Silvio Berlusconi

Silvio in een denkbeeldig gesprek met een callgirl op een van zijn bunga-bunga-feestjes.

Hahahaha... bunga bunga!
~ Silvio over zijn uitbundige levensstijl

Uno Spaghetti Berlusconi.
~ De politieke situatie van la bella Italia

Silvio Berlusconi is de naam van een komedische strip en tevens de naam van het hoofdfiguur. Geestelijk vader van de strip is Romano Prodi. De strip gaat over Silvio Berlusconi, een Italiaanse ondernemer, maffiabaas, vaderfiguur, viespeuk en premier. Hij is leider van de Italiaanse politieke partij en maffiasyndicaat Volk van de Vrijheid. Een partij aan de rechterkant van het politieke spectrum. De strip is erg populair in Italië. De onhandige opmerkingen die Silvio in de strips maakt hebben ook hun uitwerking in de echte wereld, een politieke uitglijder wordt ook wel een Berlusconi genoemd.

Over het hoofdfiguurBewerken

JeugdBewerken

Tijdens zijn jeugd haalt Silvio veel kattekwaad uit. Hij heeft meerdere baantjes, maar zijn laatste baantje als krantenjongen zal uiteindelijk de rest van zijn leven bepalen. Op school is Silvio weinig te vinden, liever gaat hij om met zijn vrienden, die bij de maffia zitten. De kleine deugniet zal uiteindelijk zijn school nooit afmaken. Wanneer hij bijna volwassen is zal hij zijn diploma's met terugwerkende kracht kopen van corrupte docenten.

OndernemerBewerken

Aanvankelijk wil Silvio journalist worden, maar omdat het salaris van een goede journalist in Italië erg laag ligt, begint hij met het uitgeven van zijn eigen krant. Als snel komt Silvio erachter dat een krant die steeds de dingen vertelt zoals ze echt zijn gebeurd niet veel geld oplevert. Nee, liever laat hij mensen betalen voor het nieuws. Deze formule blijkt een groot succes en Silvio zet de formule door naar radio en televisie. In de strip Vieze Papa bereikt het succes zijn hoogtepunt door het overnemen van de laatste niet corrupte televisiezender, Silvio heeft nu alle belangrijke commerciële media in handen.

PoliticusBewerken

 
Het wapen van Berlusconi's partij in Niemand is sluwer dan Silvio (nr. 47) en Stem Silvio (nr. 49) In nr. 48 (Slivio belooft) werd gebruik gemaakt van een ander minder populair logo.

Nu Silvio rijk en belangrijk is valt hij erg op in Italië. En de toen eventjes niet-corrupte Italiaanse regering ruikt onraad. Men kondigt aan een onderzoek te starten naar Silvio en zijn praktijken. Silvio reageert geschrokken, maar in de strip Niemand is sluwer dan Silvio bedenkt Silvio het snode plan om politicus te worden. Dan kan hij de wet veranderen en voorkomen dat hij de gevangenis in moet. Silvio begint een politieke partij, genaamd Volk van de Vrijheid. Hij gebruikt zijn eigen media om het versnipperde Italiaanse politieke landschap te bundelen.

In het album Verkiezingen kun je kopen wint Silvio en het rechtse blok de verkiezingen. Silvio overtuigt zijn politieke medestanders ervan dat hij, en juist hij, premier van Italië moet worden.

Premier van ItaliëBewerken

Silvio's droom is werkelijkheid geworden. Zijn eerste politieke daad is het onschendbaar maken van het ambt van premier en dat van zijn politieke vrienden, die hij minister heeft gemaakt. Hij laat het onderzoek naar hem staken en zorgt er voor dat de rechercheurs belast met het onderzoek worden gepromoveerd naar belangrijke functies in zijn regering. Nu hij premier is heeft Silvio ook de beschikking over de staatsomroepen, die nu alleen nog maar positieve dingen over Silvio zeggen. In het album Dikke tieten in het parlement is te zien hoe Silvio zijn best doet om aantrekkelijke dames in het parlement en de regering. Ook verschijnen er op de televisiezenders steeds meer rondborstige dames, die dikwijls vergeten hun slipje aan te doen, dit tot plezier van menig Italiaanse man.

OppositieBewerken

Silvio heeft vanaf het begin van zijn politieke loopbaan last van de linkse oppositie. In de albums Wie links stemt, is een eikel en Liever Mussolini dan stinkende hippies doet Silvio verwoedde pogingen om de oppositie te schaden. Helaas lukken de pogingen niet altijd, in het album Had ik meer moeten omkopen? verliest Silvio de verkiezingen. Gelukkig voor Silvio wint het in het dubbelalbum Rumoer en onenigheid de verkiezingen weer.

VrouwenBewerken

In de strips komt een grote hoeveelheid vrouwen voor, vaak schaars gekleed, jong en met een straf figuur. Silvio is een charmeur, wanneer hij een mooie vrouw ziet dan onderbreekt hij al zijn activiteiten en heeft hij alleen nog maar oog voor de schoonheid. Dit leidt vaak tot politieke rellen en ruzie met zijn vrouw. In de strip Alles is voor Silvio maakt hij het wel erg bond, hierin in slaapt hij met de vrouwen van twee van zijn ministers. En in de strip Silvio's jonge kant is Silvio te zien met een 18-jarig meisje. Silvio heeft in bijna iedere strip wel een andere dame aan zijn hand, hierdoor is hij in Italië het symbool geworden voor hypocriete moraalridders en katholieke priesters.

UitglijdersBewerken

Door veel critici worden de uitglijders die Silvio maakt in de strips gezien als het toppunt van komedie. De uitglijders spelen zich af in de politiek, maar ook in zijn privéleven. In de strip Alles liever dan een Duitser zegt hij tegen een Duits politicus dat de rol van kampo in een Italiaanse film wel geschikt voor hem lijkt. In de strip Silvio handen thuis! is te zien hoe Silvio een parkeerwachter misbruikt en in de strip Silvio's orgie kun je lezen hoe Silvio een orgie probeert te houden in zijn partij door allemaal Italiaanse schones verkiesbaar te stellen. Een andere, in iedere strip terugkerende, uitglijder is dat Silvio links stemmende kiezer geestelijk gehandicapt noemt.

Zie ookBewerken


GROTE LEIDERS

Assad · Van den Berg · Berlusconi · Erdoğan · Franco · Hitler · Kafka
Kim I · II · III · Macron · Mandela · Mario · Merkel · Mussolini · Obama
Poetin · Robespierre · Rutte · Stalin · Thorbecke · Tito · Trump · Wouterse


Dese articola is gescrefe door ene Italiano!

}