Oncyclopedia:Algemeen voorbehoud: verschil tussen versies

9.391 bytes toegevoegd ,  27 mei 2013 18:03
voila. aanpassen kan altijd nog via overleg
(voila. aanpassen kan altijd nog via overleg)
{{serieus}}
[[Afbeelding:Wiki.png|right|link=Oncyclopedia]]
<center>'''Voor een kortere beter verteerbare versie is er [[Lees mij|deze pagina]].'''</center>
 
[[Afbeelding:Wiki.png|center|link=Oncyclopedia]]
Als u nog niet wist wat de Oncyclopedia is, en u het vermoeden heeft zich hier op Wikipedia te bevinden, dan kunt u zichzelf beter <s>van kant maken</s> maar weer terug naar school sturen, maar u heeft geluk, we zijn mild gestemd. Of niet...
 
==Oncyclopedia in een kokosnotendop==
De '''Oncyclopedia Neerlandica''' is een internetparodie op [[Wikipedia]], hoewel iedereen hier andersom beweert. Hierdoor klopt de zin hiervoor niet, maar u moet het maar even andersom lezen. Wij zijn een encyclopedie, al is het een onzinnige. Even diepgaand: wij zijn een ''wiki'', wat betekent dat iedereen hier vrij kan bewerken en rondkijken, binnen de grenzen van het doel van de Oncyclopedia (zie hieronder). Wij maken verder deel uit van een internationaal project, genaamd Uncyclomedia. Zie [http://uncyclopedia.info hier] voor alle andere Oncy's in andere talen en [http://uncyclomedia.org hier] voor meer info over Uncyclomedia.
 
'''Oncyclopedia''' (zie [[#Voetnoten|verder]] voor andere benamingen) is een Nederlandstalige internetencyclopedie met humoristische inhoud. Deze website stelt het parodiëren van de Nederlandstalige feitendatabase ''Wikipedia'' voorop. Daarom ziet Oncyclopedia er ogenschijnlijk hetzelfde uit, evenals de manier waarop inhoudsartikelen worden gepresenteerd. Oncyclopedia wordt opgebouwd en beheerd door derden en garandeert het publiek bijgevolg een zo groot mogelijke toegankelijkheid en vrijheid tot bewerken. De software die dit toelaat draagt de naam ''wiki'' en is ontwikkeld door [[:mw:|MediaWiki]]. De website is een initiatief van [[Gebruiker:Rongo|iemand uit Groningen]] met het pseudoniem "Rongo" die zich gebaseerd heeft op het oorspronkelijk concept van de Engelstalige ''Uncyclopedia''.
Omdat wij een parodie zijn op allerlei encyclopedieën, staat humor bij ons op de eerste plaats. Als het niet grappig is, dan is het niet waard om te bestaan. Wij hanteren dan twee gouden regels waar iedereen zich aan moet houden:<br> <br><center><big>''Weest grappig, en niet stompzinnig!''</big></center><br> <center>en</center> <br><center><big>''Gedraagt u zich niet als een klojo (m/v)!''</big></center><br>
 
Initieel enkele webpagina's groot in 2005, daarna als onafhankelijk project in 2006, wordt er vandaag nog verdergewerkt aan het uitbreiden van de inhoudsdatabase op Oncyclopedia. Dit gebeurt onder het toeziend oog van zowel Nederlanders als Belgen.
==Regeltjes==
 
==Beheer==
Zoals bijna elke website hebben we een paar regeltjes, een aantal vuistdingen die allemaal uitgebreid in de [[ON:BG|Beginnersgids]] en het [[Oncyclopedia:Beleid|Beleid]] uitgelegd staan.
*Weest grappig en niet stompzinnig. Ga niet artikelen aanmaken met alleen wat stom geram. Artikelen die in beroerd Nederlands zijn geschreven hebben een aanzienlijk kleinere overlevingskans dan artikelen die ''wel'' met hoofdletters en punctuering zijn gevoed.
*Als u aan een discussie mee gaat doen, houdt deze wel constructief. Ga niet iedereen lopen afkraken, houd het beleefd.
*Wij zijn geen Wikipedia, en wij moeten daarom ook niets van de "waarheid" hebben.
 
