Pindakaas

Is het echt geen vervanging voor motorolie?
~ Rita Verdonk over pindakaas.

Kan sporen van mijn noten bevatten.
~ Calvé over pindakaas.

Pindakaas is bruin.
~ Kapitein Overduidelijk over pindakaas.

Pindakaas is een bruine substantie, waar met enige goede wil pinda's in zijn te proeven. Het is gemaakt van pinda's en kaas met een vleugje afwasmiddel. In Nederland is het zeer populair, terwijl het grootste deel van de wereld er zijn neus voor ophaalt (behalve in combinatie met het minder subtiele jam, in het minder subtiele Amerika). Bij de Kaaphollanders oftewel Suid-Afrikaners heet dit product grondboontjiesboter. Verder is pindakaas sinds mensenheugenis een geliefde delicatesse van de onderwateralgen en het vogelbekdier. Er wordt ook gezegd dat de kern van de aarde van pindakaas is gemaakt en dat Marsmannetjes daarin leven (de zogeheten Pindakaaskolonies).

GeschiedenisBewerken

In de geschiedenis heeft de pindakaas maar een zeer kleine rol en het enige wat hier over in de geschiedenis is te vinden zou dan de Tienjarige Pindakaasoorlog moeten zijn. De Tienjarige Pindakaasoorlog werd gevoerd tussen twee Drentse stammen: de Asenakuwuhatulu's en de Emenekelektekwakitaki's. Het was al nooit helemaal koek en ei tussen deze twee stammen en het gebeurde dan ook regelmatig dat een van de stammen de ander aanviel.

 
Pindakaas zoals u het in de pot zult aantreffen.

Op een dag was een van de belangrijkste Asenakuwuhatulu-families aan het picknicken in de duinen, aan de rand van het territorium van de Emenekelektekwakitaki's. Helaas kwam er een groep Emenekelektekwakitaki's aan, die de picknickers zagen zitten en besloten om de picknick te verpesten, door de geliefde Asenakuwuhatuluaanse pindakaas af te pakken. De Asenakuwuhatulu's zagen dit als ernstig gezichtsverlies en de Tienjarige Pindakaasoorlog was begonnen om de pot pindakaas weer terug te stelen van de Emenekelektekwakitaki's. De uitkomst van de oorlog weten we niet, want toen na tien jaar de krant nog eens ging kijken naar wat de uitkomst was van deze oorlog, vonden ze alleen een aantal verkoolde funderingen.

De heren Bert en Ernie van de Sesamstraat waren er verantwoordelijk voor dat de pindakaas zich vanuit Nederland ook naar Nederlandstalig België verspreidde.

Onder studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam is voor de ene pindakaas een heilig goedje. Voor de andere is het het smerigste ter wereld. Daarom is elke donderdag Pindakaasdag waarbij alle potten pindakaas tevoorschijn worden gehaald om ze te aanbidden en pindakaashaters af te schrikken.

Bijzondere pindakazenBewerken

Pindavrije pindakaasBewerken

Sinds kort is er pindakaas zonder pinda's te verkrijgen. Deze pindakaas wordt gewoon kaas genoemd en is door het ontbreken van de pinda slecht smeerbaar. Kaas zou, mits verwarmd, beter geschikt zijn voor het bandenplakken. Met name het videobandenplakken.

Kaasvrije pindakaasBewerken

Kort na de verschijning van pindavrije pindakaas is er ook kaasvrije pindakaas op de markt gekomen. Deze pindakaas wordt pinda's genoemd en is tevens slecht smeerbaar. Wegens deze eigenschap is het ongunstig je boterham te beleggen met Pinda's. Banden plakken met Pinda's is overigens ook niet aan te bevelen.

Ik kan niet geloven dat het geen pindakaas isBewerken

Recente pindakaassoorten bevatten wellicht het hypoallergene IKNGDHGKI. Ze zeggen dat je er groter van wordt. Dit wordt momenteel smeuïg tot op de bodem uitgezocht.

ReligieBewerken

 
Calvinistisch pindakaasritueel.

Pindakaas speelt een centrale rol in het Calvénisme Calvinisme. Er is namelijk een ritueel waarbij een jongeman een echte man wordt als hij een handje vol pinda's en vijf plakjes kaas eet en daarna de juiste substantie pindakaas uitpoept. Tegenwoordig is het verboden bij de wet, maar nog steeds wordt er ondergronds pindakaas gepoept.

Functies van PindakaasBewerken

Elf dingen die u met pindakaas kunt doen:

 1. Op een boterham smeren.
 2. Een band plakken, dankzij de zeer goede eigenschappen, zoals de keiharde en luchtdichte structuur die de pindakaas dan met het rubber aangaat.
 3. Een bloedneus stelpen.
 4. Tijdens Koningsdag de beroemde pindakaasgevechten mee houden, waarbij iedereen zijn plaatsgenoten moet proberen te verstikken door zoveel mogelijk pindakaas in zijn strot te duwen. Helaas wordt dit steeds minder populairder bij de jongere generaties die het als 'gevaarlijk' en 'onethisch' zien.
 5. Gebruiken als haargel, alhoewel dit niet een erg populaire methode is, vanwege het roos-effect die de stukjes pinda in de pindakaas geven en de in deze situatie niet steeds als aangenaam ervaren geur van pindakaas die iemand dan blijft omgeven. Sinds 1960 zijn meisjes pindakaas in het haar van een jongen steeds minder charmant gaan vinden.
 6. Stalin aanbidden.
 7. Opsnuiven, zoals cocaïne. Cocaïne is in dat opzicht beter en gebruiksvriendelijker dan pindakaas, omdat tijdens het snuiven van pindakaas de neus verstopt kan raken. Ervaren gebruikers beweren echter dat de roes waarin men zich, na het snuiven van pindakaas, bevindt, wordt ervaren als "vele malen heftiger dan cocaïne".
 8. Ter decoratie op het gezicht smeren. Hollywood heeft het beeld geschapen dat indianen in vele felle kleuren schmink op hun gezicht smeerden als zij ten oorlog voeren. In werkelijkheid was er maar één "oorlogskleur": het bruin van pindakaas.
 9. De stem van Donald Duck nadoen. Zie Hoe: doe je Donald Ducks stem na?
 10. Als cement gebruiken. U moet er wel zand aan toevoegen.
 11. Het delicate evenwicht in het universum tussen kaas en pinda's herstellen.

Zie ookBewerken


 
Verdachte maar desalwelteplus door de EG goedgekeurde chemische ... euh ... dinges

Alumininiminimiminiminiiminimininimum · Analoogkaas · Dihydromonoxide · Gas · Pindakaas · Sandwichspread · Waterstof

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
7 augustus 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.