Rhode-Saint-Genèse


Sint-Genesius-Rode (het boeit niet hoe het heet in het Frans) is een gemeente in België die afgestaan is door Limburg en net niet geannexeerd is door Wallonië. De gemeente telt niet meer dan 18.000 inwoners en is een soort getto geworden van Brussel, bewoond door schatrijke egoïsten welteverstaan. De inwoners van Sint-Genesius-Rode zijn de Rodenaars[1].

Rhode-Saint-Genèse
Plaats in België
Tel de zwembaden.

Tel de zwembaden.
Basisgegevens
Motto Et pour les flamands... pas la même chose!
Provincie Nog steeds in het welvarende Vlaanderen, dus nog enigszins gered van ontwikkelingstoestanden.
Land België
Oppervlakte 23101 eenheden
Inwoners 18.000 chichi
Portaal  Portaalicoon Plaats


BezienswaardighedenBewerken

  • De kerk (hoe kan het ook anders?)
  • Rijke villa's
  • Het Hof
  • Het hof ten Gehuchte (maar er is geen gehucht, epic fail...)
  • Het kasteel Revelingen (tussen de zovele kastelen)
  • Rijke villa's

BevolkingBewerken

 
Tu quoque??!

Momenteel is een groot deel van de Rodense bevolking Franstalig. Maar dan is de vraag: zijn ze wel Rodenaars? Het lijkt erop dat Amerikanen er zich wel kunnen vinden. Heldere informatie van onze specialist terzake:

De eerste groep bestaat deels uit tijdelijk hier verblijvenden, werkend voor internationale bedrijven of organisaties.
~ Kapitein Overduidelijk over Rodes bevolking

Het feit dat een groot deel van de bevolking Frans spreekt en de burgemeester, mevrouw Delacroix-Rolin, ook Franstalig is,

Oui, parfait!
~ mevrouw Delacroix-Rolin

euhm right... heeft ertoe geleid dat de gemeente een van de brandpunten van de taalstrijd is. Het vrouwmens is desondanks toch bijzonder lief, maar moet toch niet zo graag hebben van die Vlaamse boerenkinkels. Allereerst was er de controverse rond de benoeming van de burgemeester zelf, omdat een schandaal aan de dag kwam[2]. Daarbij willen de Franstaligen graag dat de gemeente wordt ingelijfd door Wallonië, zodat zodat ze ook tolgelden zouden kunnen winnen van zowel binnenkomende mensen van Vlaanderen als Brussel. De Vlamingen zijn hier uiteraard sterk op tegen en zien het als 'landjepik'.

Geschiedenis van RodeBewerken

Ojee, dit wordt complex...
~ Kapitein Overduidelijk

Rode lag vanaf de Frankische tijd in de Brabantgouw, waar de schuimbekkende runderen de ploegen voorttrokken in de roze schijn van de ochtendglorie gepaard met het ondergaand nachtgesternte aan het hemelgewelf dat daarna plaats moest maken voor de warme zonnestralen, in de invloedssfeer van de pauselijke landerijen.

Daarna kwam het in de handen van de Romeinen terecht die het per direct terug afstonden, omdat de rumoerige bevolking niet ophield met ruziemaken om de taal. Later werd het terug in bezit genomen door de paus, die op zijn beurt gelyncht werd door de Walen. Het daaropvolgend spoedconclaaf werd ook grondig in de war gestuurd om de Kerk geen kansen meer te bieden. Zij namen de touwtjes in handen, helemaal tot de eeuwwisseling met de 20ste eeuw. Dan werd het weer definitief Vlaams.

In tegenstelling tot het nabijgelegen Henegouwse Halle maakte Rode later deel uit van het hertogdom Brabant. Brabant, gewoon Brabant.

Jaarlijkste evenementenBewerken

  • Eerste zondag van september: De Gordel - een actie van de politie om mensen aan te sporen de gordel te dragen.
  • Begin september: schoolstart.

Bekende inwonersBewerken

Les referencesBewerken

  1. Niet te verwarren met de Rhodesiërs, nvdr.
  2. Bronnen lopen uiteen: het zou voornamelijk gaan omwille van haar bizarre verschijning op straat, nadat ze zich in haar thee had verslikt en het goedje op haar kleren terechtgekomen was.

Zie ookBewerken