Er is geen slechtere god dan een god die zijn eigen geloof heeft verraden.
~ Nietzsche over Tammo

Er is geen betere filosoof dan een filosoof die zijn bek houdt.
~ Koda Kumi over Nietzsche

Roeg zat!
~ Tammo over Tammo

Ritueel Tammo-bord.

Tammo is de Wubboïstische god van 80 kilometer per uur, en tegelijkertijd de laatst gekomen god van de gehele scheppingsmythe. Het heeft lange tijd geduurd voordat het vereren van Tammo algemene ingang vond. Volgens de meest vooraanstaande kenners van de Wubboïstische mythologie is dat omdat het vrij lang (ca. 3 miljard jaar) heeft geduurd voordat men deze snelheid kon bereiken en het vereren überhaupt zin kreeg. Andere Wubboïstische Alfabeten hebben geen platgeslagen idee waarom Tammo niet eerder als god werd herkend. Tammo-verering is inmiddels vrij populair geworden in het nog altijd vrij Wubbotarische Groningen. De verering vindt vooral plaats langs provinciale wegen door middel van het op rituele wijze plaatsen van borden met Tachtig Tammo! erop.

Tammo bij PSVBewerken

Ondanks de relatief lauwe verering kreeg Tammo dagelijks tonnen met fanmail, die hij allemaal las omdat hij een god was en, in afwachten van het opflakkeren van de verering, tóch niets beters te doen had. Op een dag kreeg hij een brief van ene Ronald Koeman waarin hij werd uitgenodigd om eens een keer mee te doen met een training van de voetbalclub PSV. Omdat Tammo altijd al PSV-fan was geweest en niets liever wilde dan eens met zijn helden meespelen, verscheen hij de volgende dag op het hoofdkantoor van PSV in Eindhoven. Dit kwam een beetje als een verrassing, want hij had nog nooit een brief beantwoord.

 
Tammo's voetbalkunsten

Tammo werd met open armen ontvangen door Ronald Koeman en mocht meteen met de grote groep meetrainen. In zijn eerste oefenwedstrijd maakte Tammo meteen indruk door zijn vermogen om in drie seconden te accelereren naar een topsnelheid van tachtig kilometer per uur. De wedstrijd werd door het team van Tammo gewonnen met 12-0, alle doelpunten werden gescoord door Tammo, hij scoorde elke keer door de bal met tachtig kilometer per uur langs alle spelers van de tegenpartij te dribbelen en vervolgens met de bal in het doel te lopen. Na de wedstrijd kreeg hij meteen een 80-jarig contract aangeboden om te komen spelen bij PSV en daarmee 80 miljoen euro per jaar te verdienen. Tammo aarzelde nog geen 80 milliseconde en tekende meteen. Helaas had hij de kleine lettertjes niet gelezen waarin stond dat hij voorgoed een slaaf van Satan zou worden en zijn eigen wil kwijt zou raken. Sindsdien ging hij door het leven als Tammo Tachtig en kon hij niks anders meer dan voetballen. Hoewel hij zelfs vergeten was dat hij een god was, werd hij desondanks nog steeds vereerd, omdat geen enkel normaal mens (op Pim Fortuyn na) wist dat de voetballer Tammo Tachtig en de god Tammo één en dezelfde persoon waren.

KruisigingBewerken

Na 10 jaar onder contract met Satan gebeurde er in de wedstrijd PSV-Ajax iets verschrikkelijks. Het geschiedde als volgt: In de 80ste minuut van de wedstrijd werd met een voorsprong van 20-0 voor PSV een strafschop genomen door Klaas-Janne Frank (schrijver van o.a. het dagboek) van Ajax. Tammo kwam met 80 kilometer per uur aanzetten uit de andere hoek van het veld en wierp zich voor het goal. Harry Mulisch schreef jaren na deze gebeurtenissen de enige woorden die het kunnen verwoorden: "Een ijzige kreet door het publiek deed harten stilstaan toen die bal tussen die benen tot stilstand kwam, geleefd als een god ten einde in zijn kruis."

Tammo was niet meer. Volgens sommigen was het een wonder, anderen noemden het pech... de waarheid is dat het een perfect op de 80ste minuut af gepland toneelstuk was om onder het contract met Satan en zo ook PSV uit te komen, gezien de dood eeuwigheid verbreekt.

WederopstandingBewerken

80 dagen na de gebeurtenis bezocht Karla Peijs het graf van allerheiligste Tammo, die men nog steeds niet als de god kende. Zij vond de stenen voetbal verschoven van zijn plaats, leidende tot een opening naar het graf. Binnen vond zij alleen leegte. Plots zei een stem achter haar: "Waarom treuzelt gij vrouwe, 80 zult gij gaan". Het was Tammo 80, de god van 80 kilometer per uur. Zij antwoordde: "Mijn Tammo onze voetballer is niet meer", waarop hij antwoordde: "Koopt enen bril gij sul, het is mij Tammo en Tammo één en dezelfde persoon". Hij gebood haar die dag heen te gaan en de boodschap van 80 overal te verkondigen.

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
21 mei 2007
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.