===Beheerders en bestuur===
Oncyclopedia is [[Oncyclopedia:Beheerders|ons]] kindje, bij wijs van spreken, dus zullen wij het niet leuk vinden als u allemaal troep gaat neerkwakken of dingen neer gaat zetten die wij niet goed vinden. Wij bannen u negen van de tien keer wanneer u:
*Gaat cyberpesten (eigenlijk altijd).
*IJdelheid gaat lopen te verkondigen (meestal na een keer waarschuwen pas)
*Herhaaldelijk troep gaat lopen aanmaken.
*Sokpoppen aanmaakt. Bewerken of inschrijven onder verschillende namen zorgt er al voor dat wij u strenger in de gaten houden, want sokpoppen gedogen wij. Er is niets aan het handje zolang u en uw sokpoppen zich maar gedragen, maar als u er 10 aanmaakt zullen wij veel minder mild gestemd zijn.
*Gaat trollen. Als u alleen maar onzin gaat lopen verkondigen op bijv. fora of overlegpagina's, bannen we u vrijwel meteen. Als u een proxy-adres heeft, is het bijna altijd zo dat u minder goede bedoelingen heeft. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, lees het woord "bijna".
*Gaat <s>huilen</s> klagen. Eigenlijk interesseert het ons voor geen donder als u niets aan de Oncy vindt, u een pagina ontzettend slecht vindt (of niet vindt kunnen) of hier niet meer wilt komen. Houd de eer voor uzelf en vertrek. Scheelt ons, en uzelf heel veel moeite.
*Racistische en discriminerende dingen gaat lopen uitgallen. Waarom niet, spreekt voor zich.
*Gaat bedreigen. Met doodsbedreigingen en figuurlijke dingen als "ik snij je nek door", bevind je je op zeer glad ijs. Ja, ik weet, het is leuk bedoeld allemaal, en u en uw vrienden zullen er hartelijk om kunnen lachen, maar het is zo dat de rechter alleen oordeelt op hoe het "slachtoffer" zich voelt. Of het nu leuk of niet leuk is bedoeld - bannen zullen wij u.
 
Beheerders (anders: admin, administrator, moderator, sysop...) van deze website worden door derden gekozen<ref>Zie het [[Oncyclopedia:Beleid/Moderatoren|Moderatorenbeleid]] voor meer informatie.</ref>. Zij vormen het leidend of coördinerend team. De leden in dit team genieten extra bevoegdheden of privileges. Deze bevoegdheden houden vooral mogelijkheden in om bijvoorbeeld inhoud permanent te kunnen verwijderen/verzegelen en andere gebruikers van deze website te kunnen buitensluiten. Oncyclopedia onderscheidt in het leidend team twee groepen: de gebruikers die alle privileges in handen hebben en gebruikers die alle privileges hebben uitgezonderd het geven of ontnemen van extra bevoegdheden. Wie nu waarover beslist, wordt duidelijk in de volgende toelichting.
Het bannen gebeurt door middel van het blokkeren van accounts en IP-adressen. Een IP-adres is een kunstmatige identiteit op het internet. Hiermee kunnen we mensen traceren en dergelijke, maar gevoelige informatie zullen wij nooit openbaar maken, net als het IP-adres zelf, tenzij u het wenst om anoniem zonder een gebruikersnaam te bewerken (zie het [[Oncyclopedia:Beleid/Privacy|privacybeleid]]).
 
In rechtstermen is Oncyclopedia geen organisatie, maar wel een feitelijke vereniging. In iedere vereniging wordt een soort Dagelijks Bestuur (DB) samengesteld. De leden van het DB zijn minstens gebruiker op deze website en verkozen tot beheerder. Aangezien dit "bestuur" vrij klein is en meegenomen het feit dat er ook slapende leden zijn, is het contact over het algemeen goed. Hieronder de samenstelling:
Onthoud: deze dingen staan vrij, en kunnen op elk moment veranderd worden door admins die bureaucraten zijn. Tevens zijn dit geen harde feiten, maar richtlijnen die op het ene moment weer anders kunnen zijn, totaal afhankelijk van het humeur van de desbetreffende admin.
* Bureaucraten: genieten alle privileges en verzorgen de externe communicatie (e-mail, sociale media, ...). Zij zien ook toe op het intern [[ON:B|beleid]] (huisregels) en mogen hieraan wijzigingen aanbrengen. Deze beheerders hebben meestal een extra stemming doorlopen om in deze rol bekrachtigd te worden.
* Beheerders: genieten de meeste privileges, maar gebruiken deze vooral ter onderhoud van de website.
 
Het bestuur heeft als taak de interne werking van de website goed te laten verlopen. Geen enkel lid in het DB wordt betaald. Oncyclopedia is en blijft een product van vrijwilligers.
Bij <s>klachten</s> verdere opmerkingen, zoals wanneer u het niet eens bent over een blokkade, kunt u altijd terecht bij ons e-mailadres: [mailto:[email protected] [email protected]].
 
Het is echter vaak het geval dat het DB zich beroept op het advies van de actieve (effectieve, dus geen anonieme) gebruikers wanneer er beslissingen gevormd moeten worden. Bureaucraten kunnen steeds taken delegeren naar overige beheerders of gebruikers.
==Belangrijke links==
 
Belangrijke nota: Oncyclopedia BEHOORT NIET TOE aan Wikipedia. Het beheer van Oncyclopedia heeft EVENMIN iets te maken met de Engelstalige Uncyclopedia. Deze website en dit beleid staan op zichzelf.
 
===Server===
 
De server waarop de systeembestanden en -mappen (root) draaien, staat in Canada en heeft genoeg capaciteiten om deze website open te stellen voor het grote publiek. De serverbeheerder is ook Canadees en beheert tientallen andere taalversies van Oncyclopedia. Soms kan er echter ''downtime'' optreden: de website is dan onbereikbaar door één of andere fout. Iemand van de bureaucraten brengt de serverbeheerder op de hoogte. Niemand anders dan de serverbeheerder kan de fout rechtzetten en de website herlanceren. Het DB mailen heeft dus niet veel zin.
 
===Aansprakelijkheid===
 
De serverbeheerder is desondanks niet de eindverantwoordelijke, want hij biedt enkel de gratis dienst van het serverbeheer aan. De eindverantwoordelijkheid ligt volledig bij de plaatser van de bewuste inhoud. Er moet in het achterhoofd gehouden worden dat dit meerdere auteurs kunnen zijn. Mocht iemand (een lezer of gebruiker) aanstoot nemen aan ongewenste inhoud, staat het DB altijd open voor bemiddeling. Men dient dan wel letterlijk passages te citeren waaraan men uiteindelijk aanstoot neemt. Karakteristiek aan inhoud op Oncyclopedia is dat het vaak stereotypen, clichés en verdraaiingen van werkelijkheden weergeeft en hoe dan ook nooit de intentie heeft om personen, instanties of groepen in diskrediet te brengen.
 
De geplaatste inhoud valt wel onder de wetgeving waartoe de plaatser behoort. Woont de plaatser in Rusland, dan valt de geplaatste inhoud onder de Russische wetgeving. Ook al staat de server in Canada en zijn onze beheerders Nederlands of Belgisch. Indien blijkt dat het DB het nalaat of weigert een klacht op te volgen, hebben de beheerders met de meeste bevoegdheden/privileges (bureaucraten) een collectieve verantwoordelijkheid. Een klacht opvolgen betekent een onderhandelingsprocedure opgestart te hebben. Oncyclopedia bedient niemand op zijn wenken, de bureaucraten hebben steeds het recht een klacht ongegrond te vinden (uiteraard gestaafd met de nodige argumenten). Zaken waaraan Oncyclopedia principieel niet toegeeft is censuur vanuit ideologie, positieve discriminatie of sympathie voor iemand of iets.
 
Omwille van het publieke karakter van een bijdrage, kan een specifieke schrijver geen bezit opeisen op inhoud. Een gebruiker kan zijn eigen bijdrage dus niet zomaar meer terug verwijderen, tenzij die motiveert dat de inhoud niet overeenstemt met de visie of de richtlijnen van Oncyclopedia (beleid) of zolang de bewuste bijdrage de laatste aan het artikel is. Bijgevolg "is" de website van iedereen die eraan meegewerkt heeft.
 
