Pingpong

PingPong.gif

Ping en Pong spelen pingpong, ping zei de pingpongbal en Ping die zei dat Pong het was maar Pong zei nee 't is ping en Pong spelen pingpong, pang zei de pingpongbal en Ping die zei dat Pong het was maar Pong zei nee 't is Ping en Pong spelen pingpong, pang zei de pingpongbal etc. etc. etc.
~ Ping en Pong over pingpong.

Zullen we pingen en pongen?
~ Een mobielverslaafde over pingpong.

Focus op het balletje... :d

Pingpong (ook wel tafeltennis genoemd) is een sport waar men in plaats van een grond een tafel gebruikt om mee te tennissen. Tevens gebruikt men hiervoor een drie keer zo kleine tennisbal die geen groeven heeft, glad is en gevuld is met gas. Pingpong kan op een klein oppervlak gespeeld worden, zowel buiten als binnen, zowel op een parkeerplaats als in een hotelkamer, al gaat dat met tennissen wat moeilijker. Door de compactheid en de kleine voorwerpen zoals het verkleinde batje en balletje, wordt pingpong er ook niet makkelijker op, omdat de tafel toch twee man nodig heeft om deze te verplaatsen.

De sport is populair onder Chinezen, Koreanen, Japanners, kampeerders, IKEA-medewerkers en jou, mocht je nu de neiging hebben om de computer aan gort te slaan met het batje en een pingpongbal nu je het idee hebt dat er een stuk tekst ontbreekt in deze pagina, zoals de geschiedenis, en de uitleg van het spel zelf. Onthoud namelijk dat u weinig heeft aan alleen een inleiding en een lijst van bekende pingpongers. Een tip is - een zeer verstandige en doordachte toch - om het spel nu regelrecht te gaan spelen, om het batje erbij te pakken, het scrollwiel een mep naar rechts te geven en deze over het onzichtbare net rechts van het beeldscherm te geven.

GeschiedenisBewerken

Pingpong is ontstaan toen een groep mensen uit China iets anders wilden gaan doen dan alleen maar mediteren en rare tekentjes uit hun hoofd te leren. Zij wisten al dat de Japanners al genoeg hadden, zoals judo en sumoworstelen. Men was jaloers op de Japanners en wilde ook iets verzinnen - iets origineels welteverstaan - om zichzelf te vermaken, maar men had geen inspiratie, geen ideeën en al helemaal geen zin om ergens anders aan te moeten denken dan het wanhopig inprenten van die vage symbooltjes. Echter was er op een dag de gebroeders Ping en Pong Who-cha-manin uit Qiaotou (vergeet deze naam maar) uit het huidige andere China die op het idee kwamen om een bal te maken van plastic[1] en ander spul, en deze op een houten tafel te laten slaan. Met de hand deed echter pijn, dus gebruikte men plankjes om deze bal heen en weer te slaan. Dit begon men langzaamaan leuk te vinden, en werd men in de hersenen en gedachten wat ruimer, waardoor men minder zin had om bizarre karakters in hun holle kop te rammen, maar om een simpel alfabet van slechts 33 tekentjes te bedenken. Van hieruit is het Russisch ontstaan, want het "gewone" alfabet was er nl. al.

Het spelBewerken

 
Het verschil tussen een professionele speler (links) en de amateur (rechts) is duidelijk te zien. Pingpong is een gevaarlijke sport zonder coördinatie en kennis van de eigen kracht, want de bal kan zelfs vóór het netje terecht komen tijdens een krachtige ongecontroleerde smash waarbij gewonden kunnen vallen.

Pingpong is niet zomaar een verbogen versie van het normale tennis, want in China is normaal tennis zelfs bijna compleet verbannen vanwege het nationalisme dat aldaar heerst en het een typisch Chinese uitvinding is - al was het het foute China - volgens de geschriften. Naast het gewoon rondslaan van het kleine rotballetje op zo'n tafel die eigenlijk officieel tot de eettafelen kan worden gerekend, maar dan met een net erop, is het zeer moeilijk om deze bal dan ook op de tafel te houden en er een bepaalde regelmaat in te krijgen om uiteindelijk ook tegenstanders te verslaan.

Pingpong is op zich volgens de boekjes zeer simpel. Bij het serveren tweemaal stuiten, waarvan één voor het net en één er overheen, om daarna steeds één enkele stuit te geven over het net heen, op grondgebied van de tegenstander. Dit gebeurd met knuppels noch gewone tennisrackets, maar het het eerder genoemde batje. Een houten plankje die de vorm van een normaal racket kregen om het nog enigszins op tennis te laten lijken. Er zijn sommige mensen, vooral uit Japan die pingpong spelen met nunchaku's (u weet wel, die twee stokken met een ketting ertussen) die stoer willen doen en willen laten zien dat het ook mogelijk is met andere voorwerpen dan het batje zelf.

Pingpong is mogelijk op twee manieren, namelijk eenpersoons, tweepersoons, dubbel en rond de tafel.

 • Eenpersoons - Deze variant is het moeilijkste van aller pingpong-speelmanieren, want deze manier van spelen eist veel lichamelijke inspanning, een hoog uithoudingsvermogen en een uitstekende coördinatie. Men moet het doen met één pingpongbal, één tafel en één batje (of twee) waarmee de speler het spel normaal speelt, maar alleen. De speler moet zodoende rond te tafel rennen om de bal constant weer over het net te kunnen krijgen op de juiste manier.
 • Tweepersoons - De klassieke manier. Twee slaan tegen elkaar, elk neemt een slok van de sambal oelek in drank, gaan een partij hakken van de pikantheid, buigt daarna eenmaal, en speelt het spel normaal.
 • Dubbelspel - Men speelt met twee tegen twee, waarbij twee spelers tegenover elkaar staan en elk om de beurt de bal eenmaal moeten raken.
 • Rond de tafel - Een uithoudingsspel waarbij steeds één persoon afvalt nadat een groep mensen rondom de pingpongtafel rent en de bal in het spel houdt, om de beurt. Er is hiermee een finale waarbij de laatste twee een ronde spelen waarbij de eerste die drie punten (of vijf) haalt, wint.

Bekende pingpongersBewerken

 • Ping en Pong Who-cha-manin
 • Kyuk Yuk Yee Wak Watta-Fak Pak Park
 • Kampeerders
 • Jij
 • Een stel Chinezen
 • Koreanen
 • Japanners
 • Andere Aziaten

Zie ookBewerken

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
16 januari 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


VoetnotenBewerken