Hertogdom Limburg: verschil tussen versies

632 bytes toegevoegd ,  19 aug 2016 10:51
af?
(af?)
===Brabanders===
[[Bestand:HertogJan.gif|frame|right|De hertog van [[Brabant]]]]
De soevereiniteit van het hertogdom is vele malen in gevaar geweest. De hele misère begon allemaal bij [[Jan#Hertog Jan|de hertog van Brabant]], die bijna het hele [[land]] wist te veroveren. De Hertog zijn eerste daad in veroverd Limburg was het hernoemen van brouwerij ''Arcener Pilsener'' naar hemzelf, Hertog Jan, zoals het vandaag de dag nog steeds heet. Het is dat het Rooms-Duitse leger Limburg wist te verdrijven en de Brabantse hertog te bevrijden. Nee, andersom... Puntje bij paaltje was Limburg weer vrij.
 
===Luikenaren===
Het nare Prinsbisdom [[Luik]] heeft meerdere malen getracht gebied van Limburg in te nemen, wat meerdere keren ook wel is gelukt. Zo werd Luik alsmaar groter en Limburg almaar kleiner. Verder oefende het prinsbisdom veel invloed uit in Limburg, en bekeerde de algehele bevolking naar het [[katholicisme]]<ref>Daarvoor was Limburg [[Protestantisme|Hussitisch Protestant]]</ref>.
 
===Fransen===
De eersten wie het gelukt is om Limburg in zijn geheel te onderwerpen. De invasie kwam totaal uit onverwachte hoek, zo'n 30 graden rechtsom om precies te zijn. Hiermee anschlusste napolenitisch Frankrijk het toen voormalige hertogdom en maakte er een inferieur departement van.
 
===Hollanders===
 
===Pruissers===
Ook de [[duivel]]se <s>Duitsers</s> Pruissers waren niet te vertrouwen. Het opdringende Groot-Duits nationalisme eiste het gebied op, dan wel een deel. Reden hiervoor is dat het pasgeschreven volkslied moest kloppen (''...Von der Maas bis an die Memel...''). Het bleef achteraf bij een lidmaatschap van Limburg in de Mofse Bond<ref>Een voorloper van de [[EUSSR]]</ref>.
 
===Belgen===
Controleur
2.784

bewerkingen