De enigen die zich bezig houden met de kwaliteitscontrole van de binnenkomende bijdragen zijn de [[Oncyclopedia:Controleurs|controleurs]] en [[Oncyclopedia:Beheerders|beheerders]]. Zij kunnen altijd bijdragen weren of ze herstellen tot hun laatste staat. Dit mogen zij omdat zij formeel vertrouwen van de actieve, effectieve gebruikers genieten.
 
==Inhoud==
 
Oncyclopedia staat vol met onzin, satire, ironie, sarcasme, hyperbolen en nog meer stijlvormen in de vorm van inhoudelijke tekst in combinatie met bestanden (afbeeldingen, geluid, andere media...) maar de grondslag van de inhoud op Oncyclopedia is kort gezegd humor. Als het niet om te lachen is, heeft het geen bestaansrecht.
 
Artikels of inhoud beoordelen is dan ook een moeilijke taak. Voor iedereen is "leuk" wat anders en niet iedereen kan lachen om een specifieke grap. Oncyclopedia is redelijk vrij wat betreft het toelaten van inhoud - zelfs als deze inhoud (met afbeeldingen) de grens opzoekt of overschrijdt. Controleurs en beheerders hanteren richtlijnen over wat grappig kan zijn en wat niet onder de naam van een [[ON:CURSUS|Humorcursus]] en een [[ON:BG|Beginnersgids]].
 
Over het algemeen gelden overal de twee gouden gedragsregels:
*Wees grappig en niet stompzinnig;
*Gedraag je niet als een kleuter of randdebiel.
 
Omdat de inhoud op Oncyclopedia niet vergelijkbaar is met die van Wikipedia, houdt dat niet in dat onze inhoud daarom serieuzer genomen moet worden. We benadrukken met klem dat niets van Oncyclopedia's inhoud ook echt serieus genomen moet worden maar daarentegen enkel te gebruiken als bron van grappige teksten die verder inhouden.
 
==Handhaving van afgekeurde inhoud==
 
Soms zijn er mensen die de inhoud in bepaalde artikelen niet grappig vinden en deze ernstig gaan nemen, of gaan opvatten als beledigend of anderszins onaanvaardbaar. Oncyclopedia hanteert ook een [[ON:B|beleid]] over de toelaatbare inhoud. Er moet nadruk gelegd worden op het feit dat Oncyclopedia '''onzin''' is en geenszins uit is om te beledigen, te lasteren of wat dan ook: Oncyclopedia neemt iedereen op de hak en steekt overal de draak mee, zolang het maar grappig is. Oncyclopedia's beleid verbiedt inhoud die discriminatie, racisme, cyberpesten, privacyschendende inhoud, (zelf)promotie, bedreigingen en alle overige dingen die naar goeddunken van de beheerders als onaanvaardbaar worden opgevat. Bij gevallen waarin één van deze keuzemogelijkheden en andere onaanvaardbare vormen van inhoud voorkomen, wordt passend gestraft met een blokkade en eventueel verdere maatregelen die worden uitgevoerd naar goeddunken van de [[Oncyclopedia:Bureaucraten|bureaucraten]].
 
Oncyclopedia pakt op systematische wijze cyberpesten of ongrappige teksten aan. Oncyclopedia distantieert zich van alles wat anders bedoeld is dan humoristisch. Alle bijdragen aan deze website, anoniem of niet, worden immers gelogd voor onbepaalde duur (Zie ook de kop [[#privacy|Privacy]]). In het geval van cyberpesten zijn vaak onbekende en/of minderjarige personen betrokken en zijn bestemd om personen doelgericht te schaden. Cyberpesten wordt, met name bij de ernstige gevallen, daarom ook gemeld aan het sociaal weefsel waarin de betrokkene zich bevindt, indien mogelijk, door middel van het traceren van het IP-adres (zie Privacy voor meer). Dit is meestal een school of andere onderwijsinstantie.
 
