sporters. Een paard mag echter niet in een rolstoel zitten, want dan kan hij niet springen. Ook is nog niet zeker of autistische paarden bestaan dus die categorie is uiteraard taboe.

ZwemmenBewerken

Veel gehandicapten hebben uiteraard moeite met zwemmen, dus is de moeilijkheidsgraad een stuk lager. 6 zwemmers moeten in het water duiken, en iedereen die weer boven komt krijgt automatisch een medaille.

Zie ookBewerken

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen