Red Hot Chili Peppers

Van links naar rechts: Rode Peper, Dr Peper en Zwarte Peper.

Hopen dat ik de tekst kan onthouden
~ Anthony Kiedis over teksten onthouden

Fijn.... hij kent de tekst weer eens niet
~ Fan bij een Red Hot Chili Peppers-concert over Anthony Keidis' zang

De Red Hot Chili Peppers, gesticht door Dani California (1998, Mississippi - 2007 California) in de jaren '80, staan bekend om hun volwaardige manier van Road Trippin'. Al Gauw werden ze goede vrienden die vaak Under the Bridge elkaar bezochten en daar met drugs de Otherside bezochten om op Higher Ground te zoeken naar de betekenis van Emit Remmus om vervolgens wakker te worden met een Purple Stain op hun t-shirt die de tekst "Knock Me Down" maakte.

De Red Hot Chili Peppers maken muziek op een nog nooit eerder uitgevoerde manier. Ze nemen een succesvol nummer, kopiëren het naar Word, printen het uit en spelen het met een andere tekst. Op deze manier hebben ze talrijke hits gescoord op meer dan 5 albums. Ze verkopen nog altijd Cd's aan klanten als Free Record Shop, Wall Mart en Albert Heijn die bij elkaar meer dan 40 miljoen exemplaren bezitten.

Eerste ondergang van de FNDISBewerken

 
De FNDIS voordat ze sokken konden betalen

Op een dag in California besloot de hoog-opgeleide gitarist John Frusciante zijn baan op te zeggen en een band te starten. Dit lukte echter niet waardoor hij eenzaam in zijn kamer ging zitten lezen. Op dezelfde dag waren er echter twee vrienden op een school die ook in California stond die ook besloten een band te starten. Dit lukte hen wel en ze noemden hun band "The Four Naked Dudes in Socks". Deze naam gaf veel faam aan een band bestaande uit vier naakte studenten met een sok over hun penis. Al gauw werd het te veel en ging de gitarist Hillel Slovak dood aan een overdosis drugs. Dit was volkomen zijn eigen schuld aangezien er een waarschuwing op de verpakking stond. Toch zag de drummer, Jack Irons, het anders en hij stopte met The Four Naked Dudes in Socks wat een groot probleem met zich mee bracht. De bassist, Vlooi, en de zanger, Anthony Kiedis, konden geen muziek maken zonder drummer en gitarist. Alhoewel, Vlooi kon het wel, maar hij wilde het niet omdat hij een dwarse puber was. De opheffing van the Four Naked Dudes in Socks was een feit.

Terugkeer van de RHCPBewerken

In de jaren '90 ontstonden er veel problemen in de muziekwereld. Bands maakten mooie muziek en waren uiterst creatief bezig. De grote bazen van diverse platenlabels waren bang voor een nieuwe jaren 60 waarin iedereen ook zo creatief was en ze hadden iemand nodig. Ze vroegen hulp aan de grote Kapitein Overduidelijk die zei: "Verandereing komt van creativiteit". Ze besloten dus te gaan zoeken naar een band die invloed zou kunnen hebben op andere bands zonder creatief te zijn. Na lang zoeken kwamen ze uit bij the Four Naked Dudes in Socks. Ze gaven opdracht om Vlooi en Anthony Kiedis op te sporen en vanuit de ruimte twee nieuwe leden te zoeken die ze daarna op Interstella5555-wijze zouden omtoveren tot aardse muzikanten. Dit lukte echter niet. Ze konden maar één op koolstof gebaseerde buitenaards wezen vinden. Dit was Chad Smith, een drummer van de planeet PQ-31. Gelukkig kon Chad Smith heel toevallig een aardbewoner met de naam John Frusciante die gitaar kan spelen en uiterst decreatief was. Hierdoor kon de band worden herenigd en kon de muziekwereld lekker eentonig blijven.

De RHCP tegen de creativiteitBewerken

 
Dit zijn de Yardbirds. Zij waren ook decreatief net als de RHCP

Tegen het eind van de jaren negentig bleken de Red Hot Chili Peppers niet decreatief genoeg om de verandering van de muziekwereld te stoppen. Vele bands begonnen ze na te doen wat op den duur weer tot creativiteit leidde. Bands als Papa Roach, Limp Bizkit en Linkin Park begonnen de gestolen decreatieve stijl na te doen en te veranderen. Er kwam zowaar creativiteit in. Als antwoord hierop moest er iets drastisch worden gedaan, iets waarvan de wereld niet van kon genezen. Een oorlog in de rockmuziek. Het idee was simpel, links Creatief Rock, rechts Decreatief Rock en als neutrale dienst Classic Rock. De eerste gevechten begonnen toen Limp Bizkit en Linkin Park hun nieuwe albums uitbrachten. Deze twee albums barstten van de creativiteit en vele andere bands kregen inspiratie ervan. Als antwoord hierop kwamen de decreatieve bands Red Hot Chili Peppers en 3 Doors Down met hun eigen zoetsappige decreatieve albums. De muziekwereld was paraat en al gauw kwamen er heel veel albums uit wat tot meer creativiteit leidde van de decreatieve bands. Als resultaat was de muziekindustrie veranderd in een creatief slachtveld waarbij de heren van het Classic Rock het puin konden ruimen. In het geheim besloten zij dan ook ene eind te maken aan deze oorlog. Oude bands kwamen weer bij elkaar en doken massaal de studio's in waardoor de moderne, veel slechtere bands geen albums meer verkochten. Het plan van de Oude Heren leek te werken totdat een laatste, vierde groep zich begon te bemoeien met de oorlog, het internet.

Het internet was de ware hippie van de vier groepen en wou een eind maken aan de strijd op een manier waardoor niemand er meer aan kon verdienen. Limewire, Soulseek en de bekende Torrents zorgden ervoor dat iedereen zonder te betalen het muziek kon downloaden waardoor de artiesten geen reden hadden tot ruzie. Het draait immers allemaal om het geld in de muziekwereld.

DiscografieBewerken

  • 1984 Het Onbekende Album Met Dezelfde Naam Als de Band (verscheen onder "The Four Naked Dudes in Socks")
  • 1985 Vreemde Standjes
  • 1987 Het Mojo Jojo Plan
  • 1989 Pappa's Melk
  • 1991 Bloed, Suiker, Bloem, Gist en Melk
  • 1995 Een Mild Minuutje
  • 1999 Veranglisatie
  • 2002 Ow Ja, Bijna Vergeten!
  • 2006 Arcade Stadion