Pauw en Witteman

Het logo van Pauw en Witteman, opgeleukt voor de analfabetische kijker.

Pauw wil alleen samenwerken met een witte man?! Wat een racist.
~ Sylvana Simons over Pauw en Witteman.

Pauw en Witteman was een tv-programma van de VARA, enkel te zien op de Nederlandse Publieke Omroep. Het programma was bedacht als parodie op Bert en Ernie van Sesamstraat, maar langzaamaan veranderde het uitgangspunt. Doel was uiteindelijk het in slaap brengen van de werkende bevolking, om zo de arbeider van voldoende rust te voorzien om de volgende dag weer hard te kunnen werken. Om dit te bewerkstelligen werden de saaiste mensen van Nederland uitgenodigd, zoals ministers, zangers en etymologen.

OntstaanBewerken

Het programma was oorspronkelijk een idee van Jeroen Pauw. Toen hij met één van zijn ontelbare kinderen[Bron: geheim zeker?] naar Sesamstraat keek, verwonderde hij zich over de bedscènes van Bert en Ernie. Het leek hem leuk een parodie hierop te maken, met twee mannen die aan het eind van de dag elkaar wakker houden met allerlei onzin. Hij kreeg zowaar een gerespecteerde journalist zover om dit idee met hem te pitchen, maar nadat die afzegde mocht Paul Witteman meedoen. De VARA was enthousiast over het idee van Pauw en Witteman. Wel wilden ze dat het programma iets saaier gemaakt zou worden met slaapverwekkende rubrieken als een stukje zingen en de zapservice. Ook vervingen ze de bedden die Pauw voor ogen had, met een knalrood decor voor de grote gerechtigheid.

HoogtepuntenBewerken

Toen de Nederlander het wonder van Uitzending Gemist ontdekte, bleek dat er toch aardig wat gedenkwaardige momenten hadden plaatsgevonden terwijl de kijkers over promotie aan het dromen waren. Zo gebeurde er het volgende:

  • Peter R. de Vries en Joran van der Sloot hielden samen een wijnproeverij en deden een stukje slapstick met één van de glazen.
  • Uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro Manuel mocht eindelijk zijn grote held, minister Henk Bleker, ontmoeten en kreeg een handtekening.
  • Jeroen Pauw kwam regelmatig op met een banaan in zijn oren; een duidelijk hommage aan Bert en Ernie.

De rest van alle uitzendingen is als volgt samen te vatten: een politicus kwam politiek bespreken, een sporter kwam sport bespreken, een schrijver kwam zijn boek promoten en tot slot zong iemand een lied. Dit lied was vaak niet te verstaan doordat de eindtune van het programma er al tussendoor kwam jengelen.

EindeBewerken

In 2012, 2013 en 2014 werd het programma langzaamaan minder populair doordat steeds meer mensen werkloos raakten. Ze hoefden niet meer 's ochtends vroeg op te staan en wilden dus juist wakker gehouden worden. Humberto Tan van RTL begreep dit en jatte het idee van Pauw en Witteman. Doordat Pauw en Witteman hun show een uur vervroegd opnamen, kon Tan de tekst kopiëren en een halfuur later live zeggen, waardoor hij per saldo een halfuur eerder op tv was. Door deze tekst heel erg hard te roepen en heel veel beelden van Amsterdamse trams te laten zien, wist hij steeds meer kijkers te trekken. Witteman was hier zo teleurgesteld over, dat hij stierf aan een gebroken hart.