Spekkerd

Vet!
~ Spekkerd over een fastfoodrestaurant.

Vet!
~ een fastfoodrestaurant over Spekkerd.

Ik ben vet, vet is lekker, ik ben lekker.
~ Spekkerd over Spekkerd

Ik ben niet dik!
~ Spekkerd over Spekkerd

Ik ben gespierd !
~ Spekkerd over Spekkerd

Ik heb gewoon zware botten!
~ Spekkerd over Spekkerd

Spekkerd (Nieuwleusen, 30 & 31 februari 1933 - 31 september 1999) is de schuilnaam van de bekendste crimineel in Nederland in de 20e eeuw. De werkelijke naam van Spekkerd is niet bekend, al sinds zijn vroege jeugd wordt hij door alles en iedereen Spekkerd genoemd, zijn paspoort heeft hij al in zijn eerste levensjaar opgegeten. Het bekendst is Spekkerd vanwege zijn buikomvang en zijn onvervalste liefde voor vet eten (naar eigen zeggen lèkker eten). Spekkerd werd in 1999 vermoord (dader onbekend) door Zyklon-B in de koffie. Spekkerd is ook de naam van Spekkies oom, Spekkerd.

JeugdBewerken

Over de jeugd van Spekkerd is weinig bekend, Spekkerd zelf zegt de beroemd geworden zin in zijn autobiografie Ik, Spekkerd: "Ik was een verwend, dik rotjoch". Ook beroemd is de scène in de rechtzaal. Spekkerd moest verschijnen en werd schuldig bevonden. De advocaat van Spekkerd hield een pleidooi over de slechte jeugd die Spekkerd zou hebben gehad. De rechter maakte daarop een quasi-grappige opmerking over die beroemd geworden is. Hij zei: "O, meneer heeft zeker te weinig te eten gehad". De advocaat van Spekkerd hield daarover zo'n pleidooi dat de rechter uit zijn ambt ontslagen is en Spekkerd vrijgesproken werd. Spekkerd zei in het eerder genoemde boek: "De rechter had gelijk, ik was altijd een paar kilo te licht". Deze zin is in strijd met de opmerking dat hij dik zou zijn.

Begin carrièreBewerken

Het was voor Spekkerd snel duidelijk dat zijn carrière in de misdaad lag. "Al sinds mijn derde steel ik uit de koekjestrommel," was het eerlijke antwoord van Spekkerd op die vraag van een journalist. Hij begon steeds verder te gaan met diefstal, bijvoorbeeld door het stelen van suikerklontjes uit de pot op school. Ook intimideerde hij andere kinderen, wiens brood dan door hem verorberd werd. Al na drie weken na het begin van zijn schoolcarrière stond hij weer op straat, een absoluut record.

Zijn moeder zette hem twee weken later het huis uit, ze had het vol kunnen houden om hem tot zijn schooltijd te verzorgen, toen die voorbij was had ze er geen zin meer in. Spekkerd stal zijn eten bij elkaar door bijvoorbeeld het stelen van voedsel van zwervers. Later vond hij een baantje bij de plaatselijke McDonald's, hier at hij meer dan dat hij verkocht en twee uur later stond hij weer op straat. Hij had wel geld nodig om van te leven en besloot verder te gaan met het afpersen van kinderen, nu op hun weg naar school. Dit heeft Spekkerd jaren volgehouden, de dingen die hij meenam werden echter steeds erger en zo kwam hij het criminele circuit binnen. Hij werd tevens gekenmerkt als een massamens.

Eerste SpekoorlogBewerken

Tja, ik moest toch ook eten?
~ Spekkerd over deze paragraaf

Toen Spekkerd een jaar of twintig was, was hij een, binnen het circuit, gerespecteerde crimineel. Het probleem was dat Spekkerd's organisatie steeds groter werd, zijn vijanden wilden hem weghebben. Dit probeerden zij tijdens de Eerste Spekoorlog. De resultaten van die oorlog werden snel duidelijk. Binnen twee weken waren er 33 mensen omgekomen en was Spekkerd de absolute baas in de onderwereld. De overige vijanden vluchttten voor hun leven het land uit. Na de Eerste Spekoorlog had Spekkerd alle belangen binnen de hamburgerwereld en een uitgebreide kenniskring, waaronder topcrimineel Baks en terrorist Eddy Wally. Deze kennissen zijn wel bekend als 'De Hamburgerconnectie'. Spekkerd zorgde ervoor dat de prijzen van alle vestigingen van MC Donalds verdubbeld werden. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, want niet iedereen was het hiermee eens. Echter won Spekkerd de prijzenoorlog alsnog. Hier haalde Spekkerd grote winsten uit. Het maakte hem tot één van de rijkste mensen van Nederland.

De Gouden TijdBewerken

De periode tussen 1955 en 1963 wordt wel de Gouden Tijd genoemd, Spekkerd verdiende geld aan de lopende band. Hij werd rijker en rijker, kreeg belangen binnen de Amerikaanse onderwereld en de Russische maffia. Zijn leven werd ook steeds gevaarlijker. Hij kreeg zo veel vijanden dat hij niet meer in het openbaar kon verschijnen. Daarom liet hij een MC Donalds in zijn eigen huis inbouwen, zodat het minder gevaarlijk werd om dat te bezoeken. De Gouden Tijd maakte van Spekkerd één van de meest bekende criminelen van dat moment.

De Tweede SpekoorlogBewerken

De Gouden Tijd was in 1963 abrupt afgelopen, de vijanden besloten samen te werken om Spekkerd dood te krijgen. Dit resulteerde in de Tweede Spekoorlog. Deze oorlog duurde veel en veel langer dan de Eerste Spekoorlog, zo'n drie jaar. Er werden in de Tweede Spekoorlog 5000 mensen vermoord, 23 MC Donaldsvestigingen opgeblazen en drie hamburgers kapot geschoten. Niemand had gewonnen, Spekkerd leefde nog steeds, was echter wel een stuk minder machtig. De vijanden besloten op hun eigen grondgebied verder te gaan. Tijdens het Compromis der Berehappen werd besloten dat Spekkerd in Europa de baas en de rest op de andere continenten. Dit zorgde voor rust.

1963-1999Bewerken

In de andere jaren van Spekkerd's leven gebeurde weinig opziensbarends, de zaken gingen hem goed, maar minder goed dan in de Gouden Tijd. Spekkerd zelf noemt dit 'de Zilveren Tijd, niet bepaald een vetpot'. Zijn vermogen werd uitgebreid, hij kwam nog enkele tientallen kilo's aan en werd de rijkste (en dikste) Nederlander.

Gevangenisschap en BoekenBewerken

In 1985 kwam Spekkerd drie jaar in de gevangenis. Hier scheef hij twee boeken, Ik, Spekkerd', uitgekomen in 1986 en Jij, dik, uitgekomen in 1987. In deze boeken schrijft Spekkerd over zijn leven: zijn jeugd en de Spekoorlogen. De boeken staan vol met tegenspraak, zo noemt hij zich vaak dik of vol met spek, om op de volgende bladzijde te beweren dat hij mager is en aan anorexia lijdt. Beide boeken zijn bestsellers geworden door hun hilarische stukken. Nog steeds wordt er erg veel uit geciteerd.

De dood van SpekkerdBewerken

Op 31 september 1999 werd Spekkerd vermoord door Zyklon-B in de koffie. De dader is nog steeds onbekend.

Spekkerd ging zoals elke morgen om acht uur naar zijn eigen McDonalds toe om te genieten van een kopje koffie met een Big Mac. In het kopje koffie zat Zyklon-B. Tot op de dag van vandaag wordt gezocht naar de dader. Vaak duikt in dit verband de naam 'Baks' op, een oude vriend van Spekkerd. Baks zelf ontkent alle betrokkenheid.

Impact van SpekkerdBewerken

De impact van Spekkerd op de (Nederlandse) maatschappij is groot, jarenlang stond hij bekend als het voorbeeld voor elke Nederlander. In alle landen werden Nederlanders gezien als dikke mensen die van MC Donalds hielden. Dit is nog steeds in zekere mate zo. De begrafenis van Spekkerd werd door zo'n 35.000 mensen bezocht (inclusief alle leden van de MC Donaldsclub). Ook waren op deze dag alle producten die daar gekocht werden in de MC Donalds gratis. Dit zorgde ervoor dat iedereen in de wereld gemiddeld één kilo aankwam. In sommige Afrikaanse landen lag dat aantal aanzienlijk hoger, tot de vijf kilo.


BibliografieBewerken

  • Ik, Spekkerd (1986)
  • Jij, dik (1987)
  • Spekkerd spekt de spekjes van de spokspekhond (1988)
  • Oeps ai dit it agèn, Spekkerds strijd tegen de enge dingen (1989)
  GEZOCHT (dood of levend)

A.A.P.J.E.S. · Algemene Internationale Vernietigings Dienst · Al Gore · Alfred Jodocus Kwak · Antic Cafe · Baks
Bassie en Adriaan · Beesie Wouterse· De Neus · Eddy Wally · Garfield · Hans Teeuwen · Jan van Speijk · Luis Figo · Marco Borsato
Marco van Basten · Mario · MI6 · Mohandas Gandhi · Nelson Mandela · NERF · Osama bin Laden · Pedobeer · Piet Piraat
Pikachu · Plafondkat · Saddam Hoessein · Samira · Schnappi · Sinterklaas · Spekkerd · Ultra Terror Oosterhout · Wally