Hertogdom Limburg: verschil tussen versies

2.792 bytes toegevoegd ,  14 aug 2016 13:05
geen bewerkingssamenvatting
(hiermee ga ik verder)
{{oeps|Limburg (Nederland)|Limburg (Vlaanderen)}}
[[Bestand:HertLimKaart.png|thumb|600px|right|Een [[Middeleeuwen|Middeleeuwse]] kaart van het Hertogdom]]
We kennen allemaal Limburg, de provincie dat zowel in [[Limburg (Nederlandse provincieNederland)|Nederland]] als [[Limburg (Vlaamse provincieVlaanderen)|Vlaanderen]] ligt. Maar dat was niet altijd zo! Tot [[1866]], was Limburg nog een (semi)onafhankelijk hertogdom. We zeggen ook wel, het '''Hertogdom Limburg'''.
 
==De oorsprong en de naam==
 
===Belgen===
Na de [[België|Belgische]] [[Revolutie]] eiste het jonge koninkrijk het hertogdom op als provincie. Nederland echter zag daar niets van in en wilde koste wat kost de verbinding met Maastricht en Neutraal Moresnet behouden. Dit mondde echter uit tot een compromis waarbij België Limburg ten westen van de Maas mochten inlijven. Beloftes waren geen sterke kant van Nederland, en behield daarmee de Peel (tijdelijk Noord-Brabant gemaakt) en Maastricht (vals spel met landkaarten). België pikte dat niet, en pakte Nederland terug om de Voorstreek te annexeren. Met deze acties is het hertogdom vergeten en zo kwam het tot een eind.
 
==Hertogen van Limburg==
Het Hertogdom Limburg heeft meerdere hertogelijke families gehad. Vroege dynastieën zijn nooit beschreven, maar vanaf 1508, tijdens herontdekking van Limburg, kregen historici belangstelling voor het gewest in de [[Maas]]vallei.
 
===Huis Limburg===
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_van_Rey Jozef I ''de Reydende'']:Regeerde van 1508 tot 1539. Hij wist Limburg op de kaart te zetten, en van het hertogdom een relevant en welvarend land te maken. Echter wegens corruptieschandalen werd hij afgezet en verbannen.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders Gerard I ''de Wilde'']:Regeerde van 1539 tot 1566. Als enig kind van het inmiddels rijke hertogenhuis was hij erg verwend. Van toegeven moest hij niet hebben, en draaide helemaal door. Zijn gehele regeerperiode besteedde hij aan het verbannen van buitenlanders.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Reynders Herman I ''de Reynder'']:Regeerde van 1566 tot 1602. Was veel milder dan zijn voorganger. Ook heeft hij het startschot van de [[Tachtigjarige Oorlog]] meegemaakt. Hoewel hij slechts een mild [[Katholicisme|Katholiek]] vorst was, steunde hij het Spaans-Habsburgse koningshuis.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Beel Lodewijk I ''de Beele'']:Regeerde van 1602 tot 1625. Heeft als vroom katholiek de Spanjaarden in hart en nieren gesteund, en gooide zelfs persoonlijk rotte tomaten op [[Protestantisme|protestanten]]. Echter werd hij door diezelfde protestanten ontvoerd, samen met zijn familie. Nooit meer weer is iets van hem vernomen.
 
===Huis Haspengouw===
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_Verstappen Jozef II ''de Verstappende'']:Regeerde van 1625 tot 1654. Onder hem werd Limburg neutraal in de Tachtigjarige Oorlog. Ook gaf hij bevel de paardenrenbaan nabij [[Zolder]] te bouwen, waarop hij graag reed.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Verstappen_(coureur) Maximiliaan I ''de Verstappende'']:Regeerde van 1654 tot 1680. Hij reed veel beter dan zijn vader op de paardenrenbaan van diezelfde vader. Dit maakte hem ook veel populairder. Echter viel hij met volle snelheid van het paard af, met dit tragische ongeluk kwam er een einde aan het huis Haspengouw.
 
 
===Huis Eupen-Malmedy===
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Bergholtz Gerard II ''van Berghout'']:Regeerde van 1680 tot 1708.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Courtois Theobald I ''met de Kuif'']:Regeerde van 1708 tot 1752.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Brokamp Willem I ''van het Broodkamp'']:Regeerde van 1752 tot 1775.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Mignolet Simon I ''de Grote'']:Regeerde van 1775 tot 1810.
 
==Limburgse Koloniale Rijk==
Limburg heeft tevens geprobeerd een groot [[Kolonie|koloniaal]] imperium op te richten.
 
===Limbabwe===
 
===Limbië===
Toen zocht het Limburgs Hertogdom het ietswat dichter bij huis op, en veroverden delen van het [[Turkije|Ottomaanse Rijk]]. Een nstukje noordkust van [[Afrika]], wat [[Libië|Limburgs-Noord-Afrika]] werd genoemd. [[Italië]] lag echter op de loer en veroverden het gebied dat voor hun slechts een rubberbootreisje was.
 
===Guyamburg===
Controleur
2.784

bewerkingen