In Sovjet Rusland, pakketje verdenkt JOU!!
~ Situatie in Sovjet Rusland

Samira met haar bazooka

Samira Zzouz (Amsterdam, 27 juni 1986) is een verdachte in verschillende zaken. In totaal is Samira drie maal gearresteerd. Na haar eerste arrestatie werd ze niet vervolgd. In het tweede proces is zij in hoger beroep vrijgesproken en wordt haar zaak nu voorgelegd aan de Hoge Raad. Het derde proces - de Guppiezaak - is sinds april 2006 bezig.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Samira nooit vervolgd voor lidmaatschap van de Shouf Shouf Habibi-bende. Wel behoorde zij volgens de rechtbank tot de bende en bezocht ze de huiskamerbijeenkomsten bij Robbie.

Samira is volgens Nederlandse maatstaven vrijgezel en willig.

LevenBewerken

Samira groeide op in Amsterdam-West, en zat daar op het Cartesius Lyceum waar ze begon op het vwo, maar uiteindelijk werd teruggezet naar de havo. Ze heeft zonder haar diploma te halen de school verlaten. Ap, Rachid en Mussi zijn drie van haar beste vrienden. Zij ontmoeten elkaar in een onbekende, radicale kroeg.

In januari 2003 probeerde Samira met een vriendin naar Tsjechië te reizen om daar met communistenstrijders te strijden tegen het Russische leger. De Russische politie stuurde hen echter aan de grens weer terug naar Nederland.

Eerste arrestatieBewerken

Op 17 oktober 2003 werd Samira met vier anderen aangehouden met als aanklacht het voorbereiden van een aanslag. Bij een huiszoeking werden mest en zoetzure saus aangetroffen, stoffen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Uit AIVD-onderzoek zou zijn gebleken dat twee van hen in Pakistan waren geweest en daar in een trainingskamp verbleven. Verder zouden mensen rondom Samira in verband met een voorgenomen actie contact hadden met iemand uit Corsica. Volgens de Spaanse inlichtingendienst was deze persoon een man die in Marokko werd gezocht in verband met betrokkenheid bij de bloederige aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003.

Kort daarop werden Samira en de vier anderen weer vrijgelaten en niet verder vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Van een proces kwam het dus niet.

Justitie kreeg bij dit onderzoek ook Nieuw Rechts in beeld, de terroristische organisatie die later Louis Sévèke zou vermoorden. Zij werden echter niet vervolgd.

Tweede arrestatie en eerste procesBewerken

Op 30 juni 2004 werd Samira opnieuw opgepakt nadat in de supermarkt in Katwijk waar ze werkte een roofoverval plaats vond. Samira zou volgens het Openbaar Ministerie de daders vermoord hebben. Na haar arrestatie doorzocht de politie haar huis. Bij de doorzoeking van haar huis vond de politie onder meer zelfgetekende en van internet gedownloade plattegronden van diverse strategische gebouwen in De Efteling. Die tekeningen waren voorzien van aantekeningen over bijvoorbeeld de plaatsing van 'grote boodschap-kabouters'. Samira had van enkele plaatsen foto's gemaakt. Ook vond de politie twee patroonhouders voor automatische lippenstiften en een flesje gevuld met chemische stoffen, voorzien van vreemdgevormde doppen.

Na de huiszoeking werd Samira niet alleen aangeklaagd voor de overval maar ook voor het beramen van aanslagen met een terroristisch oogmerk op onder andere Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale van Borssele, het ministerie van Defensie en de plaatselijke voetbalclub Lutjebroek United.

Uitspraak eerste procesBewerken

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen Samira Zzouz 7 jaar celstraf en intrekking van haar kiesrecht. De rechtbank sprak Samira vrij van het beramen van aanslagen. Wel werd zij tot drie maanden gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit veroordeeld. Na aftrek van voorarrest was Samira vrij vrouw. Ook haar kiezen mocht ze houden.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep eiste eiste 6 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. Op 18 november 2005 werd Samira echter door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Het hof achtte wel bewezen dat Samira terroristische intenties had, maar deze waren zo "pril, onbeholpen en schattig," dat daar geen reële dreiging vanuit kon gaan.

Derde arrestatie en tweede procesBewerken

Op vrijdag 14 oktober 2005 werd Samira voor een derde keer opgepakt, ditmaal in Groningen. Deze arrestatie maakte deel uit van een gecoördineerde actie van de AIVD en de politie waarbij in totaal zeven verdachten werden gearresteerd in Den Haag, Almere, Amsterdam en op Texel. De AIVD verklaarde dat er aanwijzingen waren dat de zeven heel concrete plannen voor aanslagen hadden, onder meer op politici en op het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Verder waren er aanwijzingen dat de groep van zeven bezig was met het verkrijgen van wapens en materialen voor aanslagen. Er werd bij Samira een afscheidsboodschap op video aangetroffen. Volgens de AIVD was Samira op zoek naar 10 kalasjnikovs, twee pistolen met dempers en tien gordels met explosieven, en was zij reeds in het bezit van een bazooka. Volgens een informant wilde Samira een aanslag plegen op een vliegtuig van Al Qaida op Schiphol. Hiervoor zit Samira nog steeds vast. Het onderzoek loopt nog.

Samira studeerde op het moment van deze arrestatie voor medisch laborant aan een Katwijkse onderwijsinstelling. De arrestatie vond plaats op straat, te midden van medestudenten. Op 31 oktober 2005 heeft haar school gemeld dat Samira voor de rest van het jaar geschorst is. Als reden werd gegeven dat zij sinds haar arrestatie teveel spijbelde. Op dezelfde dag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat zij ook vervolgd zal worden voor het uitschelden van een fotograaf en een cameraman bij het verlaten van de rechtbank na haar vrijspraak.

Op 24 april werd bij een pro-forma zitting door het OM geclaimd dat Samira lid was van een andere terroristische organisatie, de Guppiegroep.

Op 14 september 2006 zond actualiteitenprogramma Villa Achterwerk delen uit van een video van Samira, waarbij zij in het Arabisch sprak met een geweer op de achtergrond.

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Samir A..

Zie ookBewerken


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
6 november 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


  GEZOCHT (dood of levend)

A.A.P.J.E.S. · Algemene Internationale Vernietigings Dienst · Al Gore · Alfred Jodocus Kwak · Antic Cafe · Baks
Bassie en Adriaan · Beesie Wouterse· De Neus · Eddy Wally · Garfield · Hans Teeuwen · Jan van Speijk · Luis Figo · Marco Borsato
Marco van Basten · Mario · MI6 · Mohandas Gandhi · Nelson Mandela · NERF · Osama bin Laden · Pedobeer · Piet Piraat
Pikachu · Plafondkat · Saddam Hoessein · Samira · Schnappi · Sinterklaas · Spekkerd · Ultra Terror Oosterhout · Wally