Schaken (hard drug)

De beginopstelling van een typisch schaakspel.

Schaken is ook een sport!
~ Nerd over schaken.

't Isj 'tuurlijk niks sjo leujk asj foebele, da's logisj.
~ De heer Johan Cruijff over schaken.

In Sovjet-Rusland, schaakstuk slaat JOU!!
~ Situatie in Sovjet-Rusland.

Schaken is volgens degenen die het niet kunnen een spel en degenen die denken dat ze het kunnen noemen het een sport. Toch roepen omstanders als de stukken in het rond vliegen en de tegenstanders elkaar met het schaakbord de hersens in willen slaan: "Het is maar een spelletje hoor!". Dit bewijst dat ook schakers wel weten dat ze het niet kunnen en nooit zullen leren. Aangezien Oncyclopedisten allemaal kunnen schaken, noemen wij het gewoon zoals het is: een hard drug. Bij het schaakspel zitten er twee tegenstanders tegenover elkaar, met tussen hen in een vierkant bord, verdeeld in 64 vakken die om en om licht en donker gekleurd zijn. De pelers sporters harddruggebruikers hebben ieder 16 stukken, waarvan de ene kant zwart en de andere kant wit. Ooit heeft men het zo gespeeld dat de witte stukken alleen op de witte velden en de zwarte stukken alleen op de zwarte velden mochten komen, maar dit was ook geen oplossing voor oorlog, aangezien de stukken elkaar zo nooit konden bedreigen en een eenmaal begonnen spel nooit uitgespeeld kon worden. Men heeft het één keer zo gespeeld en na 26 jaar kwam men tot de conclusie, dat dit gewoon niet leuk was.

Geschiedenis van het de schaakspelsportBewerken

De geschiedenis van het schaakspel verliest zich in de mist der tijden. Deze mist wordt steeds dikker hoe verder je in het verleden komt en heel vroeger was de mist zo dik, dat men niet meer naar buiten kon zonder te verdwalen. Aangezien er toen nog geen televisie, radio, internet of telefoon was, moest men de tijd op een andere manier doden. Dit probeerde men eerst met messen en knuppels, maar dit gaf teveel rommel, dus besloot men het schaakspel maar uit te vinden. Doordat de mensen aan het begin van de beschaving nogal simpel waren (vanwege de mist) begon het schaakspel ook simpel, namelijk met een bord met 2 velden en 2 stukken. Dit was bijzonder saai, aangezien geen van beide stukken een zet konden doen en de spelers daarom allebei verloren. Dit was geen bevredigende tijdspassering, dus besloot men toen de mist wat optrok, dat er meer velden en stukken moesten komen. Dit veroorzaakte ettelijke oorlogen tussen eerst families en stammen, later tussen landen onderling, tot aan de 2 wereldoorlogen van de 20e eeuw aan toe. Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot ons huidige schaakspel, met 64 velden en 32 stukken.

Het SchaakspelBewerken

Doel van het spelBewerken

 1. Het mentaal breken van de tegenstander
 2. Het "mat" zetten van de vijandige koning.

Matzetten van de koning wil zeggen dat in een alternatief universum het duister door de glorieuze erkenning van de al-supreme tijdeloosheid van het existentiële gebeuren tot zijn niet-essentie wordt teruggebracht. Dit wordt meestal door de duim en wijsvinger uitgevoerd. In de praktijk komt het matzetten weinig voor. voor die tijd is de tegenstander al mentaal gebroken en moet hij/zij huilen of dingen gaan kapotmaken.

Schaken en seksBewerken

Schaken en seks kunnen niet tegelijk beoefend worden

Wanneer kun je je een schaker noemen?Bewerken

Je hebt het spel schaken goed gespeeld als volgende zaken van toepassing zijn:

 • Hoofdpijn
 • Je voelt je een Nerd (uiteraard ben je er ook één).
 • Je er niets van gemerkt dat je moeder (bij wie je nog tot je 40ste blijft inwonen) het salon heeft gestofzuigd.
 • Tenslotte moet je ook natuurlijk je brilletje ophebben, anders ben je geen echte schaker.
 • Je tegenstander (dit kan ook jezelf zijn moest je geen vrienden hebben) is aan het huilen in een hoekje.


