Slag om Wolluk

De slag om Wolluk, of in het net de slag om Waalwijk, is een historische veldslag in de tijd van het Nederlandse keizerrijk. Het keizerrijk had onder keizer Wallah net België veroverd, maar een aanval op Frankrijk verliep minder en het Franse leger dreef de Nederlanders terug tot de stad Waalwijk in Noord-Brabant. Generaal Balkenende de Wallah besloot hier zijn troepen te reorganiseren en 'stand te houden tot het laatste schaap' zoals hij het noemde. Weldra rukten de Franse Waffen-SS op tot de Loonse en Drunese duinen en wist het landweggetje door het Loonse hoekske te nemen en bereikten zo de stadsranden.

De eerste dag, 1 februari.Bewerken

 
Een Nederlandse tank ligt op de zijkant na door een vliegtuigbom van de weg geblazen te zijn. Door het dikke pantser kon de bemanning ontkomen.

De Nederlandse Tijgers sloegen de Fransen nu terug naar Kaatsheuvel en ondernamen daarna een raketaanval op de stad waardoor het oude stadhuis in de as werd gelegd. De Fransen deden drie nieuwe aanvallen en de Nederlanders moesten al hun reserves inzetten om deze aanvallen te keren. Toen verschenen echter de nieuwste Nederlandse Tijgertanks op het slagveld, monsters, die dingen. Laat in de avond veroverden zij het 'Loonsche café op de hoek' en stootten verder door tot in de duinen waar ze echter vastliepen. Een Franse tegenaanval met luchtaanvallen vernietigde de Waalwijkse burgemeester Floris Jan de vierde van Oranje's wc-bril.

De tweede dag, 2 februari.Bewerken

De Fransen deden een nieuwe aanval op Waalwijk, maar faalden in het nemen van de vitale weg door de stad: De burgemeester Smeelerlaan. Nu deden de Nederlanders een grote tegenaanval die de Franse insloot in een nauwe kring rond het Tankstation bij de spoorweg. Na drie uur harde gevechten capituleerde de Franse veldmaarschalk Delattré samen met 12.000 Franse soldaten, de bolg van de Franse Waffen-SS. Nu openden de Nederlanders een trommelvuur op de Franse stellingen in Kaatsheuvel die aan flarden werden geschoten.

De laatste schoten.Bewerken

De derde dag van de veldslag verliep in alle opzichten in het voordeel van Nederland. De Fransen werden uit Kaatsheuvel verdreven en een Franse aanval op Drunen faalden. De Loonsche en Drunesche duinen werden het strijdtoneel van verbeten loopgravenoorlog tussen Franse en Nederlandse soldaten, waarbij er aan beide zijden velen sneuvelden. In de loop van de avond echter werd duidelijk dat de Fransen niet konden winnen en ze trokken zich terug uit Waalwijk.

Zie ookBewerken

Gezellige Gewapende conflicten

Wereldwijd
Wereldoorlogen (I · II · III · IV) · Koude Oorlog · WK Voetbal 2010 · Eerste Internetoorlog
Nederland
De Grote Nederlandse Oorlogen · Nederlands-Friese Oorlog · Koffieoorlog
Patatoorlog · Prijzenoorlog · Tachtigjarige Oorlog · Televisieoorlog · Slag om Wolluk
Midden Oosten
Golfoorlog · Grote Olieoorlog · Tweede Gazastrookoorlog · Zesdaagse Oorlog
Ergens anders
Amerikaanse Burgeroorlog · Dierenoorlog · Kabeljauwoorlogen · Slag om Wiener-Schnitzel · Smurfenoorlogen · Taalstrijd