==Licenties en auteursrechten==
 
Oncyclopedia is een non-commerciële site en daarom doen we niet aan advertenties en/of winstvergaring. Alle inhoud is vrij beschikbaar onder de Creative Commons BY-NC-SA 2.5<ref>BY-NC-SA 3.0 geldt alsmede, maar over het algemeen wordt 2.5 gebruikt.</ref> licentie. Dit houdt in dat een naamsvermelding gewenst is, dat de inhoud niet voor commerciële doeleinden is en dat er bij plaatsing elders dezelfde licentie geldt.
 
Over auteursrechten doen we over het algemeen niet bijzonder moeilijk. Het is uiteraard belangrijk, maar met een naamsvermelding en een bijpassende keuzelicentie is meestal de kous ermee af. Indien er toch sprake is van copyrightschendend materiaal dat niet opgemerkt is door de beheerders en behandeld, kan de rechtmatige eigenaar van het betroffen bestand/de betroffen bestanden terecht op ons e-mailadres (zie de kop [[#Contact|Contact]]) om een verzoek te doen tot verwijdering van deze bestanden. Dit zal vervolgens worden behandeld door de bureaucraten en vrijwel onmiddellijk worden uitgevoerd.
 
Belangrijke nota: beheerders kunnen niet alle bestanden die er binnenkomen op de servers waarop Oncyclopedia staat controleren, aangezien deze (zie de kop "[[#server|Server]]" onder de kop "[[#beheer|Beheer]]") ook bestanden van andere websites bevatten die eveneens op deze servers gehost worden. Deze bestanden zijn herkenbaar op de domeinnaam ''uncyc.org''. Ook Oncyclopedia's bestanden staan op deze domeinnaam maar niet die van Oncyclopedia zelf. Over deze websites en deze bestanden heeft noch Oncyclopedia noch haar beheerders invloed op.
 
==Privacy==
 
Oncyclopedia respecteert de privacy van gebruikers - iedereen is anoniem en kan naar eigen wens anoniem blijven. Echter, alles wat zij achterlaten op Oncyclopedia is terug te vinden, maar alles wat niet op Oncyclopedia terug te vinden is wordt niet gebruikt of misbruikt. Als iemand onaangemeld een bewerking achterlaat, wordt het IP-adres van de betreffende persoon zichtbaar op de [[Speciaal:RecenteWijzigingen|Recente Wijzigingen-pagina]]. Als iemand liever niet zijn/haar IP-adres openbaar wilt maken, kan hij/zij het beste een [[Speciaal:Aanmelden|account aanmaken]]. Bij het aanmaken van een account zijn alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord verplicht - de rest is optioneel. Deze opgegeven informatie is niet direct zichtbaar voor beheerders.
 
Indien nodig, kunnen beheerders IP-adressen van gebruikers opvragen, achterhalen en deze traceren, maar beheerders zullen '''nooit''' deze gegevens openbaar maken.
 
Zie ook het [[Oncyclopedia:Beleid/Privacy|privacybeleid]].
 
==Internationaal==
Oncyclopedia is een onderdeel van een meertalig overkoepelingsproject om onzinnige inhoud te verspreiden en beschikbaar te maken voor iedereen. Dit project heet ''Uncyclomedia'', analoog aan ''Wikimedia'' voor de verschillende Wikipedia's. Dit wordt beheerd door een internationale gemeenschap via de website [[:meta:Main_Page|UnMeta]].
 
==Contact==
 
Oncyclopedia heeft een e-mailadres waar iedereen, indien wenselijk, voor lezersklachten en zaken die over de site zelf gaan, met Oncyclopedia contact zoeken. Dit gaat via het e-mailadres [mailto:[email protected] [email protected]]. Bij suggesties over een artikel en klachten over gebruikers kunt u het best terecht op de overlegpagina van het desbetreffende artikel/de desbetreffende gebruiker (ook wel de "misverstanden"-pagina genoemd) of bij beheerders.
 
Oncyclopedia heeft ook Twitter, Facebook en een blog. Zie meer hierover op [[Oncyclopedia:Asociale media|de aparte pagina hierover]].
 
==Voorbehoud omtrent deze tekst==
 
Het staat de bureaucraten van Oncyclopedia vrij deze tekst naar eigen goeddunken en overleg op elk moment te wijzigen. Tevens zijn dit geen harde feiten (daar heeft Oncyclopedia een hekel aan), maar richtlijnen op informerende basis die op het ene moment weer anders kunnen zijn.
 
==Belangrijke links omtrent Oncyclopedia en haar doel==
 
Als u <s>de moed heeft verzameld</s> graag de Oncyclopedia wilt verrijken met uw inhoud, maar hier voor het eerst bent, óf niet helemaal weet hoe de Oncy in elkaar steekt, óf u twijfelt of u humor heeft (iedereen heeft het, alleen niet bij iedereen even veel), staan hier een aantal links naar pagina's die eigenlijk iedereen hier gelezen zou moeten hebben.
*[[ON:CURSUS|'''De Humorcursus''']]. Een gids vol humortactieken en een overzicht welke vormen van humor wij over het algemeen accepteren.
*[[ON:BG|'''De Beginnersgids''']]. Een gids met een overzicht hoe de Oncy in elkaar steekt, met ons doel, schrijverstips etc.
*[[Oncyclopedia:Beleid|'''OnsHet BeleidHoofdbeleid''']]. SpreektDeze vooris zich.uitgebreid met aparte sub-beleidpagina's, te weten:
**[[Oncyclopedia:Beleid/Blokkeringen|Het Blokkeerbeleid]], m.b.t. het blokkeren van gebruikers;
*[[Help:Wikicode|'''Hulp bij Wikicode''']]. Ook wij houden van een beetje opmaak. Een paar standaard dingetjes staan hier.
**[[Oncyclopedia:Beleid/Pagina's beveiligen|Het Beveiligingsbeleid]], m.b.t. het beveiligen van pagina's;
**[[Oncyclopedia:Beleid/Sokpoppen|Het Sokpoppenbeleid]], m.b.t. tot hoeverre sokpoppen (meerdere accounts onder één IP-adres) getolereerd worden;
**[[Oncyclopedia:Beleid/Stemrecht|Het Stemrechtbeleid]], m.b.t. stemmingen;
**[[Oncyclopedia:Beleid/Moderatoren|Het Moderatorbeleid]] m.b.t. de inhoud van het adminschap;
**[[Oncyclopedia:Beleid/Privacy|Het Privacybeleid]], m.b.t. de privacy van gebruikers en anonieme gebruikers (onaangemelde);
**[[Oncyclopedia:Beleid/Verwijderingen|Het Verwijderbeleid]], wanneer artikelen weg kunnen en wanneer niet.*[[Help:Wikicode|'''Hulp bij Wikicode''']]. Ook wij houden van een beetje opmaak. Een paar standaard dingetjes staan hier.
*[[Help:FAQ|'''De FAQ''']]. Een extra pagina, eigenlijk niet zozeer een "verplichting". Een vrijblijvend iets om te bekijken. Het beschrijft wel alles van de beginnersgids kort op één vragenoverzicht.
*[[Oncyclopedia:Beheerders|'''Een lijst van beheerders''']]
*[[Oncyclopedia:Bureaucraten|'''Een lijst van bureaucraten''']]
[[Bestand:Onzegel.png|right|link=]]
==Voetnoten==
 
;Verdere naamgevingen voor deze website:
[[Categorie:Oncyclopedia]][[Categorie:Beleid]]
* '''Oncyclopedia Neêrlandica'''
* '''Oncy''' (informele afkorting)
* Onzinclopedie (voormalig)
* Onziclopedie (voormalig)
* Oncyclopedie (voormalig)
 
<references/>
[[de:Uncyclopedia:Über Uncyclopedia]]
[[Categorie:Oncyclopedia]][[Categorie:Beleid]]
[[gl:Desgalipedia:Acerca de]]
[[got:Unsaiklopedia:Iubair]]
[[he:איןציקלופדיה:אודות]]
[[it:Nonciclopedia:About]]
[[ja:Uncyclopedia:アンサイクロペディアについて]]
[[ko:백괴사전:소개]]
[[pt:Desciclopédia:Sobre]]
[[sv:Psyklopedin:Om]]
[[tlh:ghItlh'a'pedia:About]]
[[tr:Yansiklopedi:Hakkında]]
Controleur, Flapdrollen, rollback, beheerders
40.805

bewerkingen