Prijzenoorlog

Met de prijzenoorlogen worden de tweede langdurende oorlogen tussen verschillende supermarkten in Nederland bedoeld, die duurden van 2003 tot 2005. Het was een reeks strijden tussen de rechts-kapitalistische Albert Heijn-tak, AHOLD[1] en de linkse communisten van de Jumbo onder leiding van hun leider Van Ird tegen de Groningers, met hun Konmar-leger en dictator Henk Ietler.

Prijzenoorlog
Datum 2003-2005
Locatie Nederland
Casus belli Sjors Dubbelvla Struik gooit een pak vla op de grond
Strijdende partijen
Aldi
Lidl
Spar
Albert Heijn
C1000
Plus

Dat was een oorlog tussen verschillende supermarkten.
~ Kapitein Overduidelijk over de Prijzenoorlog

Dit is een
Pieperster4.png
PEEN

Verloop van de eerste prijzenoorlogBewerken

De eerste prijzenoorlog die in feite beter gekenmerkt kan worden als de grote supermarktoorlog begon in 1929, toen Sjors Dubbelvla Struik weer toe was aan een oorlog, omdat hij de andere $34,16 had verloren. Hij ging naar de winkel van zijn niet zo erg goede vriend Appie Heijnstein en smeet een pak vla op de grond. Appie werd woedend en gooide een pak luiers naar Sjors. Sjors liep naar de bakkersafdeling en gooide met warme broodjes, maar hij raakte i.p.v. Appie, Adolf. Toen begon ook Adolf mee te doen met deze ruzie die uitliep tot een oorlog. De enorme winkelketens van de partijen om maar de meeste winst op te halen, moesten nu ineens nog meer winst gaan maken om de tegenstanders failliet te verklaren. Maar i.p.v. de supermarkten omvielen, gingen de banken plat en daardoor verloor Sjors nog een oorlog.

SlachtoffersBewerken

De doden in de supermarktoorlog.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in de supermarkten door de heftige ruzie tussen Appie Heinstein, Adolf Hitler en Sjors Dubbelvla Struik. Zij drie hebben naar schatting ongeveer 102.000 levens geëist (vleeswaren meegeteld). Daarnaast zijn er ongeveer 51.372 mensen omgekomen door het omvallen van de banken: dat was de schuld van Sjors en Dirk Scheringa Sr.. De overige 3.210 doden zijn onbekend overleden.

PartijenBewerken

Er waren tijdens de oorlog drie partijen:

  • Adolvenisten Nazi's: dit waren de drie ketens van Hitler: Aldi, Lidl en Spar. Deze lieten hun producten maken in Nazi-Duitsland door kansloze mensen zodat zij wél wat te doen hadden dan alleen bibberen met hun handen.
  • Appie's aanhangers: de ketens van Ahold: Albert Heijn, C1000 en Plus
  • De Struiken: het bos en de rest van de natuur die Sjors al had verwoest.

OntkenningBewerken

Ook al zijn de bewijzen voor de supermarktoorlog nog zo hard, deze wordt toch in grote getale ontkent. Uit peilingen blijkt dat 1 op de 493 Nederlanders, 1 op de 386 Groningers en 1 op de 251 Mofrikanen de supermarktoorlog ontkennen.
Opvallend is dat 1 op de 2 aanhangers van het Grote Ontkenningsisme zich regelmatig aanmeldt op Wikipedia.
Het Grote Ontkenningsisme erkent de Prijzenoorlog wel maar kan het niet bevatten dat daar nog oorlogen tussen supermarkten voor zijn geweest. Al zijn de Wikipedianen ook tegen de erkenning van de Prijzenoorlog, de overmacht is echter te groot.

Ontstaan van de tweede oorlogBewerken

Harry Piekema
Prijzenoorlog1.png

In week 37 van 2003 kwamen de drie grootmachten bijeen. Van Ird voor de Jumbo, Harry Piekema voor de Albert Heijn en Henk Ietler voor de Konmar. Ze sloten een overeenkomst dat het snel groeiende Konmar alleen de kwakkelende Edah-supermarkten zou overnemen, maar niet méér, want anders werd het een oneerlijke concurrentie. Maar het Konmar-rijk had in week 39 van het jaar opeens de Super de Boer aangevallen en binnen 10 dagen alle winkels overgenomen. De Albert Heijn verklaarde oorlog aan Henk Ietler op 1 september.

