Riga (Lets: Rīga of R, i ar vāju domuzīme, g, a[1]in de volksmond) is de hoofdstad van de Verlicht Absolutistische Republiek Letland. Riga is de hoofdplaats van de Baltische Unie, hun versie van de Benelux.

Rīga (R, i ar vāju domuzīme, g, a)
Plaats in Letland
Vlag van Rīga
Vlag van Rīga
Skyline van Rīga
Skyline van Rīga
Basisgegevens
Motto Handel maakt macht
Provincie Talinn Rīga
Land Letland
Burgemeester Weed Smoker
Inwoners 623.623
Portaal  Portaalicoon Plaats

Riga is een stad in Lijfland? Litouwen? Estland? Letland!
~ Een verwarde Kapitein Onduidelijk over Riga

GeschiedenisBewerken

Riga is in 1186 gesticht door de Duitse bisschop Meinhard von Segeberg. In 1203 bouwden de Duitsers een kasteel in de stad. Onder de Duitse, betrouwbare invloed groeide de stad rustig uit tot een van de grootste, beste en goedkoopste steden van heel Oost-Europa. Echter toen Duitsland in 1561 in oorlog was met de Zweden over Letland, pakten de Riegen[2] hun kans, en gingen onafhankelijk stadje spelen. Dit duurde echter maar tot 1563, toen de Poolse vorst er genoeg van had, en de stad innam. Onder de Poolse overheersing kwam de stad in een verval terecht, en in 1623 vonden de Polen het welletjes geweest, en gaven ze de stad terug aan de Duitsers. Die moesten er echter niets van hebben, en in het tumult namen de Zweden de stad in. Echter nadat de Zweden, die geen Lets spraken zich, gek geworden van de onzin die de Letten uitkraamden de stad verlieten, namen de Russen de stad in. Nadat Rusland verslagen was na de Eerste Wereldoorlog, mocht Letland weer landje gaan spelen, met Riga als hoofdstad en als middelpunt van het land. Dit bleef het tot op de dag van vandaag.

HandelBewerken

Riga stond bekend om haar spil in de zeventiende-eeuwse wiethandel. Vanuit Riga werd wiet verscheept naar Amsterdam in Nederland. Door haar relatief kleine afstand tot Rusland is Riga ook een belangrijke haven voor de vodkahandel. Deze handelsbelangen zorgden voor een relatief hoge welvaart in de stad. De Rigeese vodka en wiet staat ook op de zoetwerelderfgoedlijst van UNESCO.

BezienswaardighedenBewerken

 
Het Wiethandelshuis

De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude stad en haven. Hier zijn onder meer het handelsmuseum en het vodkamuseum te vinden.
De belangrijkste toeristische trekpleisters zijn:

  • Petrischaaltje
  • Handelsmuseum
  • Vodkamuseum
  • Stadhuis van Riga
  • Wiethandelshuis

NotenBewerken

  1. Ruwweg vertaald als R, i met vaag streepje, g, a
  2. Rigaers? Riggen? Niemand die het weet
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
5 juli 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.