Ook is het wel leuk om tijdens het schaken kleine bierspelletjes te spelen.

 
Je schaakopstelling zou er ongeveer hier moeten op lijken.

SchaakstukkenBewerken

 
Pure paardenmishandeling dit

Als je een schaakspel hebt gekocht moet je er zeker van zijn dat onderstaande onderdelen aanwezig zijn. Hieronder de opsomming van de stukken en hun karakteristieken.

 • 1 Koning of Heer. Dit is het zwakste stuk van het spel en het kwetsbaarst. Hoewel hij door de koningin strak aan het lijntje wordt gehouden, is het de Koning die het sterkst wordt verdedigd. Hij is immers de kostwinner,
 • 1 Koningin of Dame. Zoals in ieder huwelijk is zij het machtigste stuk op het bord en kan met de huishoudportemonnee onbeperkt over het hele veld reizen.
 • 2 lopers, de schuinsmarcheerders in het spel. Zijn erg snel, alleen niet zo snel als renners. Gelukkig voor hen doen er geen renners mee.
 • 2 paarden, Hoe deze stukken bewegen is nog steeds onderwerp van onderzoek. Hinneken doen ze in ieder geval niet.
 • 2 torens. Op de pionnen na de laagste stukken en het zijn de enige torens ter wereld die kunnen bewegen.
 • 8 kleine, miezerige, onderdanige pionnen. Net zoals u, onderdanige burger, zijn zij de werkelijke slachtoffers in dit barbaarse gebruik.


Deze moet je plaatsen zoals op de tekening hiernaast. Moest je nog hulp nodig hebben kan je altijd bellen naar het nummer 0906- 990 0 990 (€8/m).

SpelregelsBewerken

Bij het schaken is het uiteraard niet toegelaten om je dode schaakstukken naar je tegenstander te gooien. Moesten deze nog in leven zijn maar je tegenstander niet is dit wel toegelaten. Niet iedere soort pion mag dezelfde beweging maken. Hier volgt een lijst met de voornaamste bewegingen.

Stuk Beweging Omschrijving
pion Maximum 3 vakken de lucht in, nadien stort het neer Een machtig stuk dat vaak onderschat wordt door JOU.
Horen Blijft constant op dezelfde positie staan. Niemand snapt zijn functie.
Baard Blijft ook staan, maar groeit naarmate het spel vordert. Gevaarlijk stuk, kan onmogelijke bewegingen maken die niemand ziet aankomen.
Koper Schiet laserstralen schuin over het veld Probeert naast het liquideren van vijandige stukken ze ook op te kopen.
Koningin Schiet met haar kanon en beweegt zich razendsnel over het veld Lekker ding!
Koning Met zijn recht uitsteeksel loopt hij altijd achter de koningin Als je koning in staat is om de koningin te 'pakken', dan win je het spel niet.

In Sovjet-Rusland, pion onderschat JOU!
~ Situatie in Sovjet-Rusland over de pion

ValsspelenBewerken

Als een speler, een harddruggebruiker dus, bijna mentaal gebroken is maar nog niet helemaal, gaat hij vaak valsspelen. Bekende voorbeelden zijn:

 • Stukken naar de tegenstander gooien voordat die dood is.
 • Een pion plotseling veranderen in een nieuwe koningin. Als iemand twee koninginnen heeft, resulteert de vanzelfsprekende ruzie er meestal in dat een van beide het loodje legt.
 • Een pion vernietigen door erlangs te lopen met een andere pion.
 • De koning van de tegenstander slaan.
 • Levende stukken buiten het bord om laten lopen.
 • Het schaakbord omkeren en gelijkspel claimen.
 • Het schaakbord omkeren maar de eigen koning daarbij redden.

Leren schakenBewerken

Een bijzonder leerrijke reportage van de BBC vind je hier. Deze match tussen Kasparov en Short toont ook mooi het machtsverschil aan tussen een eenhoorn en een megachessatron.

Zie ookBewerken


Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
9 maart 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.