Praktische grap

T scoreggia 146.jpg

Praktische grappen zijn grappen waarvan jij het slachtoffer bent. Voorbeelden:

Het voornaamste kenmerk van praktische grappen is het feit dat ze alleen leuk zijn voor de grappenmaker(s) zelf en meestal bijzonder onaangenaam zijn voor het slachtoffer. Praktische grappen zijn door hun destructieve karakter ook nooit leuk als ze worden naverteld.

Praktische grappen worden uitgehaald door praktische jokers. De slachtoffers worden aangeduid als de praktisch gejokerden of kortweg gejokerden.

Voorbeeld van een praktische grap: de scheetBewerken

De directe scheetBewerken

De allereenvoudigst uit te voeren en daarom oudste oervorm van de praktische grap is

 • De scheet. Een scheet heeft twee aspecten:
 1. Het geluid. Een scheet heeft een breed spectrum aan geluiden. van venijnig zacht tot oorverdovend hard en van een gpiepen tot een geluid alsof er een huis instort.
 2. De geur. Ook de reuk vertoont een breed scala aan aroma's, van ranzig muf, via scherp zurig, tot een lucht alsof er al twee weken een lijk ligt te rotten. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat de schetenlater de vorige dag gegeten heeft en welke ziektes hij onder de leden heeft.

zo krijgen we vier soorten scheten:

 1. De hoorbare, stinkende scheet (HSS),
 2. De hoorbare, reukloze scheet, (HRS),
 3. De stille, stinkende scheet (SSS),
 4. De stille, reukloze scheet. (SRS).
 • De HSS is natuurlijk voor de praktischejoker de leukste en voor de praktisch gejokerden de minst aangename.
 • De HRS, hoewel iets minder aangenaam/onaangenaam, heeft toch de gespannen verwachting of de stank nog komen gaat of niet en de ingehouden pret om het feit dat de stank WEL HAD KUNNEN KOMEN.
 • De SSS zorgt voor veel ingehouden pret, aangezien de schetenlater de SSS het eerst ruikt. (Sommige amateurs kunnen de spanning niet aan en vallen door de mand door bijvoorbeeld te vragen: Heeft er iemand een scheet gelaten?).
 • De SRS is een teleurstelling voor de praktische joker, maar ook geen opluchting voor de (niet-)gejokerden. Het is een teken van amateurisme of vroegtijdige beroepsverkramping.

Professionele praktische jokers die de scheet als specialiteit hebben, laten scheten in alle soorten en maten en hebben vanzelfsprekend een diarree aan grappige commentaren bij de hand. Het spreekt vanzelf dat een goed ontwikkelde (en getrainde) endeldarm bijna een noodzaak is om deze tak van Voordrachtskunst te beoefenen.

(TIP: Wilt u zich in deze kunstvorm specialiseren, dan adviseren wij een geluiddichte en goed geventileerde ruimte. Draag tijdens de training liefst een luier, want er gebeuren tijdens de praktijkoefeningen nog wel eens wat ongelukjes.)

De indirecte scheetBewerken

Een meer geavanceerde praktische grap is een scheet zo te laten dat het lijkt alsof iemand anders hem heeft gelaten. Hiervoor is het nodig te trainen op het laten van SSS-en. De werkwijze is als volgt:

 1. Ga naast je slachtoffer staan.
 2. Laat een gecontroleerde SSS, deze heeft eventje nodig om de neuzen te bereiken.
 3. Loop rustig een eindje verder.
 4. Observeer hoe je slachtoffer de schuld krijgt.
 5. Lach inwendig, maar niet hardop en vooral niet te vroeg.

De extreme praktische grappenBewerken

Simpele extreme praktische grappenBewerken

Simpele extreme grappen zijn het sturen van bombrieven, het laten afgaan van koffer-, berm- en autobommen. Wil je dit soort grappen kunnen herhalen dan is het verstandig ver weg te zijn als de bom afgaat. Dat heeft het nadeel dat je niet zoveel kunt genieten van het direct effect. Maar omdat dit soort grappen, vooral in de komkommertijd, meestal wel het nieuws haalt kun je er toch van genieten. Bekende simpele extreme praktische grappenmakers zijn de Unabommer, de ETA en de IRA. Zie ook Hoe: maak je je eigen atoombom?

Geavanceerd extreme praktische grappenBewerken

Geavanceerd extreem praktische grappenmaken houdt in dat je zelf geen vuile handen maakt, maar dat je je fans er toe aanzet anderen en/of zichzelf op te blazen. Geloof, vaderlandsliefde, idealisme zijn daarbij geschikte manipulatiemiddelen. De geavanceerd extreme praktische grappenmaker haalt zijn bevrediging vooral uit de intellectuele uitdaging. Bekende geavanceerd extreme grappenmakers zijn: Adolf Hitler, Osama Bin Laden, Jozef Stalin en George. W Bush.

Zie ookBewerken