Pepsi is een frisdrankmerk dat niemand eigenlijk echt lust buiten beroemde personen, aldus het bedrijf.

GeschiedenisBewerken

 
Bradhams vrouw was jammer genoeg ook verslaafd aan Coca-Cola, wat haar denken staakte.

Toen in 1886 het recept voor Coca-Cola werd uitgevonden door een apotheker genaamd John Pemberton, was het direct zeer geliefd bij verschillende mensen. Alle collega's van de apotheker waren ook direct in de ban van het drankje, op één na. Caleb Bradham was de grootste rivaal van Pemberton, aangezien hun apotheken naast elkaar stonden. Hij weigerde het drankje aan te raken omdat hij niet wou dat hij er óók verslaafd aan werd, want daardoor zou Bradham nog meer klanten krijgen dan hij al had, en nog meer winst maken dan hij al deed.

Woedend als hij was, wou hij de mensen laten zien dat Coca-Cola vuil is door een equivalent ervan te maken dat exact hetzelfde is, maar gewoon vuiler. Hij begon maar met wat rare dingen die leken op Coca-Cola in een pot op een vuur te gooien, zonder resultaat. Maar toen, na lang experimenteren deed hij hetzelfde als zijn voorganger deed: de meest onwaarschijnlijke dingen mengen. Na nog veel teleurstellingen en voorvallen, waaronder het belangrijkste wellicht het in de pot komen van mentos, boekte hij eindelijk resultaat. Ja, het was zó vuil, dat zeker niemand het zou lusten. En dan, om zijn buurman te kloten tegen te werken noemde hij het "Pepsi-Cola".

Natuurlijk was Bradham verbaasd dat mensen ook echt het drankje begonnen te kopen. Waarschijnlijk was dat gewoon omdat het goedkoper was, maar toch. Hij kon nu bekend maken dat het drankje ondrinkbaar was, en dat het eigenlijk even vuil was als Coca-Cola. Tot zijn vrouw, die een pak slimmer was dan hij, op het idee kwam om Pepsi serieus te behandelen en voor écht te verkopen. Haar man, die zelf zijn vrouw niet durfde tegen te spreken, ging dan maar akkoord, en een grote campagne werd op touw gezet. Die was het begin van de bloedige Cola Wars.

Reclamecampagnes Toevallige voorvallenBewerken

 
Later ontleende Pepsi ook zijn logo aan Korea.

Korea-campagne voorvalBewerken

Een van de eerste reclamecampagnes die Pepsi startte was er een die later een inspiratiebron was voor vele andere. Deze werd gelanceerd in 1908, toen er sommige mensen Pepsi begonnen lekker te vinden. Voor de campagne werd de Koreaanse keizer gebruikt, die Pepsi-Cola zou promoten. In zijn kersttoespraak las hij eventjes af van een briefje dat plots voor zijn neus verscheen: "Ik hou natuurlijk van Pepsi-Cola, en ik drink het elke dag." Natuurlijk wou iedereen dat drankje nu ook wel eens drinken. Alleen had de bedrijfsleiding van Pepsi daarin een fout gemaakt: frisdrank was bij wet verboden het Keizerrijk Korea! Maar de inwoners waren nu zó nieuwsgierig geworden dat ze Pepsi-Cola absoluut wilden proeven. Petities werden verzameld en overhandigd aan de secretaris van de woordvoerder van de secretaris van de raadgever van de Keizer. Maar Pepsi bleef van de markt in Korea. Uiteindelijk braken er zelfs rellen uit, en gingen er verscheidene mensen dood. De bedrijfsleiding van Pepsi was zó ontroerd dat mensen hun leven gaven voor zo een afschuwelijk brouwsel, dat ze als eerbetoon de vlag van Korea op de dopjes van de Pepsiflesjes plaatsten. Toen in 1910 nog steeds rellen bezig waren voelde Japan "zich moreel verplicht" om Korea in te nemen om zo "de rust en orde" in Korea te behouden.

Michael Jackson wordt ingehuurd vindt Pepsi lekkerBewerken

Toen in 1984 Michael Jackson werd ingehuurd voor een reclamespotje het voor Michael Jackson een openbaring was wanneer hij voor het eerst Pepsi dronk wou hij er meteen meer van proeven. Hij werd gewoon verliefd op Pepsi. Als blijk van dank aan PepsiCo (zo heet het bedrijf van Pepsi) wou hij een reclamespotje opnemen. In dat reclamespotje zong hij een voor hem geschreven tekst een zelf geschreven tekst op de melodie van Billie Jean. Veel mensen begonnen onverwacht Pepsi te drinken, en de advertentie was een succes. Sindsdien huurt Pepsi meer sterren in beginnen meer sterren Pepsi lekker te vinden.

VariantenBewerken

 
Een vrachtwagen met een lading blikjes met de eerste versie van Pepsi Light. Uiteraard was het voertuig verzwaard aan de onderkant, anders zou de vrachtwagen mee opstijgen.

Pepsi LightBewerken

In 1964 kwam er een bijzondere klacht binnen bij de klantendienst van Pepsi. De lezer, die overuren moest doen om alle klachten op de klantendienst te lezen, was redelijk verrast door de brief, en zond die direct door naar de bedrijfsleiding. In de brief stond het volgende (in het Engels uiteraard):

Hallo Pepsi,

Pepsi-Cola is mijn lievelingsproduct, want ik geef het altijd mee aan mensen die mij uitschelden. Daarna vallen ze me nooit meer lastig. Maar nu is het probleem dat ik heel veel wordt uitgescholden, en dat ik dus altijd Pepsi op zak moet hebben. Jammer genoeg is het drankje wel loodzwaar (ik neem aan dat dat komt doordat er lood in zit?). Zouden jullie alstublieft een lichtere, liefst nog walgelijkere versie van Pepsi willen maken?

Groetjes, Wiesje Woesjstra

PS:Jullie brouwsel is echt walgelijk, doe zo voort!

Direct had PepsiCo door dat dit een gat in de markt was. Hun concurrent, Coca-Cola, had weliswaar een lichtere versie van hun brouwsel gemaakt, maar die was gewoon met softdrugs in de plaats van harddrugs. Er werd een spoedvergadering gehouden, en het onderwerp werd daar besproken. Eerst was er gedacht om het lood uit Pepsi te halen, maar dat was geen optie omdat de nieuwe versie van Wiesje ook walgelijker moest zijn, en dat lood zorgde voor die afschuwelijke nasmaak die voor eeuwig op je tong leek te zijn gebrand.

Maar na de twaalfde koffiepauze kwam er een van de jongere leden met een prachtig idee: Waarom niet gewoon iets lichts toevoegen: Helium! Alle leden van de bedrijfsleiding vonden dat een uitstekend idee. Dus werd er een eerste versie gemaakt. Maar er gebeurde iets raars mee, de versie was zo licht dat de blikjes omhoog stegen! Dat kon natuurlijk niet, en de optie werd geschrapt. Dus werd er een tweede spoedvergadering gehouden. En weer, na de zoveelste koffiepauze kwam dezelfde man met een idee: Waarom niet gewoon iets lichts toevoegen: Lucht!

En zo begon het experimenteren opnieuw, deze keer zónder mentos-stofdeeltje in de buurt. Alleen was de vraag: welke lucht toevoegen? Vuile Bengaalse stadslucht, of zoute zeelucht? Zweedse zweetlucht, of Hollandse vislucht? Schimmellucht, of houtlucht? Uiteindelijk werd er gekozen voor een combinatie zweetlucht, zeelucht en schimmellucht. Deze werd toegevoegd aan het Pepsirecept, en Pepsi Light was een feit!

Pepsi MaxBewerken

Pepsi Max is de nieuwste, en extreemste versie van Pepsi. De "Max" in de naam is een afkorting voor "maximum", waarmee bedoeld wordt dat in deze variant van Pepsi nog meer zit. De combinaties zijn zó afschuwelijk dat er tijdens de advertenties gekleurd water werd gebruikt omdat de acteurs anders een voedselvergiftiging opliepen lekker dat na de eerste dag al direct alle blikjes van de rekken waren verdwenen (PepsiCo ontkent dit nog steeds, maar het is heel duidelijk dat dit door de voedselinspectie komt).

IngrediëntenBewerken

 • Fosforzuur
 • Coca-Colasnoepjes
 • Walgelijkheid
 • E789
 • E666
 • E956
 • E156
 • Slootwater
 • Lood
 • Eau de toilette (ook wel WC-water genoemd)
 • Natuurlijke smaakstoffen

Bewerken

Het logo van Pepsi heeft verschillende veranderingen doorgemaakt, zonder ooit de perfectie van het Coca-Colalogo te kunnen bereiken.


Dit is een
PEER


Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
20 augustus 2013
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.