De OorlogBewerken

In de eerste week van de oorlog veroverde de Konmar al een groot stuk van Friesland. Ze stelden een ultimatum, als voor vrijdag Friesland zich niet overgaf, zouden ze Heerenveen platbombarderen. Ze sturen een onderhandelaar, maar het duurt te lang en ze sturen de vliegtuigen weg. Maar door de mist en een niet goed werkend kompas kwamen de bommen per ongeluk op Sneek terecht, waardoor de stad langzaam zonk en het Sneekermeer vormde. Toen gaf Friesland zich over. Daarna slokten ze alle Albert Heijns op in Drenthe op met hun lage prijzen. Maar de AH vocht moedig terug en veroverden een groot publiek met hun Wuppie-bommen. In week 41 van 2004 viel het Konmar-leger ook de communistische Jumbo aan. De Konmar had al zestien wapenfabrieken supermarkten weten over te nemen, voordat Van Ird genoeg knalvuur had weten te verzamelen om terug te slaan.

Operatie Supermarket GardenBewerken

De strijd bereikte een hoogtepunt in september 2004, toen Operatie Supermarkt Garden in werking trad. In die missie moesten de AH en de Jumbo voor het eerst samenwerken om Arnhem te veroveren. Ze noemden zichzelf de Gesuperdeerden. Nederland was toen in drie delen verdeeld. Het driemachtenpunt lag in Arnhem, een stad met vier supermarkten die vóór de strijd van de Albert Heijn waren. Ook was daar een distributiecentrum van de Albert Heijn gevestigd. De Konmar had grote schade aangericht en daar moest een einde aan komen. De strijd, die de Prijsslag om Arnhem werd genoemd, duurde lang, met aan de ene kant de grondtroepen van de Jumbo en de welpies van de AH, en aan de andere kant de Konmar-troepen. Uiteindelijk lukte het de Gesuperdeerden niet om veel voortgang te behalen. Doordat het ze niet lukte het distributiecentrum terug te winnen, raakte de Albert Heijn al snel in een voedseltekort. Dat leidde tot een van de ergste hongerswinters sinds 1999. Sommige mensen aten zelfs elkaar op om maar te overleven. In het begin van 2006 overmeesterden de Gesuperdeerden met behulp van troepen uit België (van Delhaize) na een lang gevecht de harde kern van de Konmar, in het dorpje Delfzijl.

NasleepBewerken

Na de oorlog werden de winkels van Konmar overgenomen door een nieuwe keten onder leiding van Balkenendeman, die men C1000 noemde, omdat hij zo van die zeementaliteit hield. Uiteindelijk werd hij ook nog 's lands trots, omdat hij Henk Ietler mocht onthoofden tijdens Symphonica in Rosso van Marco Borsato. Groningen bleef verwoest achter en tot op de dag van vandaag wordt het gezien als het 'gat van Nederland'. Uiteindelijk stierven ±1.169.500 kassamedewerkers in de strijd, maar wat geeft het?.

TriviaBewerken

  • Van de Supermarktoorlog is een film van 3.39 minuten gemaakt en is te zien op Youtube.
  • De omgevallen bank van Dirk Sr. heette na de ramp: De Schreeuwende Boete.
  • De Supermarktoorlog wordt door toe doen van de Ontkenningsisten niet herdacht en levert dus geen dag vrij op.
  • Er is in de wereld één iemand die supermarktoorlog als bijnaam gebruikt, deze persoon is nog steeds niet gevonden.

Zie ookBewerken


Gezellige Gewapende conflicten

Wereldwijd
Wereldoorlogen (I · II · III · IV) · Koude Oorlog · WK Voetbal 2010 · Eerste Internetoorlog
Nederland
De Grote Nederlandse Oorlogen · Nederlands-Friese Oorlog · Koffieoorlog
Patatoorlog · Prijzenoorlog · Tachtigjarige Oorlog · Televisieoorlog · Slag om Wolluk
Midden Oosten
Golfoorlog · Grote Olieoorlog · Tweede Gazastrookoorlog · Zesdaagse Oorlog
Ergens anders
Amerikaanse Burgeroorlog · Dierenoorlog · Kabeljauwoorlogen · Slag om Wiener-Schnitzel · Smurfenoorlogen · Taalstrijd

VoetnotenBewerken

  1. Een acroniem voor Albert Heijn Overwint Linkse Dwazen