Rijnsburg

BabyReading.JPG
De goede bedoelingen en geniale ideeën van de auteur van dit artikel

zijn boven alle twijfel verheven. Alleen blijven deze vondsten door
spelfouten of grammaticafouten of zinsbouwfouten of woordenschatfouten of
een explosieve combinatie hiervan
grotendeels verborgen voor de nieuwsgierige lezer.

De schuldige (of een andere goeie ziel) wordt dringend geadviseerd om het
artikel begrijpelijk te maken, zoniet, dan verdwijnt het naar de composthoop,
tot meerdere vreugde van de wormpjes aldaar.
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Rijnsburg.

Rijnsburg is de plaats waar Katwijk in hun vroegere dagen hun andersdenkenden dumpten. Tot de Katwijkers hun grote verbazing bouwden de disfunctionele groep een nieuwe stad die ze Rijnsburg noemden.

GeschiedenisBewerken

Nadat de stad Rijnsburg herrees uit het afval van Katwijk heeft de stad vele veranderingen ondergaan. De bewoners bestaan uit drie families die de gehele populatie van de stad uitmaken elke familie bestaande uit zo'n 2000 mensen die door de tijd toenam tot enkele tienduizenden. De voornaamste bron van inkomsten was en is nog steeds het verbouwen en verkopen van uien met als speciale zijtak van hun economie: het verkopen van Vespa's en Vespa attributen. In de hoogtij jaren van de opbloeiende handel besloten de 3 families om een kerk te maken met twee torens om hun geloof te aanbidden die gebaseerd is op uien en Vespa's. Deze stroming waarin men uien aanbid heet uissisch-orthodox. Toen aartsrivaal Katwijk (toentertijd Hoornes Rijnsoever) rond 500 v.c besloot om Rijnsburg aan te vallen ontstond er een hevige strijd die de geschiedenis inging als de 800 jarige uien oorlog. In de strijd is door de veelvuldige haringbombardementen een van de torens platgebombardeerd. De Rijnsburgse families toonden enig verzet door middel van het sturen van troepen bewapend met halve uien rijdend op primitieve Vespa's maar de aanvallen waren tevergeefs. Er volgde een tijd van vrede tot zeker in 1940 waarin Rijnsburg plots weer begon met uien op haring te doen. Dit werd een bloederige tijd doordat de Rijnsburgers ook nog eens de Duitse toeristen (die massaal kwamen van 1940 tot 1945) met open arme aan namen. De Katwijkers wilden liever geen toeristen die de kostelijke zondag zouden verstoren en opende het vuur. Tot op het heden zijn de twee dorpen in oorlog, echter is de ernst van de oorlog afgenomen. Hoewel er nog steeds dagelijks slachtoffers vallen is het laatste ongeval op 18 mei 2018 wel de ernstigste, waarbij 1600 gewonden en 40 doden vielen enkel aan Rijnsburgse kant. Er scheen een straal van licht door de tunnel toen de 2 burgemeesters elkaar probeerde de hand te schudden voor vrede, dit werd al snel verstoord door felle supporters van kwibus, vv Katwijk en Rijnsburgse Boys, de 3 extremistische groepen uit de regio. Met zen allen strijden ze nog voor een beter leven, hoewel der ook spanning is tussen Katwijk en Kwibus sinds 1939, kunnen zij de krachten binden tegen Rijmsburg en haar aanhangers.

CultuurBewerken

De hedendaagse cultuur wordt beheerst door het de uissisch-orthodoxe stroming. De hedendaagse uissisch-orthodoxe kerk schrijft voor dat de mensen die in de leeftijdscategorie 16 t/m 25 en 96 t/m 101 vallen verplicht een Vespa moeten bezitten het liefst zo luid mogelijk en rijkelijk versierd met talloze attributen om hierbij de eer te bewijzen aan de uissisch-orthodoxe kerk , De uissisch-orthodoxe kerk verplicht je ook om mee te moeten participeren aan de Rijnsburgse voetbal cultuur, Je moet elk half uur bidden in oostelijke richting naar de Vespa fabriek, daarbij achten ze dat je een voortwoedende wrok moet koesteren tegen Katwijk. Als je je niet aan deze regels houdt wordt je verbannen uit de gemeenschap en verstoten uit de familie waar je toe behoord en word je Vespa ingenomen door de plaatselijke wetshandhavers. Tevens is er een ondergrondse sub-cultuur die zich afzet tegen de uissisch-orthodoxe kerk dit gebeurt allemaal in groot geheim deze anti's sympathiseren met de bevolking van Katwijk. Aan het einde van de Uien oorlog hebben de anti's de Katwijkers geholpen door gevoelige info door te sluizen naar de hoofd Katwijker tevens lijder van het Katwijkse leger : Dirk van der Plas en hij heeft door middel van deze info de laatste dolkstoot kunnen uitdelen die Rijnsburg heeft doen vallen.

BedevaartBewerken

Elk jaar organiseert de uissisch-orthodoxe kerk een bedevaart naar de Vespa fabriek. De uissisch-orthodoxe gemeenschap beschouwd het als heilige grond. De bedevaart bestaat uit een tocht naar de Vespa fabriek die je af moet leggen op je Vespa eenmaal daar aangekomen moet je vijf rondjes om de fabriek heen rijden en als iedereen dat heeft gedaan maak je tocht terug naar huis op je Vespa.

TaalBewerken

Rijnsburgers communiceren op een eigen unieke manier met elkaar. Een veelgebruikte groet is het welbekende Moah, wat afkomstig is van de goedemorgen-groet van Graaf Floris, die een jaar voor zijn overlijden te danken aan een beroerte waanzinnige onzin uitkraamde. Zo bedacht Graaf Floris ook de zin 'wat mot dat kostuh dan?', gebaseerd op de plaatselijke verkoop van Vespa-claxons.

BezienswaardighedenBewerken

  • De toren plus kerkgebouw die over is gebleven uit de uien oorlog en nog steeds door de uissisch-orthodoxe wordt gebruikt om hun rituelen in te houden.
  • Het graf van Graaf Floris de 55 oud keizer van de bollenstreek.
  • De Vespa Fabriek dat beschouwd wordt door uissisch-orthodoxe als heilige grond.
  • De Vespa attributen fabriek die als nationaal Rijnsburg erfgoed word beschouwd.
  • De tot aan de horizon reikende uienvelden.