Wiki-Sophialogoav.png

Sophia is een aardappel. Niet zomaar een aardappel, maar ONZE aardappel. Het is het grote symbool van Oncyclopedia en wordt geëerd door alle Oncyclopedisten. Het is dan ook de gewoonte om als een soort ontgroening voor de nieuwe Oncyclopedisten om zich de twee dagen volgend op de registratie op te sluiten met de computer en dan twee dagen te bidden voor de hoofdpagina en Sophia. Ook schijnt het geluk te brengen een Sophia-amulet te dragen, maar dan moeten er wel twee nieuwe artikelen per dag aan de Oncyclopedia worden toegevoegd om de genezende en beschermende krachten van Sophia te behouden. Men probeert tegenwoordig ook om Sophia heilig te verklaren in de Katholieke kerk.

Ontstaan

 
In Mekka wordt Sophia nog steeds geëerd

Ten tijde van het ontstaan van de mens (toen er nog geen andere diersoorten waren) en de devolutie nog moest beginnen, was het een tijd van hard werken en weinig ontspanning. De mens moest de wereld nog opbouwen en 'Arbeit macht frei' was in die dagen nog een zeer gebruikelijk motto. Na een aantal jaren begonnen de eerste mensen toch te klagen dat ze ook wel eens iets anders wilden doen dan werken, slapen en eten. Toen creëerde God Sophia om de mens te vermaken en de mens werd geleerd zichzelf te vermaken. Als eerste leerde Sophia de mens voetballen, tv kijken en ongezond eten. Toen de mens dit geleerd had, leerde Sophia ook andere, minder belangrijke bezigheden, zoals lezen, andere sporten zoals curling en natuurlijk het neuspeuteren. Uiteindelijk had Sophia de mens zoveel dingen geleerd, dat de mens zelf sporten - nog onzinniger dan curling - kon gaan bedenken en de hulp van Sophia niet meer nodig had. De mens wilde Sophia echter niet kwijtraken en besloten de Oncyclopedia ter ere van haar op te richten.

Goddelijkheid

Toen God na haar/zijn filosofische gesprek met Frederik Nietznut al haar/zijn taken afstootte en haar/zijn eigen dood in scène zette om rustig over een aantal dingen na te kunnen denken, Stelde zij/hij Sophia aan als Oppergodin, symbool van het wispelturig, onlogisch, veranderlijk vrouwelijke, naast Wubbo, die het (ehm... hier brand ik mijn vingers niet aan-) mannelijke principe vertegenwoordigt. Vanaf dat moment was het Universum absurd en de zotten Koning. De Oncyclopedisten stelde Sophia aan als de hoeders van de Sophiaanse Mysteriën en deze Lagepriesters zien erop toe, dat het Principio Nonsensicalis niet besmeurd wordt door logica, waarheid, redelijkheid of gezond verstand. Later is zij uitgeroepen tot Wubboïstische godin van de wijsheid.

Woonplaats

Sophia woont in het vissersdorpje Groningen, in het Oosterpark. Sophia was altijd zeer tevreden met deze plaats aangezien het naast het stadion van FC Groningen lag. Tegenwoordig huist FC Groningen zich in Leeuwarden naast Grutte Pier.

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
7 juli 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.