Rastafari

Wortels in Afrika, links vrouwelijk en rechts mannelijk.

Rastafari is een religie en levensovertuiging wiens wortels in Afrika liggen. Door de jaren heen heeft de beweging enkele drastische imago- en ideologische veranderingen ondergaan. Rastafari-volgers zijn te herkennen aan hun vieze haar en aparte kleren, die trouwens nog minder vaak gewassen zijn dan hun haar. De religie gaat uit van een 'level-principe' vergelijkbaar met Scientology.

Hoe het allemaal begonBewerken

 
Deelnemer van de Rastafariwedstrijd

Jamaica is een arm land en dat is het eigenlijk altijd al geweest. De inwoners van het Caribische eiland maken hier echter geen groot probleem van, zolang er Amerikanen bestaan tenminste, maar dat is een ander verhaal. Ergens begin jaren zestig was er een groepje Jamaicanen zo melig geworden van de armoede en ellende dat ze een soort wedstrijdje gingen doen wie de grootste sloeber van allemaal was. De deelnemers mochten zich niet meer wassen en moesten hun haar zo vies en slordig mogelijk dragen. Ze mochten ook alleen nog maar uit hun eigen tuin eten, eten kopen was namelijk te duur. Vlees eten mocht ook niet, vlees is namelijk lekker en lekker eten is een luxe en dat hoort natuurlijk niet bij sloebers. Ook rookten ze ontzettend veel ganja, de meeste sloebers gebruiken namelijk drugs. De meeste drugs zijn veel te duur maar wiet komt in Jamaica even veel voor als gras in Nederland en is daar dus gratis. De grootste sloeber in heel Jamaica op dat moment heette Rasta Fari, hij woonde alleen en dakloos op een heuvel. Omdat Rasta Fari zo'n beetje alles was wat de deelnemers van de grap probeerden te zijn noemde ze hun initiatief de Rastafariwedstrijd. Zoals je van te voren aan kon zien komen liep de wedstrijd grandioos uit de hand. Binnen een maand of zes hadden de deelnemers zo veel drugs gebruikt dat ze dachten dat ze in een andere wereld terecht gekomen waren. Hoewel ieder normaal mens doorhad dat ze hun leven verziekt hadden leek het erop dat de rasta's veel plezier hadden. Ongeveer op dit moment verhuisde er een jongen genaamd Bob Marley naar Kingston Town (het plaatsje waar de wedstrijd plaatsvond), en wat hij met de Rastafari zou doen had niemand aan kunnen zien komen.

Marley RastafariBewerken

Robert Marley was een rare jongen die niets anders deed dan foebele en muziek maken. Hij verdiende zijn brood als straatmuzikant. Op een dag kwam hij toevallig het rastagezelschap tegen, en sociaal als ze waren raakten ze al snel aan de praat. De rasta's vertelden Bob Marley over hun manier van leven en hoe geweldig en zo dat wel niet was. Ze waren trouwens zo stoned dat ze de wedstrijd zelf niet meer begrepen, ze dachten onderhand dat het een religie was. De rasta's aanbaden Rastafari, die opeens geen zwerver op een heuvel maar een Afrikaanse koning op een berg was. Ook zouden ze geen vlees eten omdat hun geloof dat niet toe zou laten, daarnaast zouden ze zo veel wiet roken omdat ze dan dichter bij de goden zouden kunnen komen. Hun levens als sloebers zouden ook een gebod van God zijn. Bob raakte geïnspireerd door hun verhalen en besloot er een paar liedjes over te schrijven. Bob vertelde iedereen die hij tegenkwam over zijn nieuwe leven als rasta. Op een dag zat Bob ergens op straat in Jamaica te zingen en op zijn gitaar te rammen. Er kwam toevallig een scout van een grote platenmaatschappij langs die de muziek van Marley wel zag zitten, de twee raakten al gauw aan de praat. Zoals hij dat bij iedereen deed vertelde Bob de platenbaas over zijn geloof. Iemand die goede muziek maakt en de evangelie van zo'n belachelijk geloof vertolkt, dat moest toch wel een groot commercieel succes worden?

GeloofBewerken

Rasta's leven naar de regels van een bestseller genaamd: "de Blijbel". Deze teksten zijn door de Rasta's aangevuld met documenten uit o.a Jungle boek, Tarzan en Whinie the Phoo. De filosofie is geheel gebaseerd op een uitspraak van Bobert Marley. Hij zei namelijk:

 
 
Ya mi brethren, i n i think we be gottin some massive shit goin down her, seen?
 

 

—Bobert Marley

Dit is vrij vertaald: "Makkers ik geloof dat er een goozert opstaat en ons terugbrengt naar het heilige land". Helaas voor de rasta's hebben ze de wederopstanding van Jezus gemist omdat ze stoned waren.

RituelenBewerken

De Rasta's hebben enkele belangrijke punten gemaakt(uiteraard onder invloed) waar elke Rasta aan moet voldoen.

  • Dreadlocks (vertaald naar dode haarpunten). Dit wordt vaak bereikt door het haar te vlechten/twisten en niet los te maken.
  • Vegetarisch. Rasta's mogen allern ganja roken geen vleesch of visch.
  • Verslaafd aan ganja. De rasta's spreken over meditatie dit moet minimaal 20x per dag.
  • Dood. Rasta's geloven niet in de dood en zijn dus jammer genoeg onsterfelijk.
  • Positie van de Vrouw. Zoals de Blijbel en Whinie de Phoo vertelt is de vrouw niks waard.
  • Kleuren. Groen (symbool voor Ganja), goud/geel (zijkstraal) en rood (Anale bloeding). Dit heeft alle elementen van een rasta-geboorte.

Verder hebben rasta's niet echte rituelen behalve dat ze iedere dag 20x "mediteren".