Robot: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  6 sep 2017 09:22
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{WIU}} {{Gebruikersbox|#88f|#ddf|60px||Dit artikel is geschreven door een <S>mens</S> robot|#008}} Een '''robot''' is een mach...')
 
 
In de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw hielden science-fictionschrijvers zich nog wel eens bezig met het bedenken van absurde fantastische verhalen over robots, maar heden ten dage weten we gewoon dat robots enorm saaie apparaten zijn waar niets leuks van valt te verwachten, behalve misschien het perfect gezette kopje [[koffie]].
 
Sinds kort zitten robots in hun vrije tijd ook te surfen op [[internet]], en dit vaak onder de nickname “bot”. Websites stellen vaak vervelende vragen om deze “bots” te identificeren, zodat mensen – die dergelijke vragen geheel voorspelbaar steevast correct beantwoorden – worden omgeleid naar de minder interessante gedeelten van de sites. Aldus kunnen bots rustig surfen zonder lastig gevallen te worden door mensen. Dit gebeurt middels het voor mensen onuitspreekbare acronym CAPTCHA. Omdat bots echter steeds menselijker gedrag vertonen moeten de CAPTCHA vragen steeds complexer worden – zodat binnen aanzienlijke tijd het internet enkel en alleen nog maar zal bestaan uit CAPTCHA vragen.
Robots hebben de afgelopen 100.000 jaar belangrijke stappen gezet in hun ontwikkeling. Voorheen waren robots erg afhankelijk van mensen, en moesten zij bij alles wat zij wilden doen begeleid worden. Robots konden absoluut niets zelf voor elkaar krijgen, en waren dus voor hun bestaan aangewezen op menselijke hulp. Zo moesten bijvoorbeeld landbouwrobots getrokken worden door paarden of mensenhanden, wat erg zwaar werk was. Robots konden er toen nog niet van dromen tewerkgesteld te worden in complexe industrieën als de autoindustrie of de petrochemie. Robots werden uitsluitend voor huis- tuin en keukenklusjes gebruikt, en dan nog met veel moeite. Inmiddels is er dus veel veranderd, en kunnen robots nu al zelfstandig kleine, eenvoudige taken uitvoeren. De eerste robot die werd aangenomen in de autofabriek van Ford kreeg zelfs na een aantal jaren dienst een uitstekende evaluatie, en werd verkozen tot employee of the month februari 1927, hoewel hij slechts één soort schroef in één soort deurtje kon vijzen. Toch staat de robot qua emancipatie en integratie in de arbeidsmarkt nog nergens, en is er nog erg veel discriminatie op de werkvloer. Ook pesterijen door collega’s zijn weidverspreid. Robots op de werkvloer kampen dan ook vaak met depressies en zelfmoordneigingen – maar dat laatste is een procedure die zij nog niet naar behoren onder de knie hebben.
Toch staat de robot qua emancipatie en integratie in de arbeidsmarkt nog nergens, en is er nog erg veel discriminatie op de werkvloer. Ook pesterijen door collega’s zijn weidverspreid. Robots op de werkvloer kampen dan ook vaak met depressies en zelfmoordneigingen – maar dat laatste is een procedure die zij nog niet naar behoren onder de knie hebben.
 
Vandaag zijn robots echter gecompliceerde, emotionele wezens geworden die hun rechtmatige plaats in de maatschappij willen opeisen. Vaak doen zij dat via optochten, zoals de jaarlijkse Robot Pride. Of we dit nu willen of niet, robots zijn er en zullen er blijven. Wat bepaalde extreem-rechtse partijen daar ook over te zeggen hebben, het zaaien van haat en het prediken van onverdraagzaamheid ten opzichte van robots zal daar weinig aan veranderen, het zal enkel de fragiele relatie tussen mens en robot verder vertroebelen.
 
==Soorten robots==
Controleur, rollback
473

bewerkingen