De spin is een zwaar onbegrepen vertegenwoordigster der meerdanzespotigen, en telt minder volgers dan een gemiddelde belastingscontroleur. De meerdanzespotigheid leidt vooral, meer nog dan meerdanvierpotigheid, laat staan meerdantweepotigheid, tot grote afkeer vanwege de mens, die niet aarzelt om er zijn (liefst zwaar geschoeide) voet op te zetten. Detail: aangezien mannelijke spinnen enkel dienen voor de voortplanting, en na het liefdesspel worden opgegeten door het vrouwtje, dient het niet te verwonderen dat in dit artikel voornamelijk vrouwelijke voornaamwoorden worden gehanteerd.

Spin
Draadspin.GIF
Taxonomische indeling
Rijk Dieren
Stam Achtpotigen
Klasse Bijtbeesten
Orde Voorbeeldig: web al eens bekeken?
Familie Hardlopers
Geslacht Griezeldieren
Algemene informatie
Voedsel Vliegen en andere minderdanachtpotigen
Maximale leeftijd Te oud om goed te zijn
Familie van Schorpioen, nog zo'n tof beest...
Geschikt als huisdier De spin zelf denkt van wél
Specifieke gedragseigenschappen Luguber
Leefgebied Overal, behalve op de maan
Intelligentie De één meer dan de ander
Natuurlijke vijanden Iedereen
Wordt gebruikt voor verkoop Op Halloween
Uiterlijke kenmerken
Kleur Grauw
Huidbedekking Harig
Aantal poten 8
Waarin het leeft Hoeken, kanten en gaten (maar niet in maankraters)
Speciale kenmerken Weeft webben
Socialitieit Eet zelfs eigen partner op...
Aaibaar Probeer het eens...
Portaal  Portaalicoon Biologie


Een spin in 'De Morgen'? 'Le Soir' maakt zich zorgen.
~ Professor W. Druyff over de slechte invloed van de spin op Belgische communautaire kwesties.

OorsprongBewerken

 
Nee, dit is geen spin: het is Sleipnir die verloren gelopen is op zijn acht poten.

De spin behoort tot die zeldzame creaturen die ongeveer even oud zijn als het universum[1], en alle natuur- en andere rampen moeiteloos overleefd hebben. Deze oorsprong in de nacht der tijden maakt dit dier even intrigerend als moeilijk te benaderen, laat staan te bestuderen. Het aantal arachnologen, want zo en niet anders noemen we de experts in deze materie, is dan ook zeer laag, en er zijn momenten dat er wéér eentje overlijdt aan de dodelijke beet van zijn onderwerp, en dat er wéér een werelddeel zonder arachnoloog zit.

BeetBewerken

De spin hoort tot de klasse der bijtbeesten, en de verschillende soorten worden geklasseerd volgens de giftigheid van hun beet. Of meer bepaald, van hun gif, want helemaal bovenaan staat de hooiwagen, en deze bijzonder giftige spin maakt zich door dit klassement hopeloos belachelijk, omdat ze een veel te klein bijtorgaan heeft, en een veel te kleine gifreserve, om zich te wagen aan wezens die groter zijn dan de gemiddelde bladluis. Maar grootvoorhoofdige professoren hebben het gif geanalyseerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat het het meest giftige van alle is. Soorten zoals de Marollendoemspin, waarvan zich minstens één exemplaar ophoudt in de kelders van het Brusselse Justitiepaleis, zijn dan weer zo reusachtig groot uitgevallen, dat de grote hoeveelheden zwak gif die zij inbrengen eender wie meteen verlammen, met long- en hartstilstand tot gevolg.

VliegenvangerBewerken

 
Bilbo, de reuzenspin die het Guggenheimmuseum te Bilbao vrijwaart van reuzenvliegen.

Ondanks alle gruwelverhalen over spinnenbeten, is het dier voornamelijk geïnteresseerd in vliegen. Niet in het doorklieven van de lucht, maar in die vervelende gevleugelde zoemende insecten die geen honing produceren, geen bloemetjes bestuiven, maar wel in allerlei bedorven waar hun eitjes gaan leggen, om dan fier toe te kijken hoe hun maden op wandel gaan met een vergeten biefstuk. Onderontwikkelde spinnen trachten vliegen te vangen door er hard achteraan te gaan lopen, zodat het geen wonder mag heten dat deze spinnen onderontwikkeld zijn: van zo'n eetgewoonte word je nu eenmaal niet struis. De intelligentste soorten weven een kunstig doch plakkerig web, waarin verstrooide vliegen blijven hangen en een gruwelijk einde tegemoet zien, waarvan wij u hier de details zullen besparen.

WebBewerken

Dat web bestaat uit wat moderne zakenlui "innovatief textiel" zouden noemen, en wordt door de spin volledig zelf geproduceerd, wat moderne economen dan weer een achterhaald economisch model zouden noemen. Het patroon komt uit het maandblad "Burda", een Duits modeblad, dat dus ongeveer even lang bestaat als de meest ontwikkelde spinnen, en door een spinnenweb te vergelijken met wat er in het gigantische Burda-archief aan webpatronen te vinden is, kan men afleiden uit welke aflevering de spin in kwestie haar inspiratie gehaald heeft, en hoe hoog haar positie in de spinnenhiërarchie is. Hoe bijdetijdser het web, hoe hoger de stand: de Burda-afleveringen dalen dan, na gebruik, af naar de lagere regionen, overigens een fraai voorbeeld van papierrecyclage. Hooggeplaatste spinnen maken overigens webben die niet kleverig zijn, en niet bedoeld zijn om vliegen mee te vangen, maar dauwdruppels. Deze "high society" dieren laten immers andere spinnen voor zich vliegen vangen, en houden zich uitsluitend met kunst bezig, wetend dat ze hiermee de bewondering van mensen afdwingen, vooral wanneer dezen in bezit zijn van een fototoestel. Asociaal of niet, ijdelheid is duidelijk geen menselijk monopolie.

OnbegrepenheidBewerken

De reden voor het bijzonder asociale karakter van dit dier gaat eveneens terug tot de nacht der tijden, waar één of ander nog steeds niet achterhaald misverstand geleid heeft tot een vete tussen de spin en alle andere levende wezens, en deze spiraal blijft maar neerwaarts gaan. Ook in literatuur en film staat de spin altijd aan de kant van de slechteriken, wat de spin nog nijdiger, en de andere levende wezens nog afkeriger maakt. Het bestaan van positieve eigenschappen van dit wezen is tot nu toe maar zeer beperkt bewezen, en geen mens komt verder dan het vangen van vliegen. Maar dat kan een kleverige strook papier óók. En een schoteltje bier eveneens. Elke arachnoloog die al eens geprobeerd heeft om te bemiddelen tussen spin en omgeving kwam aan een droevig einde, met de keuze tussen:

  1. dood op de brandstapel op beschuldiging van hekserij;
  2. dood door het gif van een spin die dacht dat ze belazerd werd;
  3. dood door beide.

Zelfs stripverhalen en films waarin de held verwant is aan, of het uiterlijk aanneemt van een spin, zoals Spiderman, hebben nauwelijks bijgedragen tot het oplossen van dit millennia oud conflict. Het is dus wachten op de eerste massale getuigenissen van ouders wiens kindje gered is door een tarantula, of voorvallen in die aard.

Zie ookBewerken


NotenbalkBewerken

  1. Op een paar jaar na: ook zij komen tenslotte voort uit ééncelligen.