Slavoj Zizek

Zizek overtuigt een menigte van het bestaan van ufo's.

Naar de goelag met hen, allemaal!
~ Zizek

Slavoj Zizek is een communist, Marxist, filosoof en ufoloog uit de voormalige Tito dictatuur. De filosoof staat bekend om zijn bijzondere manier van praten. Zizek is heftig gekant tegen het kapitalisme, en is een groot voorstander voor invoering van een Stalinistisch regime als oplossing voor dit probleem. Zelf groeide hij op in een dictatuur, voor velen een verklaring voor zijn sentiment.

FilosofieBewerken

Volgens Zizek komen alle problemen in de moderne samenleving voort uit het bouwen op een probleem dat altijd een probleem zal blijven, namelijk het kapitalisme. Zijn alternatief is onbekend, want hij kan alleen oproepen tot het omverwerpen van het kapitalisme en een Bolsjewistische revolutie, maar echt concrete plannen heeft hij nooit duidelijk gemaakt.

Zizek ontkent stellig dat hij aanhanger is van het Stalinisme, al idoliseert hij Stalin wel en staat hij vaak met een glimlach voor Stalin portretten. Ook op het gebied van humor heeft Zizek een aparte kijk op de wereld. Voor Zizek hebben moppen en Hegel veel met elkaar te maken. Als iemand een mop als deze maakt:

"Een man ziet een lelijke hond lopen met zijn baasje. Zegt de ene tegen de andere: Zag jij net die hond daar? Zegt de andere: Ja, als je zo'n baard en snor hebt en zo'n lelijke hoed, begin je wel op een hond te lijken inderdaad."

Dan ziet Zizek daar meteen een synthese in van een hond en een mens, hoe die twee als ze in een synthese samenkomen tot iets ontzettend lelijks leiden. Dat deze wereldvreemde figuur zo in elkaar steekt, maakt maar weer duidelijk waar dat communisme toe kan leiden. Men gaat dingen zo klein als een suikerpotje op het aanrecht al met Hegel in verband brengen. Zizek werkt ook aan een ontzettend dikke analyse van Friedrich Hegel. Ook het feit dat hij zo'n onbegrijpelijke filosoof kan begrijpen zegt maar weer genoeg over zijn eigen onbegrijpelijkheid. Zizek onderzoeker Kesel zei ooit: "Hij is voortdurend op zoek naar wat er in de werkelijkheid niet klopt." Helaas heeft hij zichzelf nog nooit gevonden.

Een lacaanse psychoanalyse van ZizekBewerken

Zizek heeft een catastrofale invloed op de samenleving. Doordat deze man zich niet bewust is van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, voortkomend uit zijn ufologische religie, kan hij een verderfelijke invloed uitoefenen onder communisten en staatsburgers, door een verdere verbreiding van het geloof in deze verschijnselen. Zizek heeft een karakter dat zeer tegenstrijdig is, hij is aan de ene kant geen stalinist, aan de andere kant bewondert hij hem zonder het zelf door te hebben. Hieruit blijkt een depersonalisatie van het zelf, dit is een bekend verschijnsel binnen de psychiatrie. Niet alleen depersonalisatie, maar ook derealisatie blijkt een grote rol te spelen bij Zizek, wat onder andere blijkt uit zijn volledige verlies van de werkelijkheid als hij zelfs een theepotje met Hegel in verband brengt. Toch blijkt de derealisatie niet te ernstig, als Zizek over zichzelf zegt: "Schrijf dit maar op: we dachten met een vulgaire fascist te maken te hebben, maar hij bleek veel erger." Veel inzicht heeft hij in ieder geval wel. Uit dit inzicht blijkt weer de onbegrijpelijkheid van Zizek, dit is eigen aan deze filosoof, omdat hij zich baseert op Hegel. De Zizek die we hier zijn, is een werkelijke Zizek, omdat hij duidelijk maakt hoe de politiek incorrecte uitspraken voor hem correct zijn. Het maakt nog meer duidelijk wat voor een bijzonder persoon Zizek is. In zijn introspectie heeft Zizek bij zichzelf niks kunnen vinden, anders had hij allang ontdekt dat er in de werkelijkheid iets niet klopt. Zizek heeft nog nooit officieel diagnoses gekregen, maar er is op basis van een oppervlakkige beschouwing van deze filosoof toch wel veel te vinden wat kan duiden op derealisatie en depersonalisatie.

The sublime object of ideologyBewerken

Dit boek is geschreven door Zizek en gaat over postmodernisme en allerlei culturele verschijnselen, zoals ufo's. Hij maakt gebruik van de opmerkelijke psychoanalist Lacan, die bekend staat om zijn afkeer van Freud die veranderde in een behoefte aan een relatie met Freud. Het boek is een psychoanalytische theorie van de ideologie, wat een moeilijk woord is voor geblaat. In het boek beschrijft hij hoe wij cynisch zijn, en toch maar steeds hetzelfde blijven doen, zo is Zizek cynisch over de samenleving, maar blijft hij maar doormekken met zijn kritiek.

Zizek en ufo'sBewerken

 
Een grey.

Zizek is een bekend ufoloog. Hij heeft onder andere in 'For they know not what they do' kritiek gegeven op politicus, die ufo's geheim houden voor de bevolking, waarvan Zizek vindt dat dit openbaar gemaakt moet worden. In zijn andere boek 'The plague of fantasies' beschrijft hij de verbanden tussen fantasie en ideologieën, daarin zegt hij onder andere dat onder andere omdat mensen ufo's met fantasie in verband brengen, dat deze fenomenen niet genoeg invloed uitoefenen op onze samenleving. Men dient zich ten volle bewust te zijn van de grote invloed die ufo's hebben op onze samenleving. Zizek is groot voorstander van een communistische ideologie, omdat de samenlevingen van buitenaardsen grotendeels gebaseerd zijn op communistische ideologieën. De bewoners van Jupiter leven veelal in gemeenschappen, kiboetzim, die de joden van de Jupiterianen hebben overgenomen, waarin men samen een land opbouwt. Het verschil tussen de jupiterianen en joden is dat de jupiterianen geen conflict met een andere bevolkingsgroep hebben. Onder andere door zijn contact met Greys heeft Zizek een goed beeld kunnen krijgen van de manier waarop een moderne samenleving die communisme implenteert kan werken, waarin deze staatsvorm voor een ideale samenleving kan zorgen, zoals Thomas Moore die reeds beschreven heeft in zijn Utopia. De buitenaardsen hebben deze samenlevingsvorm gebaseerd op het doen van het tegenovergestelde van wat mensen doen op aarde, daardoor bereikte men de ideale staat. Zizek was hier zo van onder de indruk, dat hij helemaal van slag raakte en zichzelf niet meer begreep, waardoor hij wartaal over het ware communisme begon uit te slaan, wat dus eigenlijk afkomstig is van buitenaardsen en grote gelijkenissen vertoont met Utopia.

Zizeks popcultuur analysesBewerken

Zizek analyseert graag de popcultuur. Zo vindt hij dat The Sound of Music facistisch is. Dat Zizek kijkt naar zulke kinderfilms als The Sound of Music zegt al genoeg over de ernst van Zizek in waar hij naar kijkt. Het is nog afwachten op de cultuuranalyses van Samson en Gert en de Teletubbies.


Familierelaties tussen Zizek en TolstojBewerken

Er waren verscheidene theorieën rond dat Zizek en Tolstoj familie van elkaar zouden zijn. Dit wordt ook wel het Zizek-Tolstoj complot genoemd. Er is nog nooit officieel nieuws over naar buiten gekomen, maar Zizek is in werkelijkheid een achterneef van Tolstoj, die zeer sterke overeenkomsten blijkt te hebben met het karakter en de overige familie van Tolstoj. Tolstoj zag zichzelf net als Zizek als een soort profeet die nieuwe dingen aankondigde en zij baseren zich beiden op het christendom. Zo wil Zizek een communistische samenleving en terugkeren naar de christelijke waarden, waarin iedereen voor elkaar zorgt, wat overeenkomt met Tolstojs ideeën. Tolstoj baseerde zich op de bergrede en Zizek baseert zich vooral op zichzelf en de ideeën die hij van buitenaardsen doorkreeg over hoe de ideale samenleving eruit hoort te zien, daarnaast liggen zijn ideeën ook tegen het christendom aan. Zij vinden beiden het principe om je vijanden lief te hebben belangrijk.

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Slavoj Žižek.

Zizeks scheermesjeBewerken

Zizek heeft een scheermesje waar hij heel erg aan gehecht is. Deze draagt hij altijd bij zich bij zijn lezingen. Het doet hem altijd denken aan zijn oma, omdat die het scheermesje als eerste had.

Zie ookBewerken